Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kur dediğin bugün artar yarın düşer, enflasyon dediğin bugün artar yarın düşer”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Döviz kurundaki artışa ve ekonomiye ilişkin konuşan Erdoğan, “Düşük faizle bu kısır döngüden kurtardığımız para tümüyle yatırıma, istihdama, üretime akacaktır. Artık faiz oranını ülkemizin ihtiyacına göre belirleyeceğiz. Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer” dedi. Erdoğan, Merkez Bankası’nın piyasaya müdahalesine ilişkin ise “Gerekli olduğu zaman müdahale yapılır” diye konuştu.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiçbir zaman “faizci” olmadığını, “Burada Tayyip Erdoğan dün ne dediyse bugün de aynısını söyler. Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle âlem bilir. Hiçbir zaman faizci olmadım, bugün de değilim, yarın da olmayacağım. Ama siz mandacı tayfasınız. İstiyorlar ki ülke batsın, bitsin, mahvolsun. Biz her zamanki gibi ‘çok beklersiniz’ diyoruz. Biz gözü de kalbi de dışarıya bakan bu mankurtlara ‘hadi oradan’ diyoruz” sözleriyle vurguladı.

“Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir melanettir”

Kur ve fiyat artışındaki en önemli etkenin küresel dalgalanma olduğunu ancak gıda fiyatlarındaki artışın mantıklı bir izahının olmadığını belirten Erdoğan, “Kur ve fiyat artışı olumsuzluklarını dikkatle izliyoruz. Bu tablo küresel ekonomik krizle, ülkemiz ekonomisindeki değişimin birlikte gerçekleştiği dönemden geçiyor olmamızdan kaynaklı. Ülkemizin ihracatı sadece rakam olarak büyümüyor, yapısal olarak da yüzde 95’i imalat sanayi ürünlerinden oluşuyor. İnşallah 2021 yılını çift haneli büyüme ile kapatacak yere doğru görüyoruz. Faizleri artırarak paradan para kazananları sevindirmek yerine faizi düşürerek yatırım ve üretimi kolaylaştırıyoruz. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir melanettir” dedi.

“Faiz düştüğünde paradan para kazanan dışında kimsenin kaybı olmaz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“Düşük faizle bu kısırdöngüden kurtardığımız para tümüyle yatırıma, istihdama, üretime akacaktır. Artık faiz oranını ülkemizin ihtiyacına göre belirleyeceğiz. Asıl zenginliğin paranın kur değeri ile değil, ülkenin üretim gücü ile olduğunu biliyor ve bu şekilde hareket ediyoruz. Faiz düştüğünde paradan para kazanan dışında kimsenin kaybı olmaz. Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer. Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Faizleri artırarak paradan para kazananları sevindirmek yerine faizi düşürerek yatırım ve üretimi kolaylaştırıyoruz. Faiz, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir melanettir. Görevde olduğum sürece faiz ve enflasyonla mücadelemi sürdüreceğim.” 

“Türkiye, siyasi ve ekonomik istikbalini CHP, IMF ve benzer kurumlara teslim etmeyecektir”

“Stokçulara bu ülkeyi mezar edeceğiz. Stokçuluk bizim dinimizde haramdır. Yapanlar varsa bunun bedelini ödeteceğiz. Vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum, döviz alırken alışveriş yaparken sağduyudan ayrılmayın. Hâlâ yüksek faiz dayatmasında bulunanlar, evlatlarının geleceklerine kastettiklerini bilmelidir. Yüksek faiz ve düşük kur üzerine kurulu sömürü düzeni ülkemize bir daha giremeyecek. Cari fazla ile elde edilen kaynaklarla büyüme desteklenecek. Türkiye, siyasi ve ekonomik istikbalini CHP, IMF ve benzer kurumlara teslim etmeyecektir.”

“Ey Bay Kemal, sen önce benim başörtülü kızlarımdan, bacılarımdan helallik dile”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısını sert sözlerle eleştiren Erdoğan, “Helalleşme peşine düşmesi ne kadar ilginç. Ey Bay Kemal, sen önce benim başörtülü kızlarımdan, bacılarımdan helallik dile. Utanmadan, sıkılmadan onların hukukunu biz koruduk diyorsun. Hayatın yalan” diye konuştu.  

“Kadınlara yönelik, taciz ve takip eylemlerinin cezalarının artırılacağı bir düzenleme üzerinde çalışılıyor”

Beşinci yargı paketinin hazırlığına başlandığını belirten Erdoğan, “Beşinci yargı paketimizle icra konularını, çocuklarla ilgili velayet hukukundan çıkarırken, fiziki satış usulüne de son verdik. Bugüne kadar uygulamaya geçirdiğimiz reformlarla milletimizin ihtiyaçlarını karşılayacak hukuki düzenlemeler yaptık. Bakanlığımız yeni yargı paketinin hazırlığına başladı. İdarenin mahkemelik olduğu davalarda sulh yolu devreye girecektir. Kadınlara yönelik, taciz ve takip eylemlerinin cezalarının artırılacağı bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Memurların daha iyi özlük haklarına kavuşması için çalışmalar sürüyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.