Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP’li Zafer Işık, İYİ Partili Hüseyin Örs’e saldırdı | TBMM’de şu ana kadar yaşanan en büyük kavgalar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda bugün (6 Aralık) AKP Bursa Milletvekili Zafer Işık, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’e saldırdı. Işık’ın yumruk attığı Örs ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Geçen sene de İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırada AKP’li ve CHP’li milletvekilleri arasında yumruklu kavga çıkmıştı. TBMM daha önce de çok sayıda kavgaya tanık olmuştu.

TBMM Genel Kurulu’nda çıkan kavgada AKP’li Zafer Işık’ın saldırısıyla yaralanan Hüseyin Örs’ün hayati tehlikesinin devam ettiği belirtiliyor. Güven Hastanesi’ne kaldırılan Örs’ün durumu hakkında bilgi veren İYİ Parti Milletvekili Doktor Aylin Cesur, şu bilgileri paylaştı:

“EKG’de kalbin durma aşamasından bir önceki aşama olan kalp ritminin bozulduğunu gördük. Derhal ambulansla Güven Hastanesi’ne getirmeye karar verdik. Orada bir ilaç uygulandı. Güven Hastanesi’ndeki yetkilileri arayarak kardiyoloji ve acil hocaların hazır olmalarını rica ettik. Yapılan müdahale kalbin, kalp ritminin geri dönderilmesi olarak bilinen kardiyoşok tedavisidir. Çok kısa sürede yapılmazsa hastayı kaybedersiniz. Buna olumlu cevap verdi ancak hayati tehlikesi devam ettiği için yoğun bakımda.”

1 – Meclis’te çıkan kavgaların ikisi ölümle sonuçlandı

TBMM çatısı altında yaşanan kavgalardan ikisi ölümle sonuçlandı. Bunlardan ilki 29 Mart 1989 tarihinde yaşandı. Bağımsız Siirt Milletvekili Zeki Çeliker ile Anavatan Partisi (ANAP) Siirt Milletvekili İdris Arıkan arasında parlamento koridorunda çıkan tartışma, kavgaya dönüştü. Bir başka Siirt Milletvekili Abdurrezak Ceylan bu kavgayı ayırmak isterken İdris Arıkan’ın silahından çıkan kurşunla, 38 yaşında hayatını kaybetti.

İlk müdahaleyi İçişleri Bakanı yaptı

Parlamentodaki PTT bürosunun önünde saat 16.10 sıralarında meydana gelen olayda duyulan silah sesleri üzerine genel kurul çalışmalarına ara verildi. Ceylan’a ilk müdahaleyi İçişleri Bakanı Doktor Mustafa Kalemli yaptı. Kalemli, Ceylan’ın duran kalbini tekrar çalıştırdı. Göğsünün sağ tarafından yaralanan Ceylan İbn-i Sina Hastanesi’ne kaldırılsa da kurtarılamadı. 

Olaydan sonra parlamentoya gelen Ankara Cumhuriyet Savcısı Akın Öncül, olay yerinde inceleme yaptıktan sonra şunları söyledi: “Ölü üzerinden bir adet mermi çekirdeği elde edilmiş. Olay yerinde bir adet boş kovan bulunmuş. Üç tabanca aldık. Birisi vefat eden Ceylan’a ait.”

Olaydan sonra gözaltına alınan ve suçüstü hallerinde milletvekili dokunulmazlığının uygulanmayacağı hükmü gereğince tutuklanan İdris Arıkan, kazaen ölüme sebebiyet vermekten 13 ay hapis yattı.

Milletvekillerinin, TBMM Genel Kurulu, kulisler ve Meclis koridorlarında silah taşımaları TBMM İç Tüzüğü gereğince yasak ama milletvekilleri genellikle bu sınırlamaya uymuyor.

DYP’li Fevzi Şıhanlıoğlu da hayatını kaybetti

Meclis’te ölümle sonuçlanan ikinci kavga ise  31 Ocak 2001 tarihinde meydana geldi. TBMM Genel Kurulu’ndaki içtüzük değişikliği görüşmelerinde Doğru Yol Partisi (DYP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekilleri arasında genel kurulda başlayan tartışma yumruklu kavgaya döndü ve kuliste de devam etti.

Bu sırada DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu kalbini tutarak yere yığıldı. Aldığı yumruk darbeleri nedeniyle kalp krizi geçirdiği anlaşılan Şıhanlıoğlu hastaneye kaldırıldı ama kurtarılamadı. Şıhanlıoğlu, 56 yaşında hayatını kaybetti. 

Tekelioğlu 13 ay hapis yattı

Olayla ilgili MHP Mersin Milletvekili Cahit Tekelioğlu yargılandı. Tekelioğlu’na ‘kastı aşan müessir fiille insan öldürme’ suçundan iki yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verildi. Tekelioğlu 13 ay 13 gün cezaevinde yattı.

2 – 2017’de kadın milletvekilleri arasında çıkan kavga 

2017 yılının Ocak ayında, anayasa değişikliğinin 8. maddesi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülürken Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, kendisini Meclis kürsüsündeki mikrofona kelepçeledi. AKP’li vekillerin Nazlıaka’nın çevresini sarması üzerinde CHP ve HDP’li milletvekilleri araya girmek istedi.

AKP ve HDP’li kadın milletvekilleri arasındaki tartışma büyüdü ve arbede çıktı. AKP’li Gökçen Özdoğan Enç, HDP milletvekillerine tekme atarken, Leyla Birlik ve Burcu Çelik ile de kavgaya tutuştu.

Şafak Pavey’in kol protezi yerinden çıktı

Kavga sırasında CHP’li Şafak Pavey sırtüstü yere düşerken kol protezi yerinden çıktı. O dönemde TBMM Başkanvekili olarak görev yapan HDP’li Pervin Buldan da aldığı darbeler nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Şafak Pavey: “Milletvekili değil haydut”

Hastanede açıklama yapan Şafak Pavey yaşananlara ilişkin, “İnsanı dehşete düşüren bir nefretle aynı görüşte olmadıklarına fiziki güç kullananlara uluslararası sözlükte, milletvekili değil, haydut deniyor. Bu tamamen bir saldırıydı” diye konuştu. 

3 – 2014’te AKP – MHP kavgası

4 Ağustos 2014 tarihindeki TBMM Genel Kurulu’nda AKP’li ve MHP’li milletvekilleri birbirine girdi. Genel kurulda MHP’nin, Türkiye’nin komşu ülkelerindeki çatışmalara Türkiye’den katılım hakkında verdiği araştırma önergesinin görüşüldüğü sırada kavga çıktı.

Sinan Oğan: “Irkçı, faşist zihniyetinizi kınıyoruz”

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, kürsüdeki konuşması sırasında AKP’nin Türkmenler arasında ayrım yaptığını iddia ederek, “Irkçı, faşist zihniyetinizi kınıyoruz. Kusura bakmayın siz faşistsiniz, ırkçısınız” dedi.

AKP Isparta Milletvekili Recep Özel ise Türkmenler’i desteklediklerini belirterek, “Kimin faşist olduğunu biliyoruz, görüyoruz. Türkmenler’e siz mi sahip çıkıyorsunuz? Biz Arap’ı da Türkmen’i de severiz, yaradılanı yaradandan ötürü severiz” diye konuştu.

Sinan Oğan’a yumruk

Cevap için yeniden kürsüye gelen Sinan Oğan konuşmasını tamamladıktan sonra diğer milletvekillerinin laf atmasıyla tartışmalar büyüdü. Çok sayıda milletvekili birbirlerinin üzerine yürüyerek yumruk ve tekme atmaya başladı. Bu sırada MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da bazı milletvekillerinin yumruklarına hedef oldu. 

“Bu yumruk Türk milletine atılmıştır”

Sinan Oğan, kavganın ardından Meclis’teki basın toplantısında şunları söyledi: “Bu yumruk Türk milletine, Doğu Türkistan’a, Türkmen’e atılmıştır. Biz Meclis’te IŞİD’i araştıralım, Türkiye’den insanlar buraya nasıl katılıyor buna bir bakalım dedikçe AKP istemedi. ‘Bunun ucu size mi dokunuyor?’ dediğim için zaten bana karşı kinleri vardı.” 

4 – Engin Özkoç’un konuşmasıyla başlayan kavga

4 Mart 2020 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda CHP’nin İdlib’de Türk askerlerinin güvenliğine ilişkin grup önerisi görüşülürken Meclis tarihinin en büyük kavgalarından biri meydana geldi.

Özkoç, Erdoğan’ın açıklamalarına cevap vermişti

Genel kurul öncesi Meclis’teki basın toplantısında konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin grup toplantısındaki “Türkiye’nin bu tarihi mücadelesini sürekli fitneyle, yalanla, iftira ile lekelemeye çalışan her kim olursa olsun açık ve net söylüyorum: Haysiyetsizdir, onursuzdur, şerefsizdir, alçaktır, haindir” sözlerine cevap verdi.

“Şehide kelle diyen kişi haysiyetsizdir”

Özkoç, Erdoğan’a yönelik şunları söyledi: “Şehide kelle diyen kişi haysiyetsizdir, şehide kelle diyen kişi Türkiye Cumhuriyeti’nde şerefsizdir, şehide kelle diyen kişi onursuzdur, şehide kelle diyen vatan hainidir. Bu kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı olamaz, temsil edemez.”

Milletvekilleri, Özkoç’un üzerine yürüdü

Özkoç’un bu sözleri genel kurul görüşmelerinde kürsüye çıktığı anda tepkiyle karşılandı. Bir grup milletvekili, kürsüye çıkar çıkmaz Özkoç’un üzerine yürüdü.

Tekmeler ve yumruklar havada uçuştu

CHP milletvekillerinin cevap vermesiyle tartışma büyüdü ve kavga başladı. Genel kurul salonunun ortasında yaklaşık 40 milletvekilinin karıştığı kavgada tekmeler ve yumruklar havada uçuştu. Kavganın ardından genel kurula ara verildi.

5 – 2016’daki Anayasa Komisyonu

2 Mayıs 2016 tarihinde dokunulmazlıkların görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu’nda AKP ve HDP’li milletvekilleri arasında büyük bir kavga çıktı. Masaların ve sandalyelerin üzerine çıkan milletvekilleri birbirlerine yumruk atarken, ellerine geçirdikleri her şeyi birbirlerine fırlattı.

Kavgada bazı milletvekilleri yaralanırken HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in kolu çıktı. Kavganın ardından görüşmelere ara verilirken HDP’li milletvekilleri komisyonu terk etti.

Bonus: 6 – İç güvenlik paketi görüşmeleri sırasında tokmaklı kavga

22 Şubat 2015 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda “iç güvenlik paketi” olarak adlandırılan düzenlemenin görüşmeleri sırasında kapalı oturum kararı alındı. Paketin görüşmeleri sırasında çıkan kavgada AKP İstanbul Milletvekili Oktay Saral, Meclis başkanının tokmağını kullandı.

Aykut Erdoğdu ve Ertuğrul Kürkçü yaralandı

Kavga sırasında kullanılan tokmak CHP’li Aykut Erdoğdu’yu göğsünden, HDP’li Ertuğrul Kürkçü’yü ise kafasından yaraladı. 

Ertuğrul Kürkçü: “Paketle Türkiye halklarına savaş açıyorlar”

Kavganın ardından konuşan Ertuğrul Kürkçü, “İç güvenlikle neler olacağını tahmin etmek zor değil. Paketle Türkiye halklarına savaş açıyorlar. Meclis başkanının tokmağı ile CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu göğsüne bir darbe aldı. Kadın vekillerimizin kürsü hareketinin ardından AKP’li vekiller fiziksel şiddete girişti” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.