Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Utku Çakırözer’den kasım ayı basın özgürlüğü raporu – Döviz kurundaki artış basını da vurdu: Bir haftada beş yerel televizyon, beş yılda 900 gazete kapandı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kasım ayı Basın Özgürlüğü raporunu açıkladı. Rapora, döviz kurundaki artış nedeniyle uydu frekans bedellerini ödeyemeyen ve ekranlarını karartan televizyon kanalları ile gazete kağıdındaki artış nedeniyle sayfa sayıları ve eklerini azaltan gazeteler damgasını vurdu. Çakırözer, “Son bir haftada en az beş yerel televizyon kanalı ekranlarını kapattı. Son beş yılda 900 gazete kapandı” dedi.

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, basın özgürlüğü alanında kasım ayında yaşanan hak ihlallerini kamuoyu ile paylaşırken, döviz kurundaki artış nedeniyle ekranlarını karartan televizyon kanalları ile kapanma noktasına gelen gazetelere dikkat çekti. CHP’li Çakırözer, “Son bir haftada en az beş yerel televizyon kanalı ekranlarını kapattı. Son beş yılda 900 gazete kapandı. Tehdit, engelleme, gözaltı ve cezalardan sonra televizyon ve gazeteler artık ekonomik darboğaz nedeniyle de haber yapamaz hale geldi” diye konuştu.

Kurdaki artışın basın sektörünü derinden etkilediğini, televizyon kanallarının TÜRKSAT uydu bedellerini ödeyemez hale geldiğini belirten Çakırözer, “TÜRKSAT, uydu bedellerini yeni kur üzerinden fiyatlandırma kararı alması da televizyon kanallarını zora sokacak. Bir günde üç kanal kapandı. Bu karar zaten uydu bedelini zar zor ödeyen yerel televizyon kanallarını derinden etkileyecek. Böyle giderse 40 olan yerel televizyon sayısı üçe, beşe düşecek. Yerel basının yaşama çabasına bir an önce destek verilmeli, uydu fiyatları makul fiyatlara indirilerek sabitlenmeli, kâğıt temininde devlet desteği mutlaka sağlanmalıdır” dedi.

“50’den fazla gazeteci hâkim karşısındaydı”

Çakırözer’in açıkladığı kasım ayı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, 50’den fazla gazeteci hâkim karşısına çıkarken, üç  gazeteci gözaltına alındı. 

Raporda gazetecilere yönelik baskı ve kısıtlamalar şöyle sıralandı:

– Mersinli gazeteci Burak Şefkat’in evi basılarak yayın yapması engellendi. Jin News muhabiri Hikmet Tunç’un evine baskın düzenlendi.

– Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Adana Şubesi Başkan Yardımcısı gazeteci Murat Yıldız telefonla tehdit edildi.

– İstanbul’daki 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Mücadele Günü eylemleri takip eden gazeteciler engellendi. Artı TV kameramanı Bilal Meyveci, yakın mesafeden yüzüne sıkılan gaz nedeniyle yaralandı.

– Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Ankara’da Kurtuluş Parkı’na ilişkin düzenlediği basın açıklamasını takip etmek isteyen altı gazeteciyi polis engelledi.

– Çeşitli şehirlerde Toplumsal, Dokuz8Haber, JinNews, Mezopotamya Ajansı muhabirlerinin haber takibi engellendi.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konutunu görüntüledikleri için casusluk suçlamasıyla tutuklanan İsrailli çift hakkında haber yapan İsrailli gazeteci Ali Mograbi ile Türk Lirası’ndaki değer kaybına ilişkin protestoları haberleştiren Evrensel Gazetesi Kocaeli Muhabiri Gözde Meydan gözaltına alındı. Mezopotamya Ajansı muhabiri Emrullah Acar da hakkında yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Gazetecilere “cumhurbaşkanına hakaret” cezaları

– Gazeteci Perihan Kaya ve yazar Yılmaz Odabaşı “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından 11 ay yirmişer gün hapis cezasına çarptırıldı. Gazeteci Nurcan Yalçın’a üç yıl yedi ay hapis cezası verildi.

– Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karadaş’a katıldığı panel ve çalıştaylar gerekçesiyle verilen 10 yıl altı ay ceza istinafta onandı.

– Suruç’ta 2015 yılında düzenlenen eylemleri takip eden Ali Arslan ve HRT muhabiri Can Bedros Çapar’a hapis cezası verildi.

“Çoklu baro” yasasını protesto eden baro başkanlarının eylemini izlerken polisin engellemesiyle karşılaşan gazeteci Sibel Hürtaş hakkında, üç  yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

– RTÜK radyo programcısı Nihat Sırdar’ın “Nihat’la Sivrisinek” programında hükümetin salgın döneminde topladığı paraların akıbetiyle ilgili yaptığı yayın nedeniyle Kafa Radyo’ya idari para cezası verildi.

– Etkin Haber, Umut Gazetesi ve Kızıl Bayrak isimli yayın kuruluşları erişime engellendi.

– İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AKP tarafından yönetildiği dönemden kalan borçları nedeniyle belediyenin hesaplarına haciz işlemi uygulatan inşaat şirketi ile ilgili 120 habere erişim engelli getirildi. Aynı habere ilişkin erişim engellerini sitede duyuran İfade Özgürlüğü Derneği’nin, haberin erişime engellendiğini duyurduğu içeriği de erişime engellendi.

-Kocaeli’deki bir taşocağı hakkındaki haberlere, Ötekilerin Gündemi haber sitesinde sahte hesapların haberleştirilmesine ilişkin haberlere de erişim engellendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.