Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li Kongre üyesi, ailesiyle silahlı poz verdi: “Noel Baba, lütfen bize mühimmat getir”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Temsilciler Meclisi Üyesi Thomas Massie’nin Noel için ailesiyle birlikte elinde silahlarla poz vermesi ülkede son günlerde en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Michigan eyaletinde 15 yaşındaki bir öğrencinin okula düzenlediği silahlı saldırı sonucu dört sınıf arkadaşını öldürmesinin ardından paylaşılan fotoğraf, ülke genelinde tepki topladı.  

ABD, bir Kongre üyesi ve ailesinin ellerinde silahlarla çektirdiği Noel fotoğrafını konuşuyor. Kongre’de Kentucky eyaletini temsil eden Cumhuriyetçi Thomas Massie, kendisi ve aile üyelerinin ellerinde uzun namlulu tüfekler ile bir Noel ağacının önünde görüldüğü fotoğrafı sosyal medya hesabından şöyle paylaştı:

“Mutlu Noeller! 

Not: Noel Baba, lütfen bize mühimmat getir”  

Bireysel silahlanmanın siyasetteki temel tartışma maddelerinden biri olduğu ülkede, siyasetçiler ve toplum uzun süredir bu konu üzerinde kutuplaşmış durumda. Massie’nin söz konusu fotoğrafı Michigan eyaletindeki bir lisede 15 yaşındaki bir öğrencinin okula silahlı saldırı düzenlemesinden sadece birkaç gün sonra paylaşması bu tartışmaları daha da alevlendirdi.  

Michigan’da ne olmuştu?

30 Kasım’da ABD’nin Michigan eyaletindeki Oxford Lisesi’nde düzenlenen saldırıda, 15 yaşındaki Ethan Crumbley, dört öğrencinin ölümüne ve biri öğretmen olmak üzere yedi kişinin yaralanmasına yol açmıştı. Güvenlik kameralarında Crumbley’nin bir sırt çantası ile okulda bir tuvalete girdiği ve yaklaşık bir dakika sonra yarı otomatik bir tüfek ile çıkıp öğrencilere ateş açtığı tespit edilmişti.  

Paylaşıma hem destek hem de kınama

Massie’nin paylaşımı birçok Twitter kullanıcısı tarafından olumlu olarak karşılandı ve kendisine destek mesajları yağdı. Öte yandan, ülkede silahlı şiddete uğrayanlar ve politikacılar, Cumhuriyetçi politikacıyı kınadı.

2018 yılında Florida eyaletindeki Parkland Lisesi’nde yaşanan silahlı saldırı sonucu kızı Jaime’i kaybeden Fred Guttenberg, Massie’nin paylaşımının altında kızının fotoğrafı paylaştı. Guttenberg şu ifadeleri kullandı:

“Madem aile fotoğraflarımızı paylaşıyoruz, işte benimkiler. Fotoğraflardan biri Jaime’in çektiğim son fotoğrafı, diğeri ise Parkland okul saldırısı yüzünden gömülü olduğu yer. Michigan’daki okula saldıran kişi ve ailesi de sizinki gibi fotoğraflar çektiriyordu.”  

Guttenberg’in mesajı yüz binden fazla beğeni ile büyük destek görürken, muhafazakâr yazar Scott Morefield, kendisine şu sözlerle karşı çıktı: 

“Sorumlu silah sahipliği ve özgürlüğü savunmanın, insanları öldürmek için silahları kullanan kötü insanlarla hiçbir alakası yoktur. Kaybınız için içten bir şekilde üzgün olsam da tiranca bir siyasi pozisyonu savunmak için duygusal manipülasyon kullanmak en hafif tabirle samimiyetsiz.”  

ABD’de bireysel silahlanma

ABD’de silah yasaları sahip olunan silahın türü ve taşınabileceği yerler gibi konularda eyaletler arasında değişse de anayasanın 1791 yılında onaylanan ikinci maddesi gereği her vatandaşın silah sahibi olma hakkı bulunuyor.  

Ülkedeki birçok eyalette herhangi bir kimlik ibrazında bulunmadan, süpermarketlerden silah alabilmek mümkün.  

Ülkede bireysel silahlanma, özellikle sağcı ve muhafazakâr görüşteki insanlar tarafından tiranlığa ve devlete karşı bir savunma aracı olarak görülüyor.  

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.