Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Aralık 2021): Asgari ücret görüşmeleri başlıyor

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 5 derece. İzmir’de hava 11, Antalya’da 14, Ankara’da -1, Diyarbakır’da ise 6 derece olacak.

Ülkemiz genelinde hava sıcaklığının 4 ila 12 derece azalacağı, genellikle mevsim normallerinin altında seyredeceği tahmin ediliyor.

Ankara’da beklenen kar yağışı, gece saatlerinde etkisi göstermeye başladı. Hava sıcaklıklarının eksi 1 dereceye kadar düşmesiyle birlikte başkentin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’ı geçti. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 56 kuruş, euro kuru ise 15 lira 35 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.809 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 775 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 70,79 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında, bakanlığın Reşat Moralı Salonu’nda ilk toplantısını yapacak. Görüşmelerin bir-iki hafta sürmesi planlanıyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı kültür ekonomisi ve kültürel istihdam istatistiklerini açıklayacak.

Dün gözlerimizi yine zam haberleriyle açtık. İstanbul’da simit fiyatı 2,5 liradan 3,5 liraya yükseldi. Türkiye genelinde de süte de yüzde 46 zam geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekonomide kurtuluş savaşı veriyoruz” sözlerini eleştiren Kılıçdaroğlu, “İyi de bu noktaya memleketi kim getirdi? 19 yıldır bu ülkeyi Bay Kemal mi yönetiyordu? Sen yönetiyordun” dedi ve beş maddelik önerilerini sıraladı. Kılıçdaroğlu’nun ekonomide çözüm önerileri şöyle: 

  • Bir anayasal kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey’i topla.
  • Hemen ve derhal ‘Devlette israfa son veriyorum’ diyerek bir genelge çıkaracaksın. 
  • Dövizle verdiğin garantilerin tamamını Türk Lirası’na çevireceksin.
  • Adaletsizliklerden kaçınacaksın. Vatandaşın ödediği vergilerin nereye harcandığını açıklayacaksın. Devletin ticari sırrı olmaz. 
  • Rüşvetçileri, yolsuzluk yapanları devlet yönetiminden süratle uzaklaştıracaksın. Devlette liyakati sağlayacaksın. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam (30 Kasım) TRT’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ekonomiye ilişkin konuşan Erdoğan, “Faiz sebep, enflasyon neticedir” açıklamasını yineledi. Düşük faizle üretimi ve ihracatı destekleyeceklerini söyleyen Erdoğan, “Millete hayrı olmayanlar, gündemi seçimle meşgul ederek siyaset yaptıklarını sanıyorlar. Döviz hareketini bahane ederek seçim diyenler son olarak halkı sokağa davet ettiler. Haziran 2023’te milletimiz gereken dersi gerekenlere verecektir” dedi. Erdoğan’ın sözlerinin ardından döviz yine hareketlendi. 13 lira 30 kuruş olan dolar kuru, Erdoğan’ın açıklamalarının ardından 13 lira 96 kuruşu gördü. 

Bugün Medyascope’ta saat 11.00’de “Ağır Ekonomi”, saat 13.30’da ise “Herkes İçin Ekonomi” programları olacak. Kaçırmamanızı tavsiye ederim. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Sivas-İmranlı Belediye Başkanı Murat Açıl’ın Garip Dede Cemevi’ndeki cenaze törenine katılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) AKP ve İYİ Parti’nin grup toplantıları yapılacak.

TBMM Genel Kurulu’nda elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasını da içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde Olağan Değerlendirme Toplantısı yapacak. 

Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “en yüksek danışma” kurulu olarak tanımlanan “20. Millî Eğitim Şûrası” bugün başlayacak. 1-3 Aralık günlerinde düzenlenecek şûrada, temel eğitimde fırsat eşitliği, mesleki eğitimin iyileştirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimi olmak üzere üç ana konu görüşülecek. 

Kısaca düne bakalım.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısının ardından Alparslan Türkeş anmasına yönelik saldırıya ilişkin gazetecilere açıklamada bulundu. Bahçeli, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur beyin elinin altında geliştiği kanaati hâkim. Bundan sonra Mansur bey dikkat etsin. Arkasında bir ülkücü nefes var” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise Bahçeli’ye sosyal medya hesabından yanıt verdi. Yavaş, “İlgimiz olmayan konulardan dolayı hakkımda yapılan siyasi açıklamalara bir yanıt vermeyeceğim” dedi. 

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Kolombiya’da Juan Manuel Santos döneminde imzalanan barış anlaşmasından sonra silah bırakma kararı alan gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’ni (FARC) terör örgütü listesinden çıkardı. ABD, FARC’ı listeye 1977 yılında dahil etmişti.

Almanya’nın Frankfurt eyaletinde bir mahkeme, dünyada “Ezidi azınlıklara karşı IŞİD soykırımı” ismini taşıyan ilk davada Iraklı Taha El Cumali’yi müebbet hapse mahkûm etti. Almanya’da alınan bu kararla birlikte tarihte ilk kez bir IŞİD üyesi, Ezidi soykırımından hüküm giymiş oldu.

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün yeni varyantı Omicron’un ortaya çıktığı Afrika ülkelerine yönelik seyahat kısıtlamalarını eleştirerek üye ülkeleri varyanta karşı “akılcı” ve “orantılı” tedbirler almaya çağırdı.

Honduras’ta, 2009’da anayasa krizinin tetiklediği ve arka planında ABD’nin olduğu askeri darbeyle devrilen eski solcu Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın eşi Xiomara Castro, sandıktan zaferle çıktı.

ABD’nin Michigan eyaletinde bir lisede düzenlenen silahlı saldırıda üç kişi hayatını kaybetti, altı kişi yaralandı. Saldırıyı düzenleyenin aynı okulda eğitim gören 15 yaşında bir erkek olduğu açıklandı.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam edelim.

Ziraat Türkiye Kupası 4’üncü Tur maçında TFF 2. Lig ekibi Bodrumspor, normal süresi 1-1 sonuçlanan mücadelede Medipol Başakşehir’i deplasmanda penaltı atışları sonunda 3-1 mağlup ederek tur atlayan taraf oldu.   

Brezilya Milli Takımı ve Galatasaray’ın efsane isimlerinden Claudio Taffarel, İngiltere Premier Lig ekiplerinden Liverpool’un yeni kaleci antrenörü oldu. Liverpool, dün (30 Kasım) yaptığı açıklamada bir dönem Galatasaray’da kaleci antrenörü olarak görev alan Taffarel ile anlaşıldığını kamuoyuna duyurdu. 55 yaşındaki isim, son olarak Brezilya Milli Takımı’nda kaleci antrenörü olarak görev alıyordu.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 25 bin 216 yeni vaka tespit edildi. 207 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 120 milyon 400 bin 848’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 12.00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış”, saat 12.30’da “Müge İplikçi ile Sabun Köpüğü” programları olacak. Saat 17.00’de “Transatlantik”, saat 18.00’de “Aydın Selcen ile Gündem Dışı”, saat 20.00’de “Adını Koyalım”, saat 21.30’da ise “Femfikir” programları ekranlarımızdan yayınlanacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.