Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP: “Eski Eş Genel Başkan Yardımcımız Aysel Tuğluk tutuklu bulunduğu cezaevinde hafıza kaybı yaşadı, hastalığı hızla ilerleyen Tuğluk’un yaşamı riske atılıyor”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yaptığı açıklamada, partinin eski eş genel başkan yardımcısı Aysel Tuğluk’un hafıza kaybı yaşadığının avukatları tarafından doğrulandığını ve Tuğluk’un hastalığının cezaevinde kalmasına engel olduğunu bildirdi. Adalet Bakanlığı’na çağrı yapan HDP, Tuğluk’un bir an önce tahliye edilmesini istedi. “‘Kadınlar için adalet” kampanyasının, cezaevinde hasta tutsaklar başta olmak üzere, ‘siyasi rehine’ olarak tutulan kadınlar için bir kampanyaya dönüştürüleceği vurgulanan açıklamada, “Kadınlara çağrımızdır, gelin hep birlikte Aysel Tuğluk şahsında tutsak edilen kadınlara dayatılan ölüm siyasetine karşı yaşam siyasetini savunalım” çağrısında bulunuldu.  

2016 tarihinden bu yana Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun bir süredir kötüye gittiği açıklandı. HDP tarafından yapılan açıklamada, Tuğluk’un hastalığı nedeniyle tahliye edilmesi gerektiği belirtilerek şöyle denildi: “Tuğluk’un ağır sağlık sorunları yaşadığı aylardır kamuoyuna yansımasına rağmen, iktidar yetkilileri kulağını kapatsa da Tuğluk’un yaşadıklarına ilişkin itirazımızı yükseltiyor, dayanışmamızı büyütüyoruz.”  

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun Aysel Tuğluk hakkındaki, “12 Temmuz 2021 tarihli Kocaeli Üniversite Adli Tıp raporunda, Aysel Tuğluk’un hafızasını vuran hastalığının olduğu, hayatını sürdürmek için ikinci kişilerin yardımına ihtiyaç duyduğu açık biçimde ifade edilmiştir. Hastalığı hızla ilerleyen Tuğluk’un yaşamı riske atılıyor” açıklamasına dikkat çeken HDP, Tuğluk’un hafıza kaybı yaşamasındaki en büyük etkenin devletin Kürt düşmanlığı politikaları olduğunu ileri sürdü.

“Tuğluk’un hastalığının birincil sorumlusu tekçilik rejimiyle saltanatını sürdüren iktidardır”

İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanlığı, Tuğluk’la beş dakika görüşüldükten sonra hazırlanan raporunda, “hayatını yalnız idame ettirebileceği” yönünde görüş bildirmişti. ATK’nin bu kararının siyasi olduğunu belirten HDP, iktidarı şu sözlerle eleştirdi: “Hasta tutsaklar ya cezaevlerinde ya da serbest bırakıldıktan birkaç gün sonra yaşamlarını yitirmektedir. Tuğluk’un hastalığının birincil sorumlusu tekçilik rejimiyle saltanatını sürdüren iktidardır. Savaş ve ölüm siyaseti yürüterek, cinsiyetçi, kutuplaştırıcı, ayrımcı, militarist politikalarıyla ayakta durmaya çalışan iktidar, hapsederek, rehin tutarak mücadele etmelerini engelleyemediği kadınlara ‘yaşatmamayı’, ‘hafızasızlaşmayı’ dayatmaktadır.” 

Adalet Bakanlığı’na çağrı: Aysel Tuğluk bir an önce tahliye edilmeli

HDP’nin açıklamasında Adalet Bakanlığı’na şu çağrıda bulunuldu:

“Buradan duyuruyoruz, ‘Kadınlar için adalet’ kampanyamızı önümüzdeki dönem, cezaevinde hasta tutsaklar başta olmak üzere siyasi rehine olarak tutulan kadınlar için bir kampanyaya evrilteceğiz. Kadınlara çağrımızdır, gelin hep birlikte Aysel Tuğluk şahsında tutsak edilen kadınlara dayatılan ölüm siyasetine karşı yaşam siyasetini savunalım!” 

Ne olmuştu? 

Aysel Tuğluk, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulunduğu dönemde, 29 Aralık 2016 tarihinde tutuklandı. Tuğluk, hakkında hazırlanan iddianamede, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri nedeniyle suçlandı. 16 Mart 2018’de kararını açıklayan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuğluk’a “örgüt yöneticiliğinden” 10 yıl hapis cezası verdi. Daha sonra ise Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Tuğluk hakkında verilen hapis cezasını onadı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında eski HDP milletvekili Aysel Tuğluk için tutuklama kararı verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.