Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Futbolda teknolojik devrim: Yarı otomatik ofsayt sistemi ilk kez FIFA Arap Kupası’nda denendi

Futbolda devrim niteliğindeki yarı otomatik ofsayt sistemi, deneme amacıyla FIFA 2021 Arap Kupası’nda kullanılmaya başlandı. 

Yarı otomatik ofsayt sistemi ilk kez denendi

Futbolda VAR teknolojisinin kullanılmaya başlaması, hakemlerin işini oldukça kolaylaştırmıştı. Ancak VAR, milimetrik ofsaytlarda yaşanan tartışmaların önüne geçmeyi başaramadı. FIFA, yarı otomatik ofsayt sistemi ile bu tartışmaların da sona ereceğine inanıyor. Yarı otomatik ofsayt sistemini uzun süredir test eden FIFA, 2021 Arap Kupası’nın başlaması ile birlikte ilk ciddi adımını attı. Katar’ın ev sahipliği yaptığı Arap Kupası, böylelikle yarı otomatik ofsayt sisteminin denenmeye başladığı ilk resmi turnuva olarak kayıtlara geçti.  

Yarı otomatik ofsayt sistemi nedir?

Milimetrik ofsaytlarda yaşanan tartışmaların önüne geçmeyi amaçlayan FIFA, yarı otomatik ofsayt sistemini yürürlüğe soktu. Stadyumların çatısının her iki tarafına yerleştirilen kızılötesi kamera sistemleri, saniyede 50 kez tarama yapabiliyor. Yapay zekânın yardımını kullanacak kamera sistemleri, ofsayt pozisyonlarında doğru kararı bulacak ve çıkan sonucu VAR odasına gönderecek.

FIFA Futbol Teknolojisi ve İnovasyon Direktörü Johannes Holzmueller, konu ile ilgili olarak ””Her stadyumun çatısı altında bir kamera kurulumumuz olacak. Videodan çıkarılan izleme verileri VAR odasına gönderilecek, hesaplanan ofsayt çizgisi ile hakemlere neredeyse gerçek zamanlı olarak görüntü akışı sağlanacak” dedi.

FIFA, Arap Kupası’nda denenmeye başlayan yarı otomatik ofsayt sistemini, gelecek yıl Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası’nda da kullanmayı planlıyor.

FIFA Arap Kupası başladı

İlk kez FIFA çatısı altında gerçekleşen Arap Kupası, Katar’ın ev sahipliğinde düzenleniyor. Turnuvada ev sahibi ülkenin yanı sıra Irak, Bahreyn, Umman, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Moritanya, Fas, Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin, Cezayir, Mısır, Lübnan ve Sudan mücadele edecek. Arap Kupası, 18 Aralık’a kadar devam edecek. Daha önce dokuz kez düzenlenen turnuvayı, Irak dört, Suudi Arabistan iki ve Mısır, Fas ve Tunus da birer defa kazanmayı başardı. Öte yandan Arap Kupası’nın ev sahibi Katar, 21 Kasım-18 Aralık 2022 tarihleri arasında FIFA Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.