Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolej futbolunun en büyük rekabeti Michigan ve Ohio State müsabakasına cinsel istismar gölgesi: Eski sporcular, öğrenciler ve taraftarlar seslerini duyurmak için eylem yaptı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Michigan-Ohio State kolej futbolu müsabakası öncesi eski sporcular ve taraftarlar, takım doktorları tarafından maruz kalınan cinsel istismar için seslerini duyurdu. 

Cinsel istismar iddiaları ‘’The Game’’in önüne geçti

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) iki köklü üniversitesi Michigan State ve Ohio State, kolej futbolunda 1897 yılından bu yana amansız bir rekabetin içinde yer alıyor. Öyle ki iki okulu karşı karşıya getiren müsabakalar, ESPN tarafından 2000 yılında Kuzey Amerika kıtasının en büyük rekabeti olarak nitelendirildi. ”The Game” ismi ile anılan tarihi rekabet, geçen cumartesi günü (27 Kasım) 110 bin taraftarın önünde yeni bir heyecana sahne oldu. Ancak saha dışında yaşanan protestolar, karşılaşmanın önüne geçti. 

Eski takım doktorları, erkek sporcuları yıllarca cinsel istismara uğrattı

Jon Vaughn ve protestocular

Her iki üniversiteden eski sporcular, kolej hayatlarında maruz kaldıkları cinsel istismarı aydınlatabilmek için Michigan Üniversitesi Başkanı Mark Schlissel’in evinin önünde toplandı. NFL’de (Amerikan Ulusal Futbol Ligi) dört yıl boyunca forma giyen eski Michigan Üniversitesi öğrencisi Jon Vaughn’un öncülük ettiği protestolar, büyük ses getirdi. İddialar ise oldukça vahim. Ohio State’in eski takım doktoru Richard Strauss ile Michigan’ın eski takım doktoru Robert Anderson, iddialara göre kendi üniversitelerinde yer alan sporcuları yıllarca cinsel istismara uğrattı. 

Robert Anderson, suçlamalar ile yüzleşemeden öldü

Robert Anderson

Michigan’ın eski takım doktoru Robert Anderson, 1966 ile 2003 yılları arasında üniversitedeki erkek sporcuları taciz etti. Yüzlerce eski Michigan sporcusu, Anderson’un kendilerine defalarca gereksiz rektal ve genital muayeneler yaptığını ileri sürdü. Cinsel taciz iddiaları, yalnızca protestoda kalmayıp mahkemeye de taşındı. Dava, eyalet genelinde oldukça ses getirdi. Ancak 2008 yılında hayatını kaybeden Robert Anderson, kendisine yöneltilen suçlamalar ile hiçbir zaman yüzleşemedi. 

Amerikan yükseköğrenim tarihindeki en kapsamlı cinsel istismar skandalı

Richard Strauss

Robert Anderson, takımdaki sporcuları cinsel yönden istismar ettiği yıllarda Richard Strauss da benzer tacizleri Ohio State’te yapmaktaydı. Strauss, yıllar boyunca yüzlerce erkek sporcuya cinsel istismarda bulundu. Strauss da tıpkı Anderson gibi cinsel tacizlerini, tıbbi tedavi yalanına başvurarak yaptı. Strauss, 2005 yılında intihar ederek hayatına son verdi. Ohio State ve Richard Strauss’a yönelik eski sporcular tarafından açılan dava ise Amerikan yükseköğrenim tarihindeki en kapsamlı cinsel istismar skandalı olarak kayıtlara geçti. Davanın yargıcı, eylül ayındaki açıklamasında Strauss’un yüzlerce genç erkeğe tacizde bulunduğu iddialarını tartışmasız şekilde kabul ettiğini açıkladı. Yargıç, aynı zamanda Ohio State’in davanın zamanaşımına uğradığı yönündeki başvurusunu da kabul etti. 

Michigan ve Ohio State, eski takım doktorlarının sporcularına yönelik cinsel istismarları için özür diledi. ABD’nin iki köklü üniversitesi, gelecekte bu tür vakaların yaşanmasını önlemek adına atılacak adımları da kamuoyuna duyurdu. Öte yandan birçok üniversite öğrencisi, kendilerine uygulanan cinsel taciz hikayelerini paylaşmaya devam ediyor. 

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.