Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli tenisçi Peng Shuai’nin akıbeti merak konusu olmaya devam ediyor – Genç patenci Jessica Shuran Yu: “Peng susturulabilirse, diğer Çinli sporcular da güvende olmayacak”

Kasım ayı başından bu yana dijital ve dolaylı olmayan yollar dışında ulaşılamayan Çinli tenisçi Peng Shuai, dünya çapında gündem olmaya devam ediyor. 

Peng Shuai’nin akıbeti merak konusu 

Eski Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Zhang Gaoli’yi kendisini cinsel ilişki yaşamaya zorlamakla suçladığı 2 Kasım tarihli sosyal medya paylaşımından sonra Peng Shuai’den dijital ortam veya dolaylı olmayan yollar dışında haber alınamıyor. Çin tarafından yoğun sansüre maruz kalan Shuai’nin son durumu ile ilgili bilgi ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden (IOC) geldi. IOC Başkanı Thomas Bach, Sporcular Komisyonu Başkanı Emma Terho ve IOC üyesi, eski Çin Tenis Birliği Başkan Yardımcısı Li Lingwei, Peng Shuai ile yarım saatlik video görüşme yaptıklarını açıkladı. Ancak bu görüşmenin kendisi paylaşılmazken, internet sitesinden yapılan açıklamada ise oldukça az bilgi verildi. 

Jessica Shuran Yu, Peng Shuai’nin hayatı konusunda endişelerini dile getirdi

Jessica Shuran Yu

Peng Shuai, Çin’in yetiştirdiği en önemli tenisçi olarak görülüyor. 35 yaşındaki sporcu, çiftlerde ”dünya 1 numarası” olan ilk Çinli tenisçi unvanını taşıyor. Öte yandan yaşanan gelişmeler, dünya çapında pek çok sporcunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Naomi Osaka ve Serena Williams başta olmak üzere birçok tenisçi, endişelerini dile getiren mesajlar paylaştı. Bu konu hakkında endişelerini açıklayan son isim ise patenci Jessica Shuran Yu oldu.

İngiltere’nin The Guardian gazetesine açıklamalarda bulunan genç patenci, Çin’de eğitim görürken 11 yaşından itibaren istismara uğradığını söyledi. Bu ve benzeri olaylarda sessiz kalınmasının çok kötü olduğunu söyleyen Shuran Yu, ”Artistik patinaj yarışmasını bıraktıktan sonra bana yapılan fiziksel tacize karşı kendi sessizliğimi bozdum ve bu durum beni özgürleştirdi. Yaşadıklarımı yakın arkadaşlarıma, muhabirlere ve terapistime kapsamlı bir şekilde anlattım. Konuşmak hiç bu kadar zor olmamıştı ama her yaptığımda biraz daha iyileşmeye başladım” diye konuştu. 

”Peng susturulabilirse, diğer Çinli sporcular da güvende olmayacak”

Jessica Shuran Yu, Çin’in sansür politikasının da ne kadar korkunç olabileceğinin altını çizdi. ”Tecrübelerime dayanarak Çinli yetkililerin kendileri hakkında medyada söylenenleri sansürlemekte hızlı olduklarını biliyorum. İsmi belirtilmeyen bir Çinli koçla yaşadığım taciz hikayemi açıklamamın hemen ardından ailem, spor bakanlığından çok sayıda telefon aldı” diyen başarılı patenci, kendisine nazaran Peng Shuai’nin daha büyük tehlikede olabileceğini şu cümleler ile anlattı: ”Durumum, Peng ile tam olarak aynı değildi. Ancak Peng kadar başarılı olamayan ve alanımda Çin’i yeterince başarılı temsil edemeyen bir sporcu olarak yetkililerden bu kadar tehdit mesajı aldıysam; Peng’in durumunun ne kadar kötü olabileceğini tahmin edebilirsiniz.”

Jessica Shuran Yu, son dönemde Çinli sporcular ile gündeme gelen taciz vakalarının aslında dünya çapında çeşitli sporlarda da görüldüğünün altını çizdi. Yu, ”Bu durum, yalnızca Çinli sporculara özel değil. Son birkaç yıl içinde, jimnastik, yüzme ve sürat pateni dahil olmak üzere çeşitli spor dallarında ABD, Güney Kore, Avustralya, İngiltere, Çin ve diğer ülkelerdeki sporculardan suiistimal hikayelerine tanık olduk. Sporculara yönelik fiziksel ve duygusal tacizin yanı sıra cinsel istismar olayları, evrensel olmaya devam ediyor. Ancak medyanın yeterince ilgisini çekmediği zamanlarda gündeme taşınamıyor” dedi.

”Peng susturulabilirse, o zaman başka hiçbir Çinli sporcu güvende olmayacak. O, büyük bir isim olduğu için ortadan kaybolması fark edildi. Ancak Peng kadar tanınmayan binlerce savunmasız sporcu var” diye konuşan Jessica Shuran Yu, bu tür olaylarda herkesin sesini yükseltmesi gerektiğini vurguladı. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.