Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (53): Sergen Yalçın’ın Beşiktaş kariyerindeki en unutulmaz beş maçı

Süper Lig’de lider Trabzonspor’un 18 puan gerisinde kalan Beşiktaş’ta teknik direktör Sergen Yalçın istifa etti. 49 yaşındaki teknik direktör, Beşiktaş ile geçen sezon Süper Lig’in yanı sıra Ziraat Türkiye Kupası’nı da kazanmıştı. Medyascope Spor Servisi olarak Sergen Yalçın’ın Beşiktaş kariyerindeki en unutulmaz beş maçını, sizin için derledik. 

5) Beşiktaş 2-0 Galatasaray (17 Ocak 2021)

Süper Lig’de yoluna doludizgin devam eden Beşiktaş, 2020-2021 sezonunun 19. haftasında Galatasaray’ı konuk etti. Vodafone Park’ın ev sahipliği yaptığı karşılaşmada ilk yarı golsüz eşitlik ile sona erdi. Her iki takımın da gol pozisyonuna girmekte zorlandığı maçın gidişatı ise bir kırmızı kart ile tamamen değişecekti…

İkinci yarı, tıpkı ilk yarıda olduğu gibi durağan geçerken Galatasaray’ın santrforu Mbaye Diagne, maçın kaderini değiştirdi. Sol taç çizgisine yakın bir noktada Francisco Montero’ya sert bir müdahale yapan Diagne, hakem Cüneyt Çakır tarafından kırmızı kart ile cezalandırıldı. Beşiktaş, ezeli rakibinin bir kişi eksik kalmasının ardından oyun üstünlüğünü eline geçirdi. Ancak Sergen Yalçın’ın öğrencileri, Galatasaray savunmasının kilidini açmakta uzun süre zorlandı. Rachid Ghezzal, Cyle Larin, Vincent Aboubakar gibi usta ayaklar, sarı-kırmızılı duvar karşısında çaresiz kaldı. Bu dakikalarda ise sahneye beklenmedik bir isim çıktı: Josef De Souza. Brezilyalı orta sahanın şutunda meşin yuvarlak, fileler ile buluştu. Josef’in gol sevinci, Beşiktaş’ın sezon sonunda kazanacağı şampiyonluğun habercisi gibiydi. 

Galatasaray’ın moral ve motivasyonunu Josef’in golü ile sıfırlayan Beşiktaş, 90+1. dakikada Kevin N’Koudou ile aradaki farkı ikiye çıkardı. Böylelikle Sergen Yalçın’ın öğrencileri, yeni yılın ilk derbisinden zaferle ayrıldı. 

4) Beşiktaş 7-0 Atakaş Hatayspor (1 Mayıs 2021)

Süper Lig’de 2020-21 sezonunun son haftalarına doğru MKE Ankaragücü ve Demir Grup Sivasspor ile berabere kalan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin şampiyonluk yarışına ortak olmasına neden oldu. Üç ezeli rakip de puan puanaydı. Belki de şampiyonluğu gol averajı belirleyecekti… Kim bilir?

Beşiktaş, sezonun bitimine dört hafta kala Atakaş Hatayspor ile kozlarını paylaştı. Akdeniz temsilcisi, Ömer Erdoğan ile harikalar yaratmaktaydı. Futbolseverler, karşılaşmanın son derece çekişmeli geçeceğinden hemfikirdi. Ancak beklenen olmadı. Beşiktaş, rakibini tarihi bir fark ile mağlup etmeyi başardı.

İlk 45 dakikada sezonun en iyi futbolunu oynayan siyah-beyazlılar; David Akintola (kendi kalesine), Cyle Larin (2), Kevin N’Koudou ve Rıdvan Yılmaz’ın attığı goller ile soyunma odasına 5-0 önde gitti. Beşiktaş, neredeyse her 10 dakikada bir Atakaş Hatayspor filelerini sarsmıştı. Coşkulu futbol, skor tabelasına asla unutulmayacak şekilde yansıdı. İkinci yarıdaki Cyle Larin’in golleri ise skoru belirledi. Beşiktaş, Larin’in dört gol attığı karşılaşmada Atakaş Hatayspor’u 7-0 mağlup ederek liderliğini perçinledi. Ancak o an kimsenin bilmediği önemli bir şey vardı. Şampiyonluk, gol averajı ile belirlenecek ve Beşiktaş, yalnızca iki gol fark ile mutlu sona ulaşacaktı… Atakaş Hatayspor’un yedi farklı mağlup edilmesinin değeri, sezon sonunda anlaşıldı. Öte yandan Beşiktaş’ın yeni gözbebeği Rıdvan Yılmaz da kariyerinin ilk golü ile maçta tanıştı.  

3) Beşiktaş 2-0 Fraport-TAV Antalyaspor (18 Mayıs 2021)

Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde Medipol Başakşehir’i eleyerek finale yükselen Beşiktaş, Aytemiz Alanyaspor’u saf dışı bırakarak adını finale yazdıran Fraport-Tav Antalyaspor ile İzmir Gürsel Aksel Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Süper Lig’deki şampiyonluğunu kazandıktan yalnızca dört gün sonra kupa finaline çıkan Beşiktaş, rakibi karşısında maça çok hızlı başladı. ”Çifte kupa” hedefi, henüz ilk dakikadan itibaren siyah-beyazlı futbolcuların iştahını kabartmıştı…

Beşiktaş, maçın 2. dakikasında Fraport-TAV Antalyaspor’un tecrübeli kalecisi Ruud Boffin’in hatasını iyi değerlendiren Josef de Souza’nın golü ile öne geçti. Maçın hemen başında yenik duruma düşen Akdeniz temsilcisi, 10. dakikada Gökdeniz Bayrakdar’ın şutunda tehlike yarattı fakat aradığı golü bulamadı. Beşiktaş ise rakibinin oyuna ortak olmasına izin vermeyerek 30. dakikada aradaki farkı ikiye çıkardı. Hızlı gelişen atakta top ile buluşan Beşiktaş’ın yıldızı Rachid Ghezzal, uygun pozisyondaki Valentin Rosier’ye harika bir pas çıkardı. Rosier, Ghezzal’ın bu pasını düzgün bir vuruşa imza atarak gole çevirmeyi başardı. İlk yarının kalan bölümünde Atiba ile direği geçemeyen siyah-beyazlı ekip, rakibinin gol bulmasını engelleyerek soyunma odasına 2-0’lık üstünlük ile gitti.

Beşiktaş, skor üstünlüğüne güvenerek ikinci yarının büyük bir bölümünde dengeli bir oyun anlayışını tercih etti. Fraport TAV Antalyaspor’un Veysel Sarı ile 90+2. dakikada direkleri dövmesi haricinde kalesinde net gol pozisyonuna izin vermeyen siyah-beyazlılar, karşılaşmayı 2-0 kazanarak Ziraat Türkiye Kupası’nda şampiyon oldu. Sergen Yalçın’ın öğrencileri, böylece dört gün ara ile hem Süper Lig’i hem de Ziraat Türkiye Kupası’nı müzesine götürme başarısını göstererek duble yaptı.

Beşiktaş’ın Fraport TAV Antalyaspor’u 2-0 mağlup ederek Ziraat Türkiye Kupası’nı kazandığı maçın özet görüntüleri:

Sergen Yalçın, sezonu çifte kupa ile kapatan Beşiktaş’ta bunu başaran üçüncü teknik direktör oldu.

https://twitter.com/Besiktas/status/1394768687027138560?s=20

2) Fenerbahçe 3-4 Beşiktaş (29 Kasım 2020)

2020-2021 sezonunda Süper Lig’in 10. haftası, dev bir derbiye ev sahipliği yaptı. Erol Bulut’un Fenerbahçe’si ile Sergen Yalçın’ın Beşiktaş’ı, Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Derbinin favorisi ise ev sahibinden başkası değildi. Dile kolay, Beşiktaş’ın Kadıköy’de 15 yıldır yüzü gülmüyordu…

Dev derbiye hızlı başlayan Beşiktaş, Kamerunlu yıldızı Vincent Aboubakar’ın harika golü ile öne geçti. Aboubakar, 20. dakikada ise bir kez daha sahneye çıktı ve aradaki farkı ikiye çıkardı. Fenerbahçeli futbolcular ne olduğunu anlamadan skor 2-0’a gelmişti… Kamerunlu yıldız, sahada şov yapmaktaydı. Ancak 34. dakikada fileleri sarsan Papiss Cisse, Fenerbahçe’yi soyunma odasına umutlu götürdü. 

Fenerbahçe’nin maçın ikinci yarısına çok hızlı başlayacağı herkesin malumuydu. Ve beklenen oldu. Müsabakanın hakemi Tugay Kaan Numanoğlu’nun 50. dakikadaki kartı ise maçın rengini değiştirdi. Beşiktaş’ın Kanadalı futbolcusu Cyle Larin’in Gökhan Gönül’e yaptığı müdahale, hakem tarafından kırmızı kart ile cezalandırıldı. Maç, Fenerbahçe’nin istediği şekle gelmişti. Ancak Beşiktaş’ta sahneye ”kaptan” çıktı. Josef De Souza’nın pasında top ile buluşan Necip Uysal, Gökhan Gönül’ün üzerinden yaptığı kafa vuruşunda fileleri sarstı. Kadıköy’deki gol yağmuru, Necip Uysal ile sınırlı kalmadı. Fenerbahçe, Ozan Tufan’ın golü ile 68. dakikada farkı yeniden bire indirdi. Futbolseverler, maçın son dakikalarında inanılmaz bir heyecana tanıklık etti…

Beşiktaş’ın bir kişi eksik olmasından faydalanmak isteyen Fenerbahçe, beraberlik golü için tüm riskleri alarak hücum etmeye başladı. Sarı-lacivertliler, hem rakip kalede pozisyonlar bulmakta hem de kalesinde önemli tehlikeler yaşamaktaydı. Erol Bulut tüm riskleri alması, 88. dakikada pahalıya patladı. Beşiktaş, geliştirdiği hızlı hücumda Fabrice N’Sakala ile Fenerbahçe’nin fişini çekti. Ozan Tufan’ın 90+7. dakikada penaltıdan attığı gol ise yalnızca skor tabelasını değiştirdi. 

Fenerbahçe’yi deplasmanda 4-3 yenen Beşiktaş, böylelikle Kadıköy deplasmanında rakibini 15 yıl sonra mağlup etmeyi başardı. Siyah-beyazlıların Kadıköy’deki en son galibiyeti de aynı skor ile olmuştu… 

1) Göztepe 1-2 Beşiktaş (15 Mayıs 2021)

Ligin son üç haftasına Galatasaray’ın altı puan, Fenerbahçe’nin ise beş puan önünde giren Beşiktaş, 8 Mayıs’ta Türk Telekom Stadyumu’nda Galatasaray’a konuk oldu. Sergen Yalçın’ın öğrencileri, rakibine 3-1’lik skor ile boyun eğdi. Beşiktaş, bu mağlubiyet ile birlikte hem Galatasaray’a olan ikili averaj avantajını kaybetti hem de Fenerbahçe ile arasındaki puan farkının ikiye düşmesine sebep oldu. Ancak Beşiktaş taraftarını hayal kırıklığına uğratan maç, Galatasaray mağlubiyetinden sonra oynanan Fatih Karagümrük karşılaşmasıydı. Siyah-beyazlı ekip, 10 kişi kalmış rakibinden gol yiyerek evindeki karşılaşmayı 2-1’lik skor ile kaybetti ve bu mağlubiyet yüzünden ligin son haftasına Galatasaray ile kafa kafaya girdi. Fenerbahçe’nin sahasında Sivasspor’a üç puan bırakması ise Beşiktaşlı taraftarların tek tesellisi oldu. 

Beşiktaş ve Galatasaray, sezonun son haftasında ligin şampiyonunu belirleyecek iki farklı karşılamaya çıktı. Sarı-kırmızılı ekibe karşı sadece +2 averaj önde olan Beşiktaş, İzmir deplasmanında Göztepe’ye karşı mücadele ederken Galatasaray ise sahasında Yeni Malatyaspor’u ağırladı. Karşılaşmalardaki ilk gol sesi İzmir’den yükseldi. Domagoj Vida’nın golü ile öne geçen Beşiktaş, böylece şampiyonluğa bir adım daha yaklaştı. Ancak 24. dakikadaki Alpaslan Öztürk’ün golü, şampiyonluk yarışına yeniden heyecan getirdi. Öte yandan İstanbul’da oynanan karşılaşmada ilk yarıyı 1-0 geride kapatan Galatasaray, ikinci yarının ilk 15 dakikalık bölümünde iki gol birden bularak öne geçti. Mücadelelerin bu skorlar ile bitmesi durumunda Fatih Terim’in öğrencileri, şampiyonluk ipini göğüsleyecekti…

Kıran kırana geçen karşılaşmada Beşiktaş, 69. dakikada transfer belgeleri kurye ile yetişen Rachid Ghezzal’ın ayağından bulduğu penaltı golü ile yeniden öne geçti. Mücadelenin sonuna kadar skor üstünlüğünü koruyarak rakibini 2-1 mağlup eden Beşiktaş, böylece 2020-2021 sezonunun şampiyonu oldu. Beşiktaş, bu zafer ile birlikte Sergen Yalçın yönetimindeki ilk, tarihindeki ise 16. şampiyonluğu kazandı.

https://twitter.com/Besiktas/status/1393694606651531265?s=20

Beşiktaş’ın görevinden istifa eden Sergen Yalçın’a vedası:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.