Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

103 emekli amirale Montrö iddianamesi: 12 yıla kadar hapis istemi

Montrö Sözleşmesi ve tekkede görüntülenen muvazzaf denizcilere ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaşan 103 emekli amiral hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı. Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, emekli amirallerin 12 yıla kadar hapsi istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 103 emekli amiralin, Türk Ceza Kanunu’nun 316/1 maddesi kapsamında cezalandırılması talep edildi. “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenen “suç için anlaşma” isimli madde, 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. 

103 emekli amiral hakkındaki iddianame, Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Ne olmuştu?

103 emekli amiral, nisan ayında Montrö Sözleşmesi ve tekkede görüntülenen muvazzaf denizcilere ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaşmıştı. 

Emekli amirallerin açıklamasında, “Son zamanlarda gerek Kanal İstanbul, gerekse uluslararası antlaşmaların iptali yetkisi kapsamında Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması endişe ile karşılanmaktadır” denilerek, Montrö Sözleşmesi’nin tartışma konusu yapılmasına neden olabilecek söylem ve eylemlerden kaçınılması gerektiği savunulmuştu.

Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın gittiği bir tarikat evinde sarık ve cüppe ile çekilmiş fotoğraflarının ve askeri üniformayla namaz kılarken çekilmiş görüntülerinin ortaya çıkması tartışmalara yol açmıştı. Amirallerin açıklamasında bu görüntüler hatırlatılarak, “Son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur. TSK ve özellikle Deniz Kuvvetlerimiz son yıllarda çok bilinçli bir FETÖ saldırısı yaşamış ve çok değerli kadrolarını bu hain kumpaslara kurban vermiştir” denilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli amiraller hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 316/1. maddesinde yazılı “devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan resen soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Amiraller Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alınmış, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat’a ise emniyete gelmeleri için tebligat yapılmıştı. Amiraller, adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

Açıklamayı sert sözlerle eleştiren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamanın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirterek, “Tartışmanın sebebi kesinlikle ifade özgürlüğü meselesi değildir. 104 emekli amiralin böyle bir girişimde bulunması asla kabul edilemez” demişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.