Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’a sipariş soru tartışması sürüyor – G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu: “Mesleğimizin varlık nedenlerinden biri olan soru sormak değersiz hale getiriliyor”

Katar’a gitmek üzere havaalanında basın toplantısı yapan Erdoğan’a sorulacak soruların gazetecilere dağıtılması ve bunun da basına yansıması üzerine başlayan tartışma sürüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, bu durumu “Erdoğan; Anadolu Ajansı (AA), Demirören Haber Ajansı (DHA), A Haber ve CNN Türk’ten basın mensuplarının sorularını, sorulardan bihabermişçesine yanıtladı. Milyonların önünde tam bir tiyatro oynandı. Bu durum; iktidar için ‘güvenli’ bir basın toplantısı, iktidar yanlısı basın için ‘kazasız’ bir toplantı, halk adına habercilik yapan gazeteciler içinse yaşanan rezaletin ortaya dökülmesidir’’ diyerek eleştirdi.

Basın meslek örgütlerinin oluşturduğu G9 Gazeteciler Platformu’nun açıklamasında, “Gazeteciliği iktidarlarının yanında konumlandırmaya çalışan, hatta iktidarlarının uzantısı olarak görenler ve buna ‘basın kuruluşu’ görünümü altında zemin hazırlayanların, gazetecilik adına düştükleri trajikomik bu durum sadece kendilerinin çaresizliğidir. Halk adına ve gerçeklerin sözcülüğünü yapan gazeteciler, bir tiyatronun sergilendiği o salonlarda da, o uçaklarda da hiçbir zaman olmaz, olmayacaktır’’ denildi.

Yapılan uygulamanın, Türkiye’de uzun zamandır kalıcı hale getirilmeye çalışılan otoriter anlayışın gazetecilik üzerindeki yansıması olarak değerlendirildiği açıklamada bu durum, “Mesleğimizin varlık nedenlerinden biri olan soru sormayı değersiz hale getirenlerin, ne sordukları ‘soru’nun ne de verilen ‘yanıt’ın bir değeri vardır” sözleri ile eleştirildi.

Erdoğan’a sorulan ve sipariş olduğu iddia edilen sorular şöyle:

Kaan Bozdoğan – Anadolu Ajansı
“Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile iki hafta önce Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Ankara’da görüştünüz. Birleşik Arap Emirlikleri basını bu ziyareti, ‘umut vaat eden ilişkiler’ şeklinde yorumladı ve ziyaretin Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri yeni bir döneme taşıyacağını belirtti. Bugün de Arap coğrafyasının güçlü ülkelerinden biri olan Katar’a gidiyorsunuz. Bu kapsamda, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilere dair değerlendirmeniz ne olur?”

Gülseli Kenarlı – DHA
“Taliban yönetimi konusunda ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra 19 ülkenin imzaladığı ortak bir açıklama oldu. Açıklamada Taliban’ın, eski hükümet mensupları ve güvenlik personeline zarar vermeyecekleri yönündeki vaatlerini yerine getirmesi istendi. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?”

Kaan Bozdoğan- AA
Milli İstihbarat Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, gerçekleştirdikleri operasyonlarla çok sayıda terör örgütü mensubunu etkisiz hale getiriyor. Dört gün önce de PKK/KCK’lı terörist Pervin Arslan ile örgütün sözde üst düzey sorumlularından Duran Kalkan’ın korumalığını yapan Emrah Adıgüzel MİT’in operasyonuyla Türkiye’ye getirildi. Küresel düzeyde faaliyet gösteren terör örgütlerine yönelik geniş coğrafyada sürdürülen söz konusu başarılı operasyonlara ilişkin değerlendirmeniz olur mu?”

Aslı Bilger Kutludağ – A Haber
“Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere görüşmelere başladı. Siz asgari ücrete ilişkin, ‘Bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde bir artış olacak. Asgari ücreti kayıpları telafi edecek düzeyde belirleyeceğiz’ demiştiniz. ‘Parti kulislerinden’ denilerek medyaya yansıyan haberlerde asgari ücret için farklı farklı rakamlar telaffuz ediliyor. Bu konudaki son durum ve değerlendirmeniz nedir?”

Mücahit Topçu- CNNTÜRK
“Önceki gün yaptığınız açıklamada kimi ürünlerde görülen fahiş fiyat artışlarının bir sebebinin de ‘piyasadaki açgözlü fırsatçılar’ olduğunu ifade etmiştiniz. Bazı ürünlerin marketten markete değişen ciddi fiyat farklarıyla satıldığını görüyoruz. Önceki gün Siirt’te yaptığınız bir konuşmada, bu konuda ‘Çok da uzun olmayan bir sürede inşallah tüm bu fiyat hareketlerini makul ve istikrarlı bir çizgiye oturtacağız’ dediniz. Bu konuda ne gibi çalışmalar yapılıyor?”

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformunda şu meslek örgütleri yer alıyor: Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS).

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.