Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (51): Şampiyonlar Ligi tarihinde “0” çekerek herkesi şaşırtan beş takım

Temsilcimiz Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu’nda oynadığı altı karşılaşmayı da kaybederek puan toplayamadı. Fenerbahçe’nin ardından Devler Ligi gruplarında ”0” çeken ikinci Türk takımı olarak tarihe geçen siyah-beyazlılar, aynı zamanda turnuva tarihinde grup aşamasında puan alamayan 20. farklı takım oldu. Medyascope Spor Servisi olarak UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında puan ile tanışamayarak herkesi şaşırtan beş takımı, sizin için derledik. 

5) Club Brugge (Belçika) / 2016-2017 sezonu 

Club Brugge Teknik Direktörü Michel Preud’homme

2015-2016 sezonunu Anderlecht’in önünde tamamlayarak şampiyonluğa ulaşan Club Brugge, UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına doğrudan katılma hakkı elde etti. G Grubu’na düşen Belçika temsilcisinin kura şansı yanındaydı. İngiltere Premier Ligi’nin şampiyonu Leicester City ve Danimarka Süper Ligi’nin şampiyonu Kopenhag’ın yanı sıra Portekiz Premier Ligi’nin üçüncüsü Porto, Club Brugge’un gruptaki rakipleriydi. Michel Preud’homme’un ekibi, kura çekildiğinde diğerlerine nazaran kolay bir grupta yer almanın mutluğunu yaşamaktaydı. 

Mavi-siyahlılar, G Grubu’nun ilk maçında Leicester City ile kozlarını paylaştı. Belçika temsilcisi, Jan Breydel Stadyumu’nu dolduran seyircisi önünde büyük bir şok yaşadı. Leicester City, rakibini 3-0’lık skor ile mağlup ederek İngiltere’ye döndü. Club Brugge’un hedefi ise grup ikinciliğiydi ve bu yüzden Leicester City mağlubiyeti bir an önce unutulmalıydı. Ancak beklenildiği gibi olmadı. Michel Preud’homme’un ekibi, başabaş geçmesi tahmin edilen mücadelede Kopenhag’a deplasmanda 4-0 mağlup oldu. İki maç sonunda gol dahi atamayan Club Brugge, üçüncü hafta ise Porto’yu sahasında konuk etti. 12. dakikada Jelle Vossen’in golü ile öne geçen ev sahibi, 68. dakikada kalesinde gol görmeye engel olamadı. Club Brugge, son dakikaya 1-1 girilen karşılaşmada en azından bir puan almanın hesaplarını yapmaktaydı. Ancak Jan Breydel Stadyumu’ndaki taraftarlar, 90+2. dakikada kalelerinde gördükleri gol ile bir kez daha yıkıldı. Oynadığı üç karşılaşmayı da kaybeden Club Brugge, böylelikle grubun dibine demir atmış oldu. 

Belçika temsilcisi, G Grubu’nun üçüncü ve dördüncü hafta maçlarında sırasıyla Porto ve Leicester City deplasmanlarından sıfır puan ile döndü. Gözler, artık Kopenhag karşılaşmasına çevrilmişti. Club Brugge, 2003-2004 sezonunda ”0” çeken bir diğer Belçika ekibi Anderlecht gibi olmamak niyetindeydi. Ancak tüm umutlar, ilk 15 dakikalık dilimde yenilen iki gol ile buhar oldu. Kopenhag’a sahasında 2-0 kaybeden Club Brugge, G Grubu’nu sıfır puan ile tamamlayarak taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı. 

Kopenhag’ın Club Brugge’u 4-0 yendiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

4) Olimpik Marsilya (Fransa) / 2013-2014 sezonu

Fransa’nın en köklü kulüplerinden Olimpik Marsilya, 2012-2013 sezonunu Paris Saint-Germain’in arkasında ikinci sırada tamamlayarak UEFA Şampiyonlar Ligi biletini aldı. Marsilya, yaz transfer döneminde ise kadrosunu Dimitri Payet, Florian Thauvin, Mario Lemina ve Giannelli Imbula gibi transferler ile güçlendirdi. Fransa temsilcisinin bu transferlerin ardından hedefi, Devler Ligi gruplarında ilk iki sırada yer almaktı. 

Olimpik Marsilya, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ”Ölüm Grubu’na” düştü. Fransa temsilcisi; Almanya’dan Borussia Dortmund, İngiltere’den Arsenal ve İtalya’dan Napoli ile F Grubu’nda yer almaktaydı. Kura çekiminin ardından teknik direktör Elie Baup’un gözleri, adeta korku ile kaplanmıştı. Velodrome Stadyumu ise ilk hafta maçında grubun favorisi Arsenal’e ev sahipliği yaptı. Olimpik Marsilya, güçlü rakibine direnemedi ve sahadan 2-1’lik mağlubiyet ile ayrıldı. Fransa temsilcisinin diğer maçlarda da işleri yolunda gitmedi. Borussia Dortmund’a farklı mağlup olan Olimpik Marsilya, üçüncü hafta maçında grupta gözüne kestirdiği tek takım olan Napoli ile kozlarını paylaştı. Ancak ev sahibi, Napoli’ye 2-1 yenilerek bir kez daha hayal kırıklığı yarattı. 

Üç hafta sonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’ne havlu atan Olimpik Marsilya, grup üçüncülüğü için Napoli deplasmanından galibiyet ile dönmeliydi. Elie Baup’un öğrencileri, İtalya’daki maça Andre Ayew’in golü ile başladı. Ancak Steve Mandanda’nın koruduğu kale, 22 ve 24. dakikalarda iki gol gördü. Her şeye rağmen pes etmeyen Olimpik Marsilya, 64. dakikada Florian Thauvin ile skora dengeyi getirdi. Elie Baup’u yıkan gol ise 75. dakikada geldi. İtalya’dan eli boş dönen Fransa temsilcisi, böylelikle Avrupa arenasına havlu atmış oldu. Marsilya’nın son iki maçtaki hedefi, en azından puan veya puanlar alarak taraftarlarını bir nebze de olsa mutlu etmekti.

Mavi-beyazlılar, beşinci hafta maçında Arsenal’e 2-0’lık skor ile boyun eğdi. Velodrome Stadyumu, son hafta Borussia Dortmund’u konuk etti. Tribündeki seyircilerin tek beklentisi, takımlarının Devler Ligi’nden puansız ayrılmamasıydı. Ancak Olimpik Marsilya, taraftarlarını üzmeye devam etti. 34. dakikada Dimitri Payet’in kırmızı kart görmesi ile 10 kişi kalan ev sahibi, 87. dakikada ise Kevin Grosskreutz’un golüne engel olamayarak sahadan mağlubiyet ile ayrıldı. F Grubu’nda puan toplayamayan Olimpik Marsilya, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ”0” çeken tek Fransız kulübü olmayı sürdürüyor. 

Olimpik Marsilya’nın Napoli’ye 2-1 mağlup olduğu karşılaşmanın özet görüntüleri:

3) Benfica (Portekiz) / 2017-2018 sezonu

Porto ve Sporting Lizbon ile Portekiz futbolunun ”Süper Üçlüsü” olarak gösterilen Benfica, 2016-2017 sezonunda ligini şampiyon olarak noktaladı. Ancak Kartallar (As Aguias), 2017-2018 sezonu öncesi büyük bir yapılanmaya gitti. Benfica, yaz transfer döneminde Ederson, Victor Lindelöf, Nelson Semedo ve Konstantinos Mitroglou gibi yıldızları ile yollarını ayırdı. Bu planlama, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yaşanacak tarihi hezimetin habercisi niteliğindeydi.

Benfica, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde İngiltere’den Manchester United, İsviçre’den Basel ve Rusya’da CSKA Moskova ile A Grubu’nda yer aldı. Portekiz temsilcisi, Manchester United haricindeki diğer iki takımdan oldukça memnundu. Öyle ki Benfica, grup ikinciliğini alacağından emindi. Ancak grupta oynanan ilk iki maç, kâbus dolu anlara sahne oldu. 

Işık Stadyumu’nda CSKA Moskova’yı konuk eden Benfica, Haris Seferovic’in golü ile öne geçmesine rağmen sahadan 2-1’lik skor ile mağlup ayrıldı. Rui Vitoria’nın öğrencileri, ikinci hafta maçında ise Basel’e 5-0 gibi farklı bir skor ile yenildi. Benfica, grup ikinciliği için rakipleri olarak gördüğü CSKA Moskova ve Basel’e boyun eğmişti. Üst üste oynanan Manchester United maçlarında da senaryo değişmedi. Benfica, her iki maçta da rakibine yenildi. 

Benfica, grubunun beşinci hafta maçında CSKA Moskova’ya 2-0 mağlup oldu. Son hafta konuk, grupta iyi işler yapan Basel’di. Öte yandan Portekiz futbolu, daha öncesinde UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ”0” çeken bir kulüp ile tanışmamıştı. Benfica’nın da böyle bir başarısızlığa imza atmayacağı düşüncesi hakimdi. Ancak Basel, deplasmanda Benfica engelini iki gol ile geçti. Rui Vitoria’nın öğrencileri, Portekiz tarihine geçmişti. A Grubu’nda puan toplayamayan Benfica, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ”0” çeken tek Portekiz kulübü olmayı sürdürüyor. 

Benfica’nın Basel’e 2-0 mağlup olduğu karşılaşmanın özet görüntüleri:

https://www.youtube.com/watch?v=1_C6tIHss7w

2) Fenerbahçe (Türkiye) / 2001-2002 sezonu

Fenerbahçe, Süper Lig’de Galatasaray’ın 1996 ile 2000 yıllarında kurduğu hegemonyayı kırarak 2000-2001 sezonunda şampiyon oldu. Sarı-lacivertlileri şampiyon yapan ilk Türk teknik direktör olarak tarihe geçen Mustafa Denizli, yeni sezon için hedeflerini büyüttü. Kadrosunu Ümit Özat, Ceyhun Eriş ve Oktay Derelioğlu gibi isimler ile güçlendiren Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde başarılı olma hayalleri kurmaya başladı. 

Mustafa Denizli yönetimindeki Sarı Kanarya, eleme turunda İskoçya’nın Glasgow Rangers ekibini eleyerek UEFA Şampiyonlar Ligi biletini aldı. Fenerbahçe, gruplarda ise İspanya’dan Barcelona, Almanya’dan Bayer Leverkusen ve Fransa’dan Olimpik Lyon ile eşleşti. Öte yandan Şükrü Saracoğlu Stadyumu, henüz yapım aşamasındaydı. Fenerbahçe, bu yüzden sahasındaki maçlarda seyirci desteğini daha az hissetmek durumunda kaldı. İlk maçtaki rakip ise Avrupa futbolunun devi Barcelona’ydı. Güçlü rakibine diş geçiremeyen Fenerbahçe, Devler Ligi’ne 3-0’lık mağlubiyet ile ”Merhaba” dedi. Öte yandan talihsizlikler, bu karşılaşmanın ardından Fenerbahçe’nin yakasını bırakmadı. 

Fenerbahçe, grubundaki ikinci maçında Olimpik Lyon ile sahasında kozlarını paylaştı. Sarı Kanarya, 90. dakikaya gelindiğinde puan ile tanışmak üzereydi. Ancak Fransa temsilcisi, son dakikada attığı gol ile Türkiye’den üç puan ile dönmeyi başardı. Fenerbahçe, böylelikle UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk büyük şokunu yaşamış oldu. Mustafa Denizli’nin öğrencileri, sonraki hafta ise Bayer Leverkusen deplasmanına konuk oldu. Haim Revivo’nun golü ile öne geçen Fenerbahçe, Lucio’nun 35. dakikada attığı gole ise engel olamadı. Bayer Leverkusen’in golünden yalnızca iki dakika sonra temsilcimiz 10 kişi kaldı. Kırmızı kart gören Samuel Johnson, Fenerbahçe’yi bir kişi eksik bıraktı. Ve böylelikle Almanya temsilcisinin galibiyeti kaçınılmaz bir hal aldı. Bayer Leverkusen, Michael Ballack’ın golü ile üç puanı hanesine yazdırdı. 

Grubundaki dördüncü maçında da tıpkı Bayer Leverkusen deplasmanında olduğu gibi öne geçen Fenerbahçe, Olimpik Lyon’un gollerine engel olamayarak sahadan 3-1’lik yenilgi ile ayrıldı. Sarı-lacivertliler, beşinci hafta maçında ise ise Bayer Leverkusen’e bir kez daha boyun eğdi. Grubun son maçı, Barcelona ile İspanya’da oynanacaktı. Fenerbahçe’nin puan alarak UEFA Şampiyonlar Ligi’ne veda etme ihtimali oldukça düşüktü. Nitekim öyle de oldu. 90 dakika boyunca Barcelona’ya karşı dişe diş bir oyun ortaya koyan Fenerbahçe, son dakikada Rivaldo’nun harika frikik golüne engel olamadı.

Grubunu puansız olarak tamamlayan Fenerbahçe, böylelikle UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ”0” çeken ilk Türk takımı olarak tarihe geçti. Öte yandan 2001-2002 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçlarının sıfır puan ile noktalanması ve ligde yaşanan olumsuz süreç, Fenerbahçe yönetiminin Mustafa Denizli’yi göndermesine neden oldu.

Fenerbahçe’nin 2001-2002 sezonundaki UEFA Şampiyonlar Ligi maçları:

1) Beşiktaş (Türkiye) / 2021-2022 sezonu

Beşiktaş, 2020-2021 sezonunda Süper Lig’i Galatasaray ile aynı puanda tamamlamasına rağmen averajla şampiyonluğa ulaştı. Kariyerinde ilk kez şampiyonluk sevinci yaşayan Sergen Yalçın, yeni sezon öncesinde gözünü Avrupa’nın bir numaralı organizasyonuna dikti. Son UEFA Şampiyonlar Ligi macerasında grubunu namağlup lider bitirerek Türk futbol tarihine geçen Beşiktaş, 2021-2022 sezonunda da başarılı bir performans ortaya koymak amacındaydı.

Sergen Yalçın yönetiminde iyi bir futbol ortaya koyan Beşiktaş, yaz transfer döneminde Rachid Ghezzal, Umut Meraş, Mert Günok, Mehmet Topal, Kenan Karaman, Salih Uçan, Alex Teixeira, Francisco Montero, Can Bozdoğan, Michy Batshuayi, Miralem Pjanic ve Valentin Rosier gibi önemli isimleri kadrosuna kattı. Kara Kartal, artık Devler Ligi’ne doğru kanatlanmaya hazırdı. 

Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde görece kolay bir gruba düştü. Siyah-beyazlılar Almanya’dan Borussia Dortmund, Portekiz’den Sporting Lizbon ve Hollanda’dan Ajax ile C Grubu’nda yer aldı. Vodafone Park’ı dolduran taraftarlar, Borussia Dortmund ile oynanacak ilk maç öncesi takımlarından oldukça umutluydu. Beşiktaş, karşılaşmaya da çok hızlı başladı. Ancak temsilcimiz, Borussia Dortmund’un genç yıldızı Jude Bellingham’ı durduramayarak 20. dakikada yenik duruma düştü. Dünyaca ünlü santrfor Erling Haaland ise ilk yarının skorunu belirleyen golü kaydetti. İkinci yarıda istediği oyunu sahaya yansıtmakta zorlanan Beşiktaş, 90+4. dakikada Francisco Montero’nın attığı gol ile sahadan 2-1 mağlup ayrıldı. 

Borussia Dortmund’a mağlup olan Beşiktaş, Ajax maçı öncesi sakatlıkların fazlalığı ile sarsıldı. Sergen Yalçın, Hollanda deplasmanında Vida, Welinton, Montero, Necip, Mehmet Topal, Pjanic, Ghezzal, N’Koudou, Alex Teixeira, Larin ve Atiba’dan sakatlıkları nedeniyle faydalanamadı. Bu durum da 2-0’lık Ajax mağlubiyetine zemin hazırladı. Beşiktaş, grubundaki üçüncü maçında Sporting Lizbon ile kozlarını paylaştı. Vodafone Park’ta oynanan müsabaka, temsilcimiz için adeta kader maçıydı. Ancak Sporting Lizbon, kaptanı Sebastian Coates’in önderliğinde Beşiktaş’ı 4-1 ile geçti. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde hayal kırıklığı yaratan Beşiktaş, dördüncü hafta maçında Sporting Lizbon’a bir kez daha mağlup oldu. Temsilcimiz, grup maçlarının bitimine iki hafta kala Avrupa arenasına veda etmişti. Ajax karşısında İstanbul’da alınan 2-1’lik mağlubiyet ise Beşiktaş’ı son hafta öncesi kâbus dolu bir rüya ile baş başa bıraktı. Sergen Yalçın’ın öğrencileri, Borussia Dortmund deplasmanından mağlup dönmesi durumunda grubunu puan alamadan noktalayacaktı. Ve korkulan rüya, 7 Aralık Salı günü gerçeğe dönüştü. Borussia Dortmund’a 5-0 yenilen Beşiktaş, C Grubu’nu puansız noktaladı. 

Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında Fenerbahçe’nin ardından ”0” çeken ikinci Türk kulübü olarak tarihe geçti. Siyah-beyazlılar, aynı zamanda bu sezon Devler Ligi gruplarında puan alamayan tek takım oldu. 

Beşiktaş’ın Borussia Dortmund’a 5-0 mağlup olduğu karşılaşmanın özet görüntüleri:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.