Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Mısırlı futbolcu Mohamed Aboutrika’nın eşcinselliği ”tehlikeli bir ideoloji” olarak tanımlaması tepki çekti – Eşcinsel olduğunu açıklayan Avustralyalı futbolcu Joshua Cavallo’nun ”Katar” korkusu yeniden gündemde

Eski Mısırlı milli futbolcu Mohamed Aboutrika’nın, İngiltere Premier Lig kulüplerinin LGBTQ+ hareketine destek vermek için organize ettiği Rainbow Laces (Renkli Bağcıklar) kampanyası hakkındaki yorumları tepki topladı. 

Mohamed Aboutrika’nın eşcinsellik hakkındaki görüşleri tepkiye neden oldu

İngiltere Premier Lig kulüpleri, 2016 yılından bu yana LGBTQ+ hareketine destek vermek adına Rainbow Laces (Renkli Bağcıklar) kampanyasını organize ediyor. Kulüpler, bu yıl da 27 Kasım ile 2 Aralık tarihleri arasında oynanan karşılaşmalarda gökkuşağı temalı krampon bağcıkları, kol bantları ve rozetler ile sahaya çıktı. Premier Lig kulüplerinin tam destek verdiği bu kampanya, eski Mısırlı futbolcu Mohamed Aboutrika’nın tepkisini çekti. beIN Sports Katar’a konuşan Aboutrika, eşcinselliği ”tehlikeli bir ideoloji” olarak tanımladı. Televizyon programına yorumcu olarak katılan eski Mısırlı milli futbolcu, eşcinselliğin “İslam ile uyumlu olmadığını” söyleyerek, “Size eşcinselliğin insan hakları olduğunu söyleyecekler. Hayır, bu insan hakları değil; aslında insanlığa aykırı” dedi. Mısır’ın yetiştirdiği en büyük futbolculardan biri olarak kabul edilen Mohamed Aboutrika, konuşmasının devamında ‘‘Bizim rolümüz, eşcinselliğe karşı durmak olmalı çünkü bu tehlikeli bir ideoloji ve günden güne daha iğrenç bir hal alıyor. İnsanlar ise artık bu durumdan utanmıyorlar” dedi ve beIN Sports’a Premier Lig yayınları sırasında LGBTQ+ hareketi ile ilgili destek mesajlarını göstermeme önerisinde bulundu. 

Mohamed Aboutrika’nın beIN Sports Katar’daki konuşması:

beIN Sports Aboutrika’nın açıklamaları hakkında yorum yapmadı

Ortadoğu’da geniş bir izleyici kitlesine sahip Katar menşeli beIN Sports, Mohamed Aboutrika’nın eşcinsellik hakkındaki yorumlarına ilişkin bir açıklama yapmadı. Ancak beIN Medya Grubu sözcüsü, ”Küresel bir medya grubu olarak, her gün olduğu gibi birbirinden farklı 43 ülkede her kökenden, dilden ve kültürel mirastan insanları ve ilgi alanlarını temsil ediyor, savunuyor ve destekliyoruz” diye konuştu. 

Eşcinsel olduğunu açıklayan Joshua Cavallo’nun ”Katar” korkusu yeniden gündemde

2022 FIFA Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlenecek olması, geçen aylarda eşcinsel olduğunu açıklayan Joshua Cavallo’nun büyük endişe duymasına yol açıyor. 21 yaşındaki Avustralyalı futbolcu, The Guardian‘a verdiği demeçte ”Katar’da eşcinseller için ölüm cezası var diye bir şey okudum. Bu yüzden çok korkuyorum ve Katar’a gitmek istemiyorum. Bu durum da beni üzüyor” dedi. Dünya Kupası’nın eşcinsellere destek vermeyen ve insan hayatını tehdit eden bir ülkede yapılmasını ürkütücü bulduğunu söyleyen Cavallo, dünya üzerinde profesyonel futbolcu olarak eşcinsel olduğunu açıklayan tek isim konumunda bulunuyor. 

Al Khater: “Katar’da kimse tehdit altında değil” 

Joshua Cavallo’nun Katar’da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası hakkındaki endişeleri, turnuvanın CEO’su Nasser Al Khater’in de gündemindeydi. CNN‘e konuşan Khater, kimsenin Katar’da kendisini tehdit altında hissetmediğini vurgularken Cavallo’nun da Dünya Kupası öncesi ülkelerini ziyaret etmesini teklif etti. Al Khater, Katar’daki eşcinsellik karşıtı yasalara rağmen Dünya Kupası’nın büyük bir hoşgörü içinde organize edileceğinin altını çizdi. 

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.