Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Honduras’ın ilk kadın devlet başkanı: Xiomara Castro, en yakın rakibine 20 puan fark atarak seçimi kazandı

Honduras’ta sol görüşlü Özgür Parti’nin adayı olarak seçimlere giren Xiomara Castro, en yakın rakibinin 20 puan önünde ülkenin ilk kadın devlet başkanı oldu. Castro’nun seçim zaferi, yolsuzluk suçlamalarıyla boğuşan sağcı Ulusal Parti’nin 12 yıllık yönetimine son verdi. Castro, Juan Orlando Hernández’in yerine iktidara gelecek.

Honduras’ta geçen pazar günü (28 Kasım) yapılan seçimlerde, sol görüşlü Özgür Parti’den devlet başkanlığına aday olan Xiomara Castro, ülkenin ilk kadın devlet başkanı seçildi. Castro, iktidardaki sağcı Ulusal Parti’nin adayı ve en yakın rakibi Nasry Asfura’ya yaklaşık 20 puan fark attı. Castro ayrıca, ülkeyi 2006-2009 yılları arasında yöneten ve bir darbeyle koltuğundan edilen eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın eşi ve ülkenin eski First Lady’si.

Castro: “Ülkeyi narko-diktatörlük bataklığından kurtaracağız”

62 yaşındaki Castro’nun seçim zaferi, yolsuzluk suçlamalarıyla boğuşan sağcı Ulusal Parti’nin 12 yıllık yönetimine son verdi. Castro, Ulusal Partili Devlet Başkanı Juan Orlando Hernández‘in yerine iktidara gelecek. Hernández’in, kardeşi Antonio’nun uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle hapse girmesinin ardından suçla bağlantısı olduğu iddia edilmişti. Castro Honduras’ı, içinde bulunduğu “narko-diktatörlük ve yolsuzluk” bataklığından kurtarma sözü verdi.

Ülkede büyük değişiklikler yapmaya hazırlanan Castro’nun, şiddet suçları, uyuşturucu kaçakçılığı ve başta Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) olmak üzere geniş çaplı dış göçle mücadele etmesi bekleniyor.

Juan Orlando Hernández

Nasry Asfura: “Castro’nun Honduraslılar için en iyisini yapmasını diliyorum”

Henüz resmi sonuçlar açıklanmasa da Nasry Asfura, seçimlerden iki gün sonra yani 30 Kasım Salı günü Castro’yu arayarak zaferi için kutladı. Asfura ayrıca bir televizyon kanalında, Castro’yu ve ailesini tebrik için ziyaret ettiğini söyledi. Asfura, “Castro’yu seçilmiş başkan olarak zaferi için tebrik ederim. Tanrı’nın onu aydınlatmasını ve yönlendirmesini, böylece onun yönetiminin Honduraslılar için en iyisini yapmasını diliyorum” diye konuştu.

Xiomara Castro kimdir?

Honduras’ın Santa Barbara bölgesinde 30 Eylül 1959’da dünyaya gelen Xiomara Castro, eğitim hayatına başkent Tegucigalpa’da başladı. Castro, ilk ve ortaöğrenimini San José del Carmen ve María Auxiliadora enstitülerinde tamamladı. Olgunluk derecesiyle, herhangi bir üniversiteye gitmeden İşletme bölümünden mezun oldu. Castro, Haziran 1976’da eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya Rosales ile evlendi. Evliliğin ardından çift, dört çocuklarının dünyaya geldiği Olancho bölgesindeki Catacamas kasabasına yerleşti.

Manuel Zelaya

Siyasi hayatında Catacamas’ta Honduras Liberal Partisi’nin kadın kollarında başladı. 2005’te eşi Manuel Zelaya Rosales’in seçim kampanyasını yürüttü. Castro, Zelaya’nın 2006’da devlet başkanlığına gelmesinde büyük rol oynadı ve , Honduras’ın First Lady’si oldu. 28 Haziran 2009 darbesiyle eşinin görevden alınmasının ardından Castro, darbeye direnen harekete önderlik etti. Bu hareket daha sonra, Ulusal Halk Direniş Cephesi (FNRP) olarak tanındı ve Castro’nun adayı olduğu Özgür Parti’nin temelini oluşturdu.

Castro’nun, 2017 yılındaki seçimlerde aday olması bekleniyordu. Ancak Castro, Özgür Parti’nin Yenilik ve Birlik Partisi’yle yaptığı ittifak sonucunda adaylığı müttefik partinin liderine bıraktı. Ulusal Parti’nin kazandığı 2017 seçimlerinin ardından ülkede protestolar baş göstermiş ve 23 kişi hayatını kaybetmişti. Bir önceki seçimleri takiben yaşanan şiddet olaylarının gölgesinde yapılan 2021 genel seçimlerinde devlet başkanı seçilen Castro’nun 27 Ocak 2022’de koltuğu devralması bekleniyor.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.