Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili’de baraj projelerine karşı çıkan bir çevre aktivisti ölü bulundu

Şili’de 42 yaşındaki çevre aktivisti Javiera Rojas elleri ve kolları bağlı bir şekilde ölü olarak bulundu. Rojas, daha önce birçok çevre kampanyasında yer almasıyla ve baraj projelerine karşı çıkmasıyla biliniyordu. 

42 yaşındaki Şilili çevre aktivisti Javiera Rojas’ın elleri ve ayakları bağlı olarak ölü bulunmasının ardından ülkedeki çevre aktivistleri adalet çağrısında bulundu. Rojas’ın cesedi pazar günü (28 Kasım) Antofagasta’nın kuzey bölgesindeki Calama’da terk edilmiş bir evde bir giysi yığınının altında gömülü olarak bulundu.

Javiera Rojas

Rojas, Kuzey Şili’de Prime Termoelektrik Projesi’ne karşı protestolara katılmasıyla tanınıyordu. Ayrıca, yerel vahşi hayata zarar vermek ve toplulukların suya erişimini engellemekle tehdit eden Tranca Barajı’nın 2016’daki inşaatını iptal etmek için yapılan başarılı kampanyada yer almıştı.

Siyasiler tepki gösterdi

Ülkedeki siyasiler yaşanan olayın ardından savcıları Rojas’ın nasıl öldüğünü soruşturmaya çağırdı. Antofagasta Vekili Catalina Pérez, “İster kadın cinayeti sonucu olsun, ister aktivizmi nedeniyle olsun, bu çok ciddi bir durum” diyerek tepkisini ifade etti.

“Bir sesi susturabilirsiniz ama hepimizi susturamayacaksınız”

Çarşamba günü (1 Aralık) Şili için yeni bir anayasa hazırlayan meclis oturumu sırasında delege Bárbara Sepúlveda Rojas’ın öldürülmesine değindi ve çevreyi daha fazla koruyan bir anayasa oluşturma sözü vererek, “Onun katillerine bir mesaj: Bir sesi susturabilirsiniz ama hepimizi asla susturamayacaksınız” dedi.

Öte yandan ilerici başkan adayı Gabriel Boric, Latin Amerika ve Karayip devletleri arasında çevre aktivistlerini korumaya yönelik Escazú Anlaşması’nı etiketlemeden önce Rojas için adalet talep ederken, çevre aktivistlerini korumanın aciliyetini dile getirdi.

Şili, söz konusu anlaşmanın ilk destekçilerinden biriydi ancak geçen yıl mevcut Piñera yönetiminin anlaşmanın belirsizliğini eleştirmesiyle desteğini çekti. 

Latin Amerika’daki şiddet sürüyor

Latin Amerika, çevre aktivistleri için dünyanın en ölümcül bölgesi. Şili’deki baskı, Şili’nin güneyinde toprak hakları talep eden, zulüm gören ve öldürülen yerli halk üzerinde yoğunlaşıyor, ancak tehditler ülke genelindeki aktivistleri de etkiliyor.

Su aktivisti Verónica del Carmen Vilches, Haziran ayında tarım şirketlerini su hırsızlığıyla suçladıktan sonra Petorca’nın orta bölgesinde ölüm tehditleri aldı.

Rojas’ın arkadaşı ve bir çevre örgütü mensubu Francisca Fernández, aktivistlerin üyelerinin rutin olarak tehditlere maruz kaldığını belirterek, kadın aktivistlerin özellikle fiziksel saldırılara karşı savunmasız olduklarının altını çizdi. 

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.