Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin medyasında “üç çocuk politikası” polemiği: “Komünist Parti üyeleri, ülkenin iyiliği için üç çocuk yapmalı”

Ülkede uygulanan iki çocuk politikasını ağustos ayında üç çocuk politikasına çeviren Çin Halk Cumhuriyeti’nde, devlete bağlı bir internet sitesinde yayımlanan köşe yazısında, Çin Komünist Partisi (ÇKP) üyelerinin üç çocuk yapma zorunluluğu olduğu belirtildi. Köşe yazısına gelen tepkiler üzerine internet sitesi yazıyı siteden kaldırdı.

Çin devletine bağlı China Reports Network’te geçen ay yayımlanan köşe yazısında, Çin’de doğum oranlarının giderek düşmesine bağlı olarak devletin doğum oranlarını artırma politikasının öneminden bahsedildi ve “Çin Komünist Partisi üyeleri, ülkenin iyiliği için üç çocuk yapmalı” denildi.

ÇKP’nin her üyesinin “üç çocuk politikasına göre hareket ederek ülkenin nüfus artışının zorunluluğunu ve sorumluluğunu omuzlaması” gerektiği vurgulanan yazısının viral olması ve milyonlarca Çinli tarafından olumsuz karşılanması üzerine site, yazıyı kaldırdı. Köşe yazısı siteden kaldırılsa da yazının ekran görüntüleri internette çok geniş kitlelere yayıldı ve ilgili etiketler milyonlarca kez görüntülendi.  

Tepki çeken yazıda şu ifadeler yer alıyordu:  

“Hiçbir parti üyesi, evlenmemek, çocuk yapmamak ya da sadece bir veya iki çocuk yapmak için nesnel veya şahsi hiçbir bahane bulmamalı.”  

Çin’in sosyal medya platformu Weibo’da bir kullanıcı yazıyı şu sözlerle eleştirdi:  

“Üç çocuk politikasına geçilmiş olsa da birçok insanın çocuklara bakacak şartlara, kabiliyete, paraya veya zamana sahip değil. Özellikle kadınların işten erken çıkmaları gerekecek. Bu, şirketlerin kadınları işe almamak istemesine sebep olacak! Toplumun kalkınırken dengede olması gerekmez mi?” 

Başka bir kullanıcı ise şu yorumda bulundu:  

“Ben sıradan bir insanım. Zamanım, enerjim ve param ancak bir çocuk yetiştirmeme müsaade eder. Birçok parti üyesi de benim gibi sıradan.”  

Çin’deki nüfus politikası 

1980 yılında çiftlerin yalnızca tek çocuk sahibi olmasına izin veren Çin, nüfusun yaşlanmasına çözüm bulmak için 2015 yılında bu sınırı ikiye çıkarmış ve “iki çocuk politikası”nı uygulamaya başlamıştı.  

Çin’de tek çocuk politikası uygulandığı dönemde, propaganda posterlerinde çekirdek aileler sık sık özendirilmişti.

İki çocuk politikasının hayata geçmesi ve çiftlere çocuk sahibi olmaları için bazı teşvikler sağlanmasına rağmen ülkedeki doğum oranları istenilen düzeyde artmadı. Pekin yönetimi bunun üzerine geçen ağustos ayında çiftlerin sahip olabileceği çocuk sayısı sınırını üçe çıkardı.  

Uzun çalışma saatlerinin ve hayat pahalılığının çocuk yapmaya engel olduğu belirtilen 1,4 milyar nüfuslu Asya ülkesinde doğum oranları oldukça düşük. Ülkenin ulusal istatistik kurumunun verilerine göre doğum oranlarının on yıllar sonra ilk kez binde 10’un altına düşmüş durumda.

1978 yılında binde 18 olarak hesaplanan doğum oranı şu an binde 8,5 düzeyindeyken, ülke nüfusunun yüzde 18’inden fazlasını 60 yaş ve üzeri oluşturuyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.