Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

25 yıldır cezaevinde olan 83 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan koronavirüse yakalandı

Hakkında verilen kesinleşmiş hapis cezası bozulan ve yeniden yargılanmasına rağmen infazı durdurulmadığı için tahliye edilemeyen 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, koronavirüse yakalandı. Kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak sorunları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği, hafıza kaybı gibi sorunlar yaşayan ve yürümekte güçlük çeken Özkan’ın tedavisi yoğun bakımda sürüyor. Avukat Serdar Çelebi, hastane yetkililerinin Özkan’ın sağlık durumunun iyi olduğunu kendilerine ilettiğini söyledi.

Ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmeyen hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan ve Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde birlikte kaldığı oğlu Ahmet Özkan, koronavirüse yakalandı. Özkan ve oğlu, önceki gün (8 Aralık) Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı. Ailenin avukatlarından Serdar Çelebi, hastane yetkililerinin Özkan’ın sağlık durumunun iyi olduğunu kendilerine ilettiğini söyledi. Çelebi, “Bize virüsün akciğerlere inmediğini ve tedaviden sonra taburcu edebileceklerini söylediler” dedi

Bahtiyar Aydın suikastı ve Lice olayları

PKK’ya yönelik bir operasyonu yönetmek üzere, 22 Ekim 1993’te Lice ilçesine giden Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, helikopterden indiği sırada bir keskin nişancı ateşi ile vurularak hayatını kaybetmişti. Aydın’ın vurulması üzerine ilçeye giriş çıkışlar kapatılmış ve geniş kapsamlı bir operasyon başlatılmıştı. Aydın suikastının ardından ilçede şiddet tırmanırken bir uzman çavuş ve 14 sivil yaşamını yitirmiş, 650 ev ve işyeri hasar görmüştü.  

Olaydan sonra çok sayıda insan ilçeyi terk etti. O dönem 57 yaşında olan Mehmet Emin Özkan da ailesiyle Mersin’e taşındı. Olaydan üç yıl sonra Özkan, Bahtiyar Aydın suikastı ile ilgilisi olduğu suçlamasıyla tutuklandı. Özkan’ın ağır işkenceler gördüğü belirlendi.

Lice’de üç gün süren olayların ardından geriye bu manzara kalmıştı.

İtirafçıların sonradan geri çektikleri ifadeleriyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Okuma yazma bilmediği için ne yazdığını bilmediği belgelere parmak bastığını söyleyen Özkan, iki itirafçının sonradan geri çektiği ifadeleri gerekçe gösterilerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Özkan’ın aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile ilgili 2008 yılında sürpriz bir gelişme yaşandı. Ergenekon davasında bir gizli tanık, Tuğgeneral Aydın’ın JİTEM tarafından öldürüldüğünü söyleyince Lice’deki soruşturma dosyası yeniden açıldı.

Bir uzman çavuş ve 14 sivil yaşamını yitirdiği Lice’de 650 ev ve işyeri hasar görmüştü.

Yeniden yargılamada tahliye edilmedi

Dönemin özel yetkili savcısı zaman aşımına günler kala, o dönem Diyarbakır’da görev yapan iki üst düzey asker hakkında dava açtı. Hazırlanan iddianamede, PKK’nın Lice ilçesine saldırdığı ve Aydın’ı öldürdüğüne dair hiçbir delil bulunmadığı, gündüz saatlerinde bir ilçenin basılıp çatışmanın 11 saat sürmesine rağmen bir örgüt mensubunun dahi öldürülmemesinin hayatın doğal akışına aykırı olduğu belirtildi. İddianamede, Özkan’ın Tuğgeneral Aydın’ı öldürmediğine dair tespitler de yer alınca avukatları yeniden yargılama talep etti.

Mahkeme, Mehmet Emin Özkan’ın yeniden yargılama talebini kabul etti ancak infazın durdurulması kararı vermedi. Sağlık sorunları gittikçe ağırlaşan ve yürümekte güçlük çeken Özkan’ın 25 yıldır suçsuz yere cezaevinde yattığını söyleyen ailesi ve sivil toplum kuruluşları, tahliye edilmesi için kampanyalar düzenliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.