Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20. Millî Eğitim Şûrası’nda 128 tavsiye kararı alındı – Bakan Mahmut Özer: “Şûrada alınan kararların birebir takipçisi olacağım”

20. Millî Eğitim Şûrası, yedi yıllık bir aranın ardından Ankara’da 1 Aralık Çarşamba günü 600 üyenin katılımı ile toplandı. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bugün (3 Aralık) sona eren şûranın kapanış töreninde, Şûra Genel Kurulu’nda 128 tavsiye kararının alındığını ve izleme-değerlendirme raporlarının her üç ayda bir yayımlanacağını söyledi.  

20. Milli Eğitim Şûrası’nın ilk toplantısı 1 Aralık tarihinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Şûranın açılış töreninde konuşan Erdoğan, çalışmaları tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kısa sürede Meclis’e sunulacağını ve yeni düzenleme ile uzman öğretmenlerin maaşlarında 1.000 Türk Lirası (TL), başöğretmenlerin maaşlarında da 2.000 lira artış olacağını söyledi. 

“Fırsat eşitliğini sağlayarak, ailelerinin sosyoekonomik arka planının çocukların eğitim sürecini etkilememesini hedefliyoruz” 

Şûranın açılış töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, dünyadaki gelişmelerin eğitim sistemlerinin mevcut koşullarını değerlendirmeyi zorunlu kıldığını belirterek, eğitim politikalarına yön vermek amacıyla Millî Eğitim Şûrası’nın 20’ncisini gerçekleştirmeye karar verdiklerini söyledi. Eğitim sistemlerinin, toplumsal ihtiyaç ve talepleri karşılayabildiği ölçüde başarılı ve demokratik olduğunu belirten Bakan Özer, şöyle devam etti:  

“Toplumsal taleplerin yok sayılması veya daha kötüsü baskılanması durumunda ancak baskıcı bir eğitim sisteminden bahsedebiliriz. Bugün eğitim sistemimizde üstesinden gelmeye çalıştığımız pek çok sorunun temelinde geçmişteki toplumsal taleplerden uzak ve baskıcı eğitim politikaları yatmaktadır. Eğitimde fırsat eşitliğini öyle güçlü bir şekilde sağlamalıyız ki ailelerinin sosyoekonomik arka planı çocuklarımızın eğitim sürecinde adaletsizliğe yol açmasın. Bu amaçla gerçekleştireceğimiz 20. Millî Eğitim Şurası’nın ana temasını da özellikle ‘Eğitimde Fırsat Eşitliği’ olarak belirledik.”

“5 yaş okullaşma oranının kısa vadede yüzde 100’e ulaştırılması için gerekli fiziki ve beşeri imkânlar sağlanmalıdır”

20. Millî Eğitim Şûrası’nda “Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği”, “Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi” ve “Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi” başlıkları altında kurulan özel ihtisas komisyonları, çalışmalarına 2 Aralık Perşembe günü başlandı. Şûra hazırlık çalışmaları kapsamında sura.meb.gov.tr web adresi üzerinden öğretmen, öğrenci, veli, eğitim yöneticisi, sendika, vakıf, dernek, sanayi ve ticaret odaları gibi Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve üniversiteler gündemle ilgili tespit ve önerilerini iletti. Bu kapsamda internet sitesine 32 bin 643 görüş geldi. Bakanlığa “Okul Öncesi Eğitimin Yaygınlaştırılması” başlığı altında gönderilen ve “Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği” özel ihtisas komisyonunda görüşülecek öneriler şöyle:  

“5 yaş okullaşma oranının kısa vadede yüzde 100’e ulaştırılması için gerekli fiziki ve beşeri imkânlar sağlanmalıdır. Ayrıca 3-4 yaş için de eğitime erişim imkânları artırılmalıdır. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuk gelişim uzmanlarının yanı sıra destek eğitim personeli/usta öğretici, güvenlik görevlisi, yardımcı hizmetli istihdam edilmelidir. Okul öncesi eğitime kazandırılabilecek mekânların (okul binası, sağlık merkezleri, belediye binaları vb. kurum binaları) olması durumunda taşımalı eğitim yerine yerinde eğitim öncelikli olarak değerlendirilmelidir.”  

“Tüm eğitim kademelerinde ve sınıf seviyelerinde rehberlik hizmetleri güçlendirilmelidir” 

Özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinin iyileştirilmesi için gelen öneriler ise şöyle sıralandı:

“Kronik rahatsızlığı ve süreğen hastalığı olan öğrenciler için uzaktan canlı dersleri de içerecek harmanlanmış (hibrit) eğitim modelleri geliştirilmelidir. Kaynaştırma yolu ile eğitim gören tüm özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınıflarına ihtiyaç halinde destek eğitim personeli ve/veya kolaylaştırıcı kişi görevlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin gelişiminin desteklenmesi için sosyal, kültürel, sanatsal, sportif faaliyetler, müsabakalar gibi etkinlikler artırılmalıdır. Tüm eğitim kademelerinde ve sınıf seviyelerinde rehberlik hizmetleri güçlendirilmelidir.”

Şûrada görüşülmek üzere “Temel Eğitime Erişimin ve Eğitimde Niteliğin Artırılması” başlığı altında bakanlığa gelen öneriler arasında şunlar yer aldı:  

“Tüm okullarda ücretsiz öğle yemeği ve beslenme desteği sağlanmalıdır. Eğitimde fırsat eşitliğini artırmak için ailelerin maddi yükünün azaltılması amacıyla çalışmalar yapılmalıdır. Eğitime erişimi desteklemek amacıyla şartlı eğitim yardımlarının miktarı artırılmalıdır. Eğitim-öğretim hizmetlerinin daha etkili sürdürülmesi için okulun eğitsel ihtiyaçlarının karşılanmasında okullara serbest planlanmış ve özelleştirilmiş bütçe sağlanmalıdır. Ders kitaplarının yanında yardımcı kaynaklar da verilmelidir. Teknolojinin eğitime entegrasyonunun sağlanması için iyi örnekler ve uygulamalar göz önünde bulundurularak dijital içerikler çeşitlendirilmeli ve iyileştirmeler yapılmalıdır. Okullarda sağlık taramaları yaygınlaştırılmalı ve tarama sonuçlarına göre sağlık hizmetleri sağlanmalıdır.”

“Fikirlerimizi çok rahat ve demokratik bir ortamda komisyona iletebiliyoruz”

Şûranın ikinci gününde Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği, Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi ve Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi komisyonlarında tavsiye kararları için oy verme hakkı tanınan öğrenciler, öğretmenler ve tüm katılımcılar söz alarak görüş ve önerilerini sundu. Ankara Yenimahalle Ayşe Tokur İlkokulu’nda müdür yardımcısı ve Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim yönetimi alanında doktorasını tamamlayan Bahar Yakut Özek, “Hem üniversite akademisyenleri, STK temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler çok çeşitli katmanlı bir katılım söz konusu. Fikirlerimizi çok rahat ve demokratik bir ortamda komisyona iletebiliyoruz. Bu bizi çok mutlu etti” dedi. 

Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Suheda Arslan, şûraya öğretmenleri aracılığıyla katıldıklarını belirterek, “Böyle kıymetli bir toplantı içinde aktif şekilde örgün öğrenimin içinde olan öğrencilerin söz hakkı sahibi olması kesinlikle çok önemli. Böyle kıymetli insanları tanıyor olmak da bizim gelecekteki mesleğimize kesinlikle katkıda bulunacak, eminiz. Eğitim için söylediğimiz şeylere değer verilmesinden, dinlenilmesinden çok mutluyuz” diye konuştu.

20. Millî Eğitim Şûrası çalışmalarını tamamladı: 128 maddelik tavsiye kararı alındı

Şûranın üçüncü gününde Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer başkanlığında toplanan Şûra Genel Kurulu’nda, özel ihtisas komisyonlarında görüşülen 124 madde ile genel kurula sunulan dört yeni önerinin oylaması yapıldı. Oylama sonucu yeni dört maddenin daha kabul edilmesiyle birlikte toplam 128 maddelik tavsiye kararı alındı. 

Bakan Özer, alınan kararla ilgili şûranın kapanış konuşmasında şunları söyledi:  

“Şûrada alınan bu kararları Millî Eğitim Bakanı olarak emanet olarak alıyorum. Sizleri temin ederim ki burada alınan kararlar, ister oybirliği ile ister oy çokluğu ile olsun bu kararların birebir takipçisi olacağım ve açık yüreklilikle şunu ifade ediyorum ki her üç ayda bir bunların gerçekleştirme oranlarını, hangi seviyeye geldiğini, sahada hangi etkilere sahip olduğunu çok kapsamlı şekilde sizlerle paylaşacağım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.