Ukrayna sınırında gerilim yükselmeye devam ediyor. Kiev yönetimi, Rusya’nın kendi sınırına konuşlandırdığı 100 bin askeri ağır silahlar ve insansız hava araçları ile donattığın iddia etmişti. Yaşanan bu gerilimin ortasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme kararı alması durumunda ABD’nin Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulayabileceğini söyledi. Blinken’ın Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bugün bu konu hakkında görüşmesi de bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün (2 Aralık) Moskova’nın Ukrayna sınırı yakınlarına asker yığmasına ilişkin artan gerilimi görüşecek. Toplantı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Stokholm’deki zirvesinin oturum arasında yapılacak. Blinken aynı zamanda, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile de bir araya gelecek.
“Ekonomik yaptırımlar ile Rusya’ya yanıt vermeye hazırız”
Çarşamba günü (1 Aralık) NATO dışişleri bakanları toplantısının ardından Riga’da konuşan Blinken, ABD’nin Rusya’nın geniş çaplı askeri operasyonları ve Ukrayna’yı içeriden istikrarsızlaştırma çabaları hakkında endişelerini dile getirdi. Blinken basına verdiği demeçte, “Başkan Vladimir Putin’in işgal kararı alıp almadığını bilmiyoruz. Eğer işgale karar verirse kısa sürede bunu yapma kapasitesi olduğunu biliyoruz” dedi. Blinken aynı zamanda ABD’nin, ekonomik yaptırımlar ile Rusya’ya yanıt vermeye hazır olduğunu da belirtti.
Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya katılmayı hedefleyen eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Ukrayna, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana ABD ve Rusya arasında bir gerginlik konusu haline gelmiş durumda.
Ukrayna’nın açıklamalarına göre Rusya, Ukrayna sınırına 100 bin asker yerleştirdi. Rusya ise Ukrayna’ya saldırmaya hazırlandığı konusundaki iddiaları reddediyor ve uygun gördüğü şekilde kendi topraklarına asker gönderme hakkını olduğunu savunuyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de NATO’nun Ukrayna’ya birkaç dakika içinde Moskova’yı vurabilecek füzeler yerleştirmesi durumunda Rusya’nın harekete geçmek zorunda kalacağını söyledi. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, bu ayın başlarında, üst düzey güvenlik yetkilileri ile görüştüğü Moskova ziyareti esnasında Rus siber saldırıları konusunu da gündeme getirmişti.
Stoltenberg: “Rusya saldırganlık durumunda ‘büyük bedel’ ödeyecek”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg çarşamba günü (1 Aralık) yaptığı açıklamada, Rusya’yı komşusu Ukrayna’ya karşı güç kullanmaması konusunda uyardı ve Moskova’nın herhangi bir saldırganlık durumunda “büyük bedel” ödeyeceğini söyledi.
Stoltenberg basına verdiği demeçte, “Hepimiz, ödenmesi gereken yüksek bir bedel olacağını ve yaptırımların seçeneklerden biri olduğunu açıkça belirttik” dedi. Stoltenberg aynı zamanda, İngiltere, Kanada, AB ve ABD’nin birlikte uygulayabileceği yaptırımların, Rusya’yı durdurmak adına önemli bir araç olabileceğini vurguladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Putin’in, NATO’nun Ukrayna’ya birkaç dakika içinde Moskova’yı vurabilecek füzeler yerleştirmesi durumunda Rusya’nın harekete geçmek zorunda kalacağını belirtmesinin üzerine Stoltenberg, müttefiklerin Ukrayna’ya askeri destek sağladığının kamuoyu tarafından bilindiğini ve bunun savunma amaçlı olduğunu ve tüm müttefiklerin uluslararası yükümlülüklerine uyduğunu belirtti.
Ukrayna NATO’nun yakın bir ortağı olarak görülüyor ancak henüz 30 ülkeden oluşan Batı ittifakının bir üyesi değil.
Stoltenberg, NATO’nun Moskova’yı Karadeniz’deki askeri tatbikatlarla kışkırttığı yönündeki suçlamaları ise reddetti ve Rusya’yı komşu ülkelere saldırmak için askeri tatbikatları bir “gizlenme aracı” olarak kullanmak ile suçladı. Gelecek yılın sonunda NATO’nun en üst makamından ayrılacak eski Norveç Başbakanı Stoltenberg, Rusya’nın aksine NATO’nun yabancı gözlemcileri tatbikatlarına davet ettiğini söyledi. Stoltenberg konu ile ilgili açıklamasında, “Rusya’nın sorunu şeffaf olmamaları, çok agresif bir söylemleri olması ve daha önce askeri tatbikatları komşularına karşı saldırgan eylemler için bir maske olarak kullanmalarıdır” dedi.
“Rusya ve aynı zamanda Çin, tüm NATO ülkelerine ulaşabilecek nükleer füze sistemlerine büyük yatırım yapıyor” diyen Stoltenberg, NATO’nun müttefiklerini, Avrupa ve Kuzey Amerika’ya ulaşabilen yeni Çin ve Rus füzelerine karşı korumak için çalıştığını da sözlerine ekledi.
Türkiye, Moskova’ya yönelik yaptırımlara karşı çıkıyor
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu çarşamba günkü (1Aralık) açıklamasında, Türkiye’nin gerilimi azaltmak için Ukrayna ve Rusya ile temas halinde olduğunu ve Moskova’ya yönelik yaptırımların krizi çözmeyeceğini belirtti.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu hafta içindeki açıklamasında, NATO üyesi Türkiye’nin, Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi. Çavuşoğlu’nun Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile bugün görüşmesi bekleniyor.
Erdoğan ile Putin yarın görüşecek
Çavuşoğlu basına verdiği demeçte, “Her iki tarafla da temas halindeyiz ve her iki tarafa da sakin kalmalarını ve gerilimi azaltmalarını tavsiye ediyoruz” dedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuyu, cuma günü (3 Aralık) bir telefon görüşmesinde ele alacaklarını duyurdu.
Çavuşoğlu açıklamasında, “Yaptırımların sorunu çözeceğine inanmıyoruz. Hiç kimse tek başına yaptırımlar ile Ukrayna’ya veya başka bir ülkeye yardım edemez” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Erdoğan’ın arabuluculuk teklifini, Rusya ve Ukrayna arasındaki krize yardımı olmadığını belirterek reddetti ancak Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Erdoğan ve Putin’in konuyu görüşeceğini söyledi.
Rusya ile savunma ve enerji alanında işbirliğine giden Türkiye, Ukrayna’ya gelişmiş Türk insansız hava araçları satarak Moskova’nın tepkisini çekmişti.
Derleyen: Berkcan Tuner