Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mucize adam Mohammed Salah

Liverpool ile İngiltere Premier Lig’de fırtına gibi esen Mohammed Salah‘ın kariyer yolculuğunu Mustafa Murat Erdem kaleme aldı.

Muhammed Salah’ın çocukluğu

Muhammed Salah Hamid Mahrus Gali, 15 Haziran 1992’de Mısır’ın Garbiyye kentinin Basyoun ilçesine bağlı Nagrig köyünde dünyaya gözlerini açar. Çocukluk yıllarında abisi ile birlikte futbol oynamaya başlayan Salah sporcu geçmişine sahip bir ailenin ferdidir. Babası Salah Galy ve iki amcası köyün gençlik kulübünde spor yapmışlardır. Yedi-sekiz yaşlarından itibaren futbola âşık olan Salah, çocukluğunda Ronaldo, Totti ve Zidane gibi yıldız isimleri idol olarak seçer.

Muhammed Salah ailesinin aksine futbolu sadece bir eğlence olarak değil, ileride kariyer olarak düşünebileceği keyifli bir aktivite olarak görür. Bu düşünce onu Ittıhad Basyoun, Othmason Tanta ve El Mokawloon takımlarında futbol oynamaya kadar götürür.  

İlk profesyonel macera

El Mokawloon takımı ile ilk profesyonel sözleşmesini imzaladığında sadece 14 yaşında olan Salah, bu kontrat ile kariyerine başlar. O günleri şöyle anlatır Mısırlı yıldız: “İlk olarak 14 yaşında El Mokawloon takımıyla profesyonel sözleşme imzaladım. Ama benim için çok zor oldu. Evden antrenmana gidip gelmek dört saatimi alıyordu. Antrenmanlara katılabilmek için okulu bırakmak zorunda kaldım. Ardından okulum ‘Mo, iki saat gel, ardından antrenmana gidersin’ dedi. Ben de sabah iki saat okula gidip, sonra idmanlara koşuyordum.”

İsviçre’nin Basel takımıyla Mısır 23 yaş altı takımının arasında oynan dostluk maçı ise kariyerinin dönüm noktası olur. Bu maçta oldukça başarılı bir performans ortaya koyan Salah, ikinci yarı oyuna girer ve FC Basel ağlarına iki gol atar. Mısır 23 yaş altı takımı bu maçı 4-3 kazanırken maçın yıldızı kuşkusuz Salah’tır.

Basel yılları

Salah hazırlık maçında gösterdiği performans ile Basel yetkililerinin dikkatini çeker ve Xherdan Shaqiri ile yollarını ayırmaya hazırlanan İsviçre temsilcisi, Salah’ı kulübün antrenmanına çağırır. Genç Mısırlı idmanlarda da dikkat çekmeyi başarır ve 10 Nisan 2012 tarihinde Basel ile dört yıllık kontrata imza atar.

Basel’de iki sezon top koşturan yıldız isim toplam 47 maçta forma giyer ve dokuz gol atma başarısı gösterir. Basel ile ilk sezonunda lig şampiyonluğu yaşar ve ligin altın oyuncusu ödülünün sahibi olur. 

2013-2014 sezonun başında dev kulüplerin radarına giren Mo Salah  Chelsea, Juventus, Internazionale, Fiorentina, Liverpool, Tottenham Hotspur ve Galatasaray gibi kulüplerden teklif alır ancak bu kulüplerin kadrolarına André Schürrle, Mario Gomez, Victor Moses, Érik Lamela ve Bruma gibi oyuncuları katması üzerine Salah’ın transferi gerçekleşmez.

Chelsea macerası

Gösterdiği performans ile Chelsea’nin transfer listesine giren Salah, 23 Ocak 2014’te İngiltere Premier Lig’in yolunu tutar. Chelsea menajeri Jose Mourinho, mavi-beyazlılar karşısında çıktığı son üç maçın hepsinde gol kaydeden Salah ile ilgili “O henüz 21 yaşında ve çok hızlı öğreniyor. Hızı onun en büyük silahı. Artık en azından bize gol atamayacak” der. 

Chelsea’deki ilk sezonunda 549 dakika süre alan Salah, meşin yuvarlağı iki kere ağlara gönderirken bir kez de gol pası verir. Portekizli çalıştırıcının gözüne bir türlü giremeyen Salah, yeterli şansı bulamaz ve Chelsea kariyeri pek parlak geçmez. 

Yeniden doğuş

Transferin son günü olan 2 Şubat 2015 tarihinde Juan Cuadrado’ya karşılık Salah, İtalyan takımı Fiorentina’ya 2015-16 sezonun geri kalanı için kiralanır. Salah, Mısır’daki Port Said Stadyumu’nda çıkan olaylarda vefat edenlerin anısına 74 numaralı formayı seçer.

Altı gün sonra 3-2 kazanılan Serie A’daki Atalanta karşılaşmasında 65. dakikasında Joaquín’in yerine oyuna dahil olur. Mısırlı futbolcu, 14 Şubat günü oynanan Sassuolo maçında ilk kez ilk 11’de sahaya çıkar. Maçın 30. dakikasında golünü atar ve iki dakika sonra Khouma Babacar’a asist yaparak maçın 3-1 bitmesinin mimarı olur. 12 gün sonra Fiorentina formasıyla Avrupa kupalarında ilk golünü, Avrupa Ligi son 32 turunda toplam skorla 3-1 yendikleri İngiliz takımı Tottenham Hotspur karşısında atar. 1 Mart günü oynanan Inter Milan maçında takımının galibiyet golünün de altında imzası vardır. Dört gün sonra ise İtalya Kupası yarı finalinin ilk maçı olan Juventus deplasmanında iki gol atarak takımının maçı 2-1 kazanmasını sağlar. Fiorentina için sahaya 26 kez çıkan Mo Salah toplamda dokuz gol ve dört asistlik katkı verir. Sene sonunda Fiorentina, kiralık sözleşmesini uzatmak ister fakat sözleşmesinin 18 ay olmasına rağmen Salah kabul etmez ve bir başka Serie A ekibi Roma’ya transfer olur.

Roma’yı fetheden adam

6 Ağustos 2015 tarihinde Roma 5 milyon euro kiralama ve 15 milyon euro satın alma opsiyonuyla Salah’ı kadrosuna katar. 22 Ağustos günü 1-1 biten Hellas Verona maçında ilk kez Roma forması giyer. Sarı-kırmızılılar ile ilk sezonunda 42 maçta 15 kez topu ağlara gönderen Salah, altı kez de asist yapma başarısı gösterir. İtalyan ekibi, Mısırlı’nın bu performansı üzerine satın alma opsiyonunu kullanır ve Mo Salah Roma takımının oyuncusu olur. 

2016-2017 sezonu Salah için seviye atladığı sezon haline gelecektir. Bu sezonda Roma forması ile herkesin dikkatini çeken bir performans ortaya koyan Salah, tüm kulvarlarda sarı-kırmızılıların formasını 41 kere terletirken 20 gol, 12 asist yapar ve takımının en önemli hücum silahlarından biri olmayı başarır. 

İngiltere’nin yeni kralı

22 Haziran 2017 tarihinde Salah, bonservis bedeli 42 milyon euro ve bonuslar ile birlikte 50 milyon euro karşılığında Premier Lig ekibi Liverpool’a transfer olur. Böylece kulübün bir futbolcuya ödediği bonservis bedeli rekoru kırılır. Ayrıca Liverpool tarihinin ilk Mısırlı futbolcusu da Mo Salah’tır. Klopp’un 4-3-3 gegenpress sisteminde Mane, Firmino ve Mo ileri üçlüyü oluşturur. Mane sol kanat forvet, Firmino sahte dokuz ve Mo Salah sağ kanat forvet olarak görev yapar. Muhteşem üçlü oldukça skorer bir hücum hattı oluşturur. Salah ilk sezonunda 52 maçta görev alır ve tüm kulvarlarda 44 gol 14 asist üretmeyi başarır ama bu ilk sezonunda Liverpool ile kupa kazanamaz. 

2018-2019 sezonu Salah ve Liverpool için harika geçer fakat Pep Guardiola’nın City’si de en az Liverpool kadar iyi bir sezon geçirir. Bu iki takım arasında kıyasıya geçen şampiyonluk mücadelesini Manchester City bir puan farkla kazanır ve 98 puanla şampiyon olur. Böylece Liverpool’un topladığı 97 puan şampiyonluğa yetmez. Premier League şampiyonluğunu kaptıran Liverpool yine de Şampiyonlar Ligi finaline çıkmayı başarır ve Tottenham Hotspur’u Salah ve Origi’nin golleri ile geçer. Bu sezon da Salah, geçen sezon yakaladığı maç sayasını yakalar ve 22 kez ağları havalandırırken altı kez de arkadaşlarına gol attırmayı başarır.

2019-2020 sezonu Salah ve Liverpool için oldukça iyi başlar ve Liverpool, UEFA Süper Kupası’nın şampiyonu olarak sezona başlar. Premier Legue’ de en çok şampiyon olan takım unvanını Sir Alex Ferguson’lu Manhester United’a kaptıran Liverpool, 30 yıldır lig şampiyonluğuna hasrettir. Sezon boyunca oldukça etkili bir performans ortaya koyan Salah ve Liverpool, sezon sonunda Premier League kupasını kaldırmayı başarır. Bu şampiyonlukta önemli katkısı bulunan Salah, çıktığı 45 mücadelede 19 gol 10 asist katkısı yapar. 

2020-2021 sezonu Liverpool’un yaşadığı sakatlıklar yüzünden pek iyi geçmez. Bu durum Salah ve Liverpool’un sezonu kupasız kapatmasına ve Kırmızılar’ın sezonu lig sıralamasında üçüncü olarak bitirmesine neden olur. Yaşanan tüm aksiliklere rağmen gol atmayı bırakmayan Salah sezonu, meşin yuvarlağı 31 kez ağlara göndererek tamamlar. 

2021-2022 mevcut sezonda Liverpool ile beşinci sezonunu geçiren Mo Salah, Merseyside ekibinin en önemli hücum silahlarından birisi olmaya devam ediyor. Mısırlı yıldızın 15 maçta 15 golü bulunuyor.

Oyun stili olarak bitirici, süratli ve güçlü olan Mo Salah, üstün dripling yeteneklerine de sahip. Zaman zaman kendisini unutturarak ceza sahası içinde golü koklayan Mısırlı, güçlü ayağı solu olmasına rağmen sağ ayağı ile de oldukça iyi bir bitirici. Muhammed Salah’ın zayıf yönü olarak ise bazen savunmaların markajı altında kaybolması gösteriliyor.  

İşte Mo Salah’ın yeteneklerini sergilediği bir kesit: 

Yazan: Mustafa Murat Erdem

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.