Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB, mülteciler için Türkiye’ye 325 milyon euroluk ek fon sağlayacağını duyurdu

Avrupa Birliği’nin (AB) Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarčič bugün (2 Aralık) çevrimiçi bir toplantı düzenledi. Lenarčič, birliğin Türkiye’de bulunan 1,5 milyon mültecinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için 2023’e kadar Türkiye’ye 325 milyon euroluk nakit transferi sağlayacağını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB), 2 Aralık Perşembe günkü açıklamasında, Acil Durum Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) programı kapsamında mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Türkiye’ye 325 milyon euro tutarında ek fon sağlayacağını duyurdu. Vaat edilen ek fonun 2023 yılının başına kadar ödenmesi planlanırken, desteğin Türkiye’deki 1,5 milyondan fazla mülteciye ulaştırılması hedefleniyor. Yardım, AB ve dünya tarihindeki en kapsamlı insani yardım programı olarak biliniyor.

Lenarčič: “Bu yardım, AB, insani yardım ortaklarımız ve Türkiye hükümeti için büyük bir başarıdır”

AB’nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarčič, Ankara’da düzenlediği çevrimiçi toplantıda, “Türkiye’deki savunmasız mülteciler, beş yıldan fazla süredir insani yardımımıza güveniyor. Onları hayal kırıklığına uğratmayacağız. Bugün (2 Aralık) açıklanan fonlar sayesinde AB, ESSN programını 2023’ün başına kadar sürdürecek. Bu destek, birçoğu özellikle koronavirüs salgınından ağır şekilde etkilenen yüzbinlerce aile için önem taşıyor. Bu nakit yardım, Türk ekonomisine katkıda bulunurken Ankara’ya acil ihtiyaçların önceliklerini belirleme imkanı sunuyor. Bu, AB, insani yardım ortaklarımız ve Türkiye hükümeti için büyük bir başarıdır” dedi.

AB Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarčič

1,5 milyon kayıtlı mülteci, banka kartlarıyla aylık nakit desteği alacak

ESSN programı kapsamında, Türkiye’de kayıtlı mültecilere bir banka kartı aracılığıyla aylık nakit transferi sağlanacak. Yardım sayesinde, mültecilerin kira, ulaşım, faturalar, yiyecek ve ilaç gibi temel ihtiyaçlarını karşılanması hedefleniyor. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Türk Kızılay Derneği ve Türk hükümeti arasında yapılan işbirliği sayesinde Türkiye’de yaşayan 1,5 milyondan fazla mülteci ESSN desteğinden faydalanıyor.

Duyurulan destek, AB’nin daha önce vaad ettiği 3 milyar euroluk paketin bir parçası

2 Aralık Perşembe günü duyurulan ek fon, 25 Haziran 2021 tarihli Avrupa Konseyi’nin ardından AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen tarafından açıklanan, Türkiye’deki mültecileri desteklemeye yönelik 3 milyar euro’luk paketin bir parçası. Lenarčič ziyareti sırasında, IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain, Türk Kızılayı temsilcileri ve ESSN programından doğrudan yararlanan mültecilerle bir araya gelecek.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına AB finansmanı ile satın alınan araçlar teslim edildi

1 Aralık Çarşamba günü AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’nun katılımıyla Ankara’da gerçekleşen törende, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) AB finansmanı ile satın alınan araçlar teslim edildi. Bursa’da üretilen FIAT Egea marka 300 araç, Türkiye’de “Geçici Koruma” altında yaşayan mültecilerin en yoğun bulunduğu il ve ilçelerde görev yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gönderilecek.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut

Araçların finanse edilmesini sağlayan, Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı (T-SUY) programı kapsamında, ek ödemeden önce 245 milyon euro’luk bir bütçe, “Doğrudan Hibe” yöntemi ile finanse ediliyor ve KIZILAYKART Platformu üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.