Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter, kişilerin izni olmadan paylaşılan fotoğraf ve videoları kaldıracak

Twitter, kişilerin izni olmadan paylaşılan fotoğrafları yayından kaldıracak. Kişisel verilerin korunması uygulamasını kapsamlı bir şekilde genişleten Twitter, kişilerin izinleri olmadan fotoğraflarının yayınlanmasının önüne geçmeyi planlıyor. Yeni politika kullanıcıların tepkisine yol açarken, birçok kişi yeni politikanın uygulanabilirliğini sorguluyor.

The New York Times’ın haberine göre Twitter, kişilerin izni olmadan paylaşılan fotoğraflarını kaldırma kararı aldı. Kişisel verilerin korunması politikasının genişletilmesi kapsamında alınan karar, kullanıcıların tepkisine yol açtı. Şirketin dünkü (30 Kasım) açıklamasının ardından, Twitter kullanıcıları yeni politikanın uygulanabilirliğini sorgulamaya başladı.

“Görseller kamu yararı için paylaşıldığı takdirde kaldırılmayacak”

Twitter’ın gizlilik kuralları, kullanıcıların adres, telefon numarası ve tıbbi kayıtları gibi özel bilgilerinin yayınlanmasını halihazırda yasaklıyor. Öte yandan, şirketin yeni gizlilik politikasında, “Tasvir edilen kişiler kendileri ya da yetkili bir temsilci tarafından özel görüntülerinin veya videolarının paylaşılmasına rıza göstermedikleri bildirildiğinde, bunları kaldıracağız” denildi. Diğer yandan, yeni politikaya göre, bu uygulama, “görselin ve beraberindeki tweet metni kamu yararına paylaşıldığı ya da kamu söylemine değer kattığı durumda ve paylaşılan medyada tanınmış kişiler bulunduğu takdirde geçerli değil.”

Twitter: “Yeni uygulama AB yasalarıyla uyumlu”

Twitter’ın yeni uygulamasına göre, görüntüler halka açık olsa bile kişiler fotoğraflarının kaldırılmasını talep edebilecek. Twitter ayrıca, politikasının Avrupa Birliği (AB) ve birçok bölgedeki gizlilik yasalarıyla tutarlı olduğunu belirtti. Öte yandan bir Twitter sözcüsü, yeni politikanın benzer gizlilik yasalarına sahip olmayan ülkelerdeki kullanıcıların gizlilik haklarını genişleteceğini belirtti.

Twitter, haber değeri taşıyan görsel ve videolar için ise istisna yapmayı planlıyor. Şirket bu ayrımı yaparken görselin herkese açık olup olmadığını, haber kuruluşları tarafından kullanılıp kullanılmadığını veya “toplulukla ilgili” olup olmadığını dikkate alacak.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.