Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (6 Aralık 2021): Erdoğan Katar’a gidiyor 

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Bu hafta hava sıcaklığı düşecek, yurdun birçok bölgesinde gök gürültülü sağanak etkili olacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Akdeniz ve Ege bölgeleri için sel uyarısında bulundu. Doğu’da ve Karadeniz’in iç kesimlerinde ise kar bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 10 derece. İzmir’de hava 16, Antalya’da 14, Ankara’da 4, Diyarbakır’da ise 1 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’yi geçti. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 70 kuruş, euro kuru ise 15 lira 48 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.910 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 785 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,23 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu açıklayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) son bir yılda şehirdeki fiyat artışlarını gösteren tablolarını paylaştı. Çalışmalara göre İstanbul’daki yaşam maliyeti bir yılda yüzde 50,18 arttı. İmamoğlu bu durum hakkında, “İşte planlama ajansımızın verilerine göre İstanbul’daki gerçek enflasyon” dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin otomotiv endüstrisinin kasım ayındaki ihracatının 2,5 milyar dolar olduğunu açıkladı. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) hareketli günler başlıyor. Genel Kurulda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmeler, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yönetiminde başlayacak. Peki, Meclis’te bugün neler yaşanacak? Hemen anlatayım: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kurulda sunum yapacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisi adına konuşacak. 

Genel Kurul, bütçe görüşmeleri için cumartesi ve pazar günleri dahil 12 gün aralıksız toplanacak ve günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek. Kamu idarelerinin bütçe ve kesin hesapları üzerindeki görüşmelerde, TBMM’nin yanı sıra 15 bakanlığın bütçesi ele alınacak. 

2020 yılında Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında yedi kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin dava bugün devam edecek. Muhabirimiz Ufuk Çeri, gelişmeleri Sakarya’dan aktaracak.

Kısaca düne bakalım. 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) 36. Olağan Genel Kurulu’nda dün (5 Aralık) yeni başkan seçildi. Tarihi sayılacak seçimlerde TBB’nin yeni başkanı “çoklu baro” yasasına karşı eylemlerde aktif rol üstlenen Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan oldu. Sağkan 182 delegenin oyunu alırken, mevcut Başkan Metin Feyzioğlu’na ise 156 delege oy verdi. TBB’nin yeni başkanı Sağkan, sonuçların açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından, “Biz kazandık. Artık ülkemizde hiçbir avukat, hiçbir baro yalnız, hiçbir yurttaş savunmasız bırakılmayacak” mesajını paylaştı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 87. yıldönümü dolayısıyla video mesaj yayımladı. Videoda Erdoğan, “Her ne kadar kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında elde etmişlerse de haklarını özgürce kullanmaya AK Parti ile başlamışlardır” dedi. 

Milliyetçi Hareket Partisi Ankara İl Başkanı Turgay Baştuğ, kalabalık bir grupla Alparslan Türkeş Vakfı’nı bastı. Vakıftakileri tehdit eden Baştuğ, “Sizi bundan sonra uyarmayacağım. Ya adam gibi vakıfla ilgili çalışmaları yürütürsünüz ya da nefesimiz ensenizde” dedi. 

Dün akşam Van’ın Tuşba ilçesinde 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir yıl aradan sonra Katar’a gidiyor. Ziyaret kapsamında ikili ilişkiler gözden geçirilecek, bölgesel gelişmeler değerlendirilecek. İki günlük resmî ziyaretinde Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile bir araya gelecek. Erdoğan, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Toplantısı’nın yedincisine katılacak. 

Norveç’te topluca yenen bir Noel yemeğinin 120 katılımcısının Omicron varyantına yakalandığı açıklandı. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü’nün açıklamasına göre başkent Oslo’daki Louise isimli restoranda 18 Kasım’da topluca yenilen yemek, Norveç Enerji Şirketi Scatec tarafından verildi ve katılımcılar arasında, Güney Afrika’daki iş gezisinden gelenler bulunuyordu. Varyantın bu kişiler aracılığıyla bulaştığı düşünülüyor. 

İngiltere’de, Omicron varyantı nedeniyle yurtdışından gelen tüm yolculara test zorunluluğu getirdi. Ülkede koronavirüse bağlı gelişen bu varyant, hızla yayılıyor. 

Endonezya’nın Java adasında bulunan Semeru volkanı patladı. Patlama sonucu 14 kişi hayatını kaybetti, 56 kişi yaralandı. 

Kenya’da, bir düğüne gitmek üzere yola çıkan yolcu otobüsünün köprüden geçmeye çalışırken nehre sürüklenmesi sonucu 31 kişi hayatını kaybetti.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 15. hafta, dün (5 Aralık) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Serdar Dursun’un üç gol attığı karşılaşmada Fenerbahçe, Çaykur Rizespor’u 4-0 mağlup etti. Sarı-lacivertlilerin diğer golünü, Mergim Berisha kaydetti. 

Süper Lig’in 15. haftasında şu ana kadar alınan skorlar şöyle:

Kasımpaşa 1-1 Beşiktaş

Aytemiz Alanyaspor 0-1 Demir Grup Sivasspor

Trabzonspor 2-0 Adana Demirspor

Galatasaray 2-2 Altay

Yukatel Kayserispor 2-0 Fraport TAV Antalyaspor

GZT Giresunspor 3-1 VavaCars Fatih Karagümrük

Atakaş Hatayspor 0-3 Medipol Başakşehir

Fenerbahçe 4-0 Çaykur Rizespor

Süper Lig’de 15. hafta, bugün (6 Aralık) oynanacak Göztepe-Gaziantep FK ve İttifak Holding Konyaspor-Öznur Kablo Yeni Malatyaspor karşılaşmaları ile sona erecek. 

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 21. yarışı Suudi Arabistan Grand Prix’sinde, Mercedes takımının pilotu Lewis Hamilton birinci oldu. Böylelikle son yarışa Lewis Hamilton ve Max Verstappen eşit puan ile girmiş oldu. Sezonun son yarışı olan Abu Dhabi Grand Prix’si, 12 Aralık Pazar günü TSİ 16.00’da gerçekleştirilecek.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 357 yeni vaka tespit edildi, 185 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 120 milyon 917 bin 799’a çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de “Z Kuşağı Tartışıyor”, saat 12.00’de Bülent Somay ile “Akıntıya Karşı”, saat 13.00’te Kemal Can ile “5 Soru 10 Cevap” programları olacak. Ayrıca saat 20.00’de Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sunduğu “Bir Kadın”, saat 21.30’da “Kültür & Tarih Sohbetleri” programı yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.