Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (3 Aralık 2021): Simide, benzine, içkiye, doğalgaza zam

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

Marmara’nın güney ve doğusu, Ege ve Batı Akdeniz sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Marmara ile Kuzey Ege’de güneybatıdan kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 12 derece. İzmir’de hava 15, Antalya’da 11, Ankara’da 1, Diyarbakır’da ise 0 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’yi geçti. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 74 kuruş, euro kuru ise 15 lira 53 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.880 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 783 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 70,73 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, eylül ayına ilişkin finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülüklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon verilerini açıklayacak.

Bir süredir Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın görevden alınacağı ya da istifa edeceği kulislerde konuşuluyordu. Beklenen oldu. İki gece önce (1 Aralık), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yerine Nureddin Nebati atandı. Devir teslim töreninde konuşan Elvan “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık” dedi. Yeni göreviyle ilgili konuşan Nebati ise “Önceliğimiz yüksek faiz değil. Doğru olacağız, şeffaf olacağız” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Nureddin Nebati getirilmesiyle birlikte cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiği 9 Temmuz 2018 tarihinden beri dört kişi Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Merkez Bankası’nda da 2019’dan beri dört kişi başkanlık koltuğuna oturdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı dışında şu ana kadar bütün kabinede toplam dört bakan değişti.

Ekmek kuyruklarının kamuoyuna yansımasının ardından Ankara Halk Ekmek, mobil araçlar ile vatandaşlara hizmet sunmaya başladı. Vatandaşların bir kısmı Halk Ekmek ürünlerine olan ilginin yoksulluğun artmasından kaynaklandığını söylerken bir kısmı ise ekonomide sorun olmadığını savundu.

BOTAŞ, aralık ayına ilişkin satış tarifesini yayımladı. Buna göre, konut abonelerinin tarifesi değişmezken, büyük sanayi ve ticari kuruluş abone grupları ve elektrik üretimi amaçlı kullanılan doğal gaz tarifeleri yüzde 20 zamlandı.

Benzinin litresi 44 kuruş zamlandı. 

Bursa’da 100 gram simidin fiyatı, 2,5 liradan 3 liraya yükseldi. Tereyağlı simidin fiyatı ise 3,5 lira oldu.

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Brown-Forman grubundaki alkollü içeceklere zam geldiğini açıkladı. 1 Kasım’da Efes grubu, 7 Kasım’da Mey/Diageo grubu ve 26 Kasım’da da Pernod Ricard grubundaki içkilere zam yapılmıştı.

Bugün saat 13.00’te Yalçın Karatepe, “ParaPolitik” programında son gelişmeleri değerlendirecek. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasını da içeren kanun teklifi görüşmelerine devam edilecek.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde “asgari ücret” taleplerini sıralayacak. DİSK-AR’ın raporuna göre, ortalama maaş gelirleri asgari ücret düzeyine geriliyor. Buna göre 2005 yılında aylık ortalama ücret ve maaş geliri asgari ücretin 2,2 katıyken, 2019’da 1,7 katına düştü. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre kasım ayında 25 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 21 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Bu ay öldürülen kadınların dokuzu ateşli silahlarla, dokuzu kesici aletlerle öldürüldü. Öldürülen 25 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, yedisi boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile iki kadın ekonomik bahanelerle öldürüldü. 

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım’da başlayan ve üç gün süren toplantısında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymadığı için Türkiye’ye yönelik ihlal ve yaptırım sürecinin başlatılıp başlatılmayacağına dair oylamasını dün (2 Aralık) yaptı. Komite, üçte iki çoğunlukla Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılmasına karar verdi. Böylece Türkiye, Azerbaycan‘dan sonra hakkında ihlal prosedürü başlatılma kararı alınan ikinci ülke oldu. AİHM‘in iş insanı Osman Kavala‘nın serbest bırakılması için Türkiye’ye verdiği süre 29 Kasım’da dolmuştu. Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye ihlal prosedürünün başlatılmasına yönelik kararına ilk tepki Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık tarafından paylaşılan açıklamada, “Avrupa Konseyi’ni bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyan bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz. Başta AK Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yürütülen yargı sürecine saygı ve güven duymalıdır” denildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Alparslan Türkeş anmasına düzenlenen saldırıya ilişkin “Bundan sonra Mansur bey dikkat etsin. Artık kendisinin arkasında bir ülkücü nefes vardır” demişti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise buna karşılık, sosyal medya hesabından, “İlgimiz olmayan konulardan dolayı hakkımda yapılan siyasi açıklamalara bir yanıt vermeyeceğim” açıklamasında bulunmuştu. Ruşen Çakır dünkü yayında, Mansur Yavaş’ın neden hedef alındığını değerlendirdi.

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Almanya Başbakanı Angele Merkel, dün akşam düzenlenen askeri tören ile görevinden ayrıldı. Törende kısa bir konuşma yapan Merkel, yeni hükümete başarılar diledi. Merkel, gelecek haftaya kadar görevinde kalacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran’ın 2015’te imzalanan nükleer anlaşmaya dönmesini isteyerek Tahran yönetiminin müzakerelere katılmak için hâlâ zamanı olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB), insan hakları ihlalleri ve mültecilerin siyasi araç olarak kullanılmasının devam ettiği gerekçesiyle Belarus’a karşı beşinci yaptırım paketini onayladı. ABD ise Belarus yönetimi ile ilişkili 12 kuruluş ve 20 yetkiliyi yaptırım listesine alırken, Belarus yönetimi ile ilişkili üç hava aracını da “bloke edilmiş varlık” olarak tanımladı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarčič dün (2 Aralık) çevrimiçi bir toplantı düzenledi. Lenarčič, birliğin Türkiye’de bulunan 1,5 milyon mültecinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için 2023’e kadar Türkiye’ye 325 milyon euroluk nakit transferi sağlayacağını duyurdu. 

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 15. hafta, bugün (3 Aralık) saat 20.00’de oynanacak Kasımpaşa-Beşiktaş karşılaşması ile başlayacak. Haftanın programı şöyle:

3 Aralık Cuma

Kasımpaşa-Beşiktaş

4 Aralık Cumartesi

Aytemiz Alanyaspor-Demir Grup Sivasspor

Galatasaray-Altay

5 Aralık Pazar

Yukatel Kayserispor-Fraport TAV Antalyaspor

GZT Giresunspor-VavaCars Fatih Karagümrük

Fenerbahçe-Çaykur Rizespor

6 Aralık Pazartesi

Göztepe-Gaziantep FK

İttifak Holding Konyaspor-Öznur Kablo Yeni Malatyaspor

Öte yandan Galatasaray Futbol Takımı’nda bir oyuncunun koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıktı. Kulüpten yapılan açıklamada, Kovid-19 testi pozitif çıkan futbolcunun tedavi protokolü ve karantina sürecinin başlatıldığı belirtildi.

Fenerbahçe Beko, THY EuroLeague’in 13. haftasında Fransız temsilcisi Monaco’yu 96-86 yendi. Sarı-lacivertliler, böylelikle ligdeki 4. galibiyetini elde etmiş oldu.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 21 bin 747 yeni vaka tespit edildi. 192 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 120 milyon 650 bin 728’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 16.00’da “Haftaya Bakış”, Mehmet Emin Ekmen’in konuk olacağı “Ankara Gündemi” de saat 17.00’de yayınlanacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.