Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorum-Sungurlu Belediye Başkanı’nın mültecilere yönelik ayrımcı açıklamalarına dair ihbar, “Onlar vatandaş değil” denilerek reddedildi

Çorum’un Sungurlu ilçesinin İYİ Partili Belediye Başkanı Abdulkadir Şahiner’in mültecilere yönelik ayrımcı sözleri nedeniyle yapılan şikayette soruşturmaya yer olmadığı kararı verildi.

Şahiner, geçen ağustos ayında mültecilere yönelik ırkçılık ve nefret söylemi içeren açıklamalarda bulunmuştu. Şahiner, haberlere yansıyan açıklamalarında, “Nerede bir asalak, işe yaramaz adam varsa doldurdular cennet vatana… Vatanı olmayanın namusu da olmaz. Bunların Türkiye’ye hayrı dokunmaz” demişti.

Fethi Sancar isimli vatandaş, Şahiner’in açıklamaları ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçu işlediği iddiasıyla ihbarda bulundu.

Cumhuriyet Savcısı Halil Rahman Seçğin, Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesinde düzenlenen “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçunun unsurlarının oluşması için “vatandaşlık” tanımı gerektiğini öne sürdü.

Savcı, “eylemin anayasada vatandaşlık tanımı yapılan Türkler’in farklı özelliklere sahip bir kesimine karşı gerçekleştirilmesi gerektiğini, Suriye, Afganistan ve çeşitli ülkelerden gelerek Türkiye’de yaşayan ve uluslararası koruma statüsünde olan kesimlerin söz konusu maddedeki hak grubundan sayılamayacağını” iddia etti. 

Şikayet dilekçesinde Şahiner’in açıklamalarının “Türk halkının başka bir ülke halkına karşı kışkırtılması amacı taşıdığı” belirtilmişti. Savcı Seçğin ise “eylemin başka bir ülke halkına karşı işlenmesinin halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunun unsurlarını oluşturmayacağı, içeriğin kamu güvenliğine yönelik açık ve yakın bir tehlikeyi ortaya çıkaracak şiddet çağrısı içermediği” gerekçesiyle soruşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.