Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari ücret görüşmeleri başladı – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: “Enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacağız”

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bugün (1 Aralık) toplandı. Toplantıların dört oturumda tamamlanacağını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Asgari ücret son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan bir konu haline geldi. Asgari ücret gerçekten önemli. Türkiye’de asgari ücret alan yaklaşık altı milyon civarında işçi var, emekçi var. Emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz” dedi. 

“Emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığında bakanlıkta yapılan toplantıda, işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçileri ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsil etti. Kısa sürede anlaşmaya varılacağını söyleyen Bakan Bilgin, “Çok uzatmadan makul bir yerde bu işi sonlandıracağız. Kısa sürede Türkiye’nin toplumsal sürecine katkı yapan, iş verimliliğini artıran bir rakamda buluşacağımızı düşünüyorum. Asgari ücret son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan bir konu haline geldi. Asgari ücret gerçekten önemli. Türkiye’de asgari ücret alan yaklaşık altı milyon civarında işçi var, emekçi var. Emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz” diye konuştu.

“Türk ekonomisi üç çeyrektir büyüyen bir ekonomi” 

Türkiye’de tüm kesimlerin katıldığı bir araştırma yapıldığını, bu kapsamda işveren, emekçi ve akademiden birçok kişiyle görüşüldüğünü belirten Bilgin, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün Türkiye ekonomisi üst üste üç çeyrek büyümeyi gerçekleştiren bir ekonomi. Ekonomi büyürken de küçülürken de sorunlar ortaya çıkabilir, her değişim yeni sorunlar ortaya çıkarabilir. Büyüme sürecinin sorunları da var. Ortaya çıkan sorunları da sosyal politika araçlarıyla çözelim. O sorunları azaltalım, o sorunların toplumda daha büyük sorunlara yol açmasını önlemek bir yana insani gelişmeye katkı yapacak bir düzeyde karşılanmasını sağlayalım. Asgari ücret bu anlamda önem kazanmaktadır.”

Türkiye’de tüm kesimlerin görüşlerinin alındığı asgari ücrete yönelik anket sonuçlarına dair açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, işverenlerin asgari ücretin 3 bin 500 ila 3 bin 750 Türk Lirası olması gerektiğini, çalışanların ise 3 bin 750 – 4 bin TL olması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ve TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücret toplantısına dair, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ile ortak bir payda da buluşabileceklerini ve 2022 yılı için geçerli olacak asgari ücretin herkesi memnun edeceğini belirtti.  

Asgari ücret şu an ne kadar? 

2021 yılı için asgari ücret, brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.