Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Williams Racing takımının kurucusu ve 50 yıllık patronu Frank Williams, 79 yaşında hayata gözlerini yumdu – Formula 1 efsanesi “Sir” Frank Williams’ın spor dünyasına bıraktığı miras

Formula 1 tarihinin en uzun süreli takım patronu Frank Williams, 79 yaşında hayata gözlerini yumdu. 2019 yılında takım patronu olarak 50. yılını dolduran “Sir” unvanlı Frank Williams, Williams takımının iki farklı dönemde toplam yedi sürücüler, dokuz markalar dünya şampiyonluğuna önderlik etti. Williams, Enzo Ferrari ile birlikte F1 ve spor tarihini değiştirmiş bir efsaneydi.

Frank Williams ve 2012’den 2020’ye Williams’ı yöneten kızı Claire Williams, 2020 yılında takımı ABD’li yatırım şirketi Dorilton Capital’a satmıştı. 1986 yılında yaşadığı araba kazasının ardından tekerlekli sandalyede hayatını sürdüren Frank Williams, 2016’da ve geçen yıl aralık ayında hastanede tedavi görmüştü.

Claire Williams – Frank Williams

Yaptıklarıyla Formula 1’i aşıp spor dünyasının önemli figürlerinden biri olan Frank Williams hakkında Williams Racing’in CEO’su Jost Capito, “Sir Frank bir efsane, öncü ve onun aramızdan ayrılması bizim ve F1 için bir dönemin kapanması anlamına geliyor. Toplam 16 şampiyonluk ile Williams’ı tarihin en başarılı takımlarından biri yapan Frank Williams’ın korkusuz ve kararlı yapısı, hâlâ takımımızın temelini oluşturuyor” derken F1 CEO’su Stefano Domenicalli, “Hayatta ve sporda en zorlu engelleri aşan, başarıları ve karakteriyle Formula 1 tarihine adını altın harflerle yazdırmış Frank Williams’ı çok özleyeceğiz” mesajını paylaştı.

Williams Racing’in hazırladığı Sir Frank Williams’ın mirası paylaşımı:

“Sir” Frank Williams’ın spor dünyasına mirası

Frank Williams – Patrick Head

İngiltere’de 1942 yılında dünyaya gelen Frank Williams, 1966 yılında “Frank Williams Racing Cars”ı kurdu ve Formula 2 ve 3’te mücadele etti. 1972’de ilk kez kendi motorunu yapan Williams takımı, 1970’lerin başında maddi olarak zorlu bir dönem geçirdi. 1976’da Kanadalı benzin zengini Walter Wolf’un ortak olmasının ardından Frank Williams, 1977’de mühendis Patrick Head ile birlikte ayrıldı. İkili Oxfordshire’da aldıkları araziyle, Formula 1’de yarışma hedefi doğrultusunda “Williams Grand Prix Engineering”i kurdu.

1979 Silverstone’da Clay Regazzoni’yle ilk Formula 1 yarış galibiyetini elde eden Williams, 1980 yılında Avustralyalı Alan Jones ile ilk sürücüler ve markalar şampiyonluğunu kazandı. Williams 1997 yılına kadar altı sürücüler, sekiz markalar şampiyonluğu daha kazanırken toplam 114 Grand Prix kazandı.

1979 Silverstone’da Clay Regazzoni ile Williams’ın ilk galibiyeti:

https://www.youtube.com/watch?v=7nazoPfn2is

Ayrton Senna’nın 1994 yılında Imola pistinde geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Williams, İtalya’da kasıtsız insan öldürme suçundan yargılandı ancak daha sonra aklandı. Buna rağmen Senna’nın aramızdan ayrılışında Williams’ın hatasının olup olmadığı hâlâ netlik kazanmış değil.

2012 yılına kadar Frank Williams, 2012’den 2019’a kadar Claire Williams yönetimindeki Williams Racing takımı, 2020’de 152 milyon dolar karşılığında Dorilton Capital’a satıldı. 

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.