Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (10 Aralık 2021): Meclis’te bütçe maratonu devam ediyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

Soğuk havanın içimize işlediği günlerden herkese merhaba. 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Ege Bölgesi için fırtına uyarısında bulundu. Yetkililer, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve trafikteki aksamalara karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

İstanbul’da hava sağanak yağışlı olacak, sıcaklık 11 derece. İzmir’de hava 15, Antalya’da 11, Ankara’da 2, Diyarbakır’da ise 2 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 79 kuruş, euro kuru ise 15 lira 59 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2.031 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 788 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,50 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aralık ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı işgücü istatistiklerini, inşaat maliyet ile dış ticaret endekslerini açıklayacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun ev sahipliğindeki üçüncü toplantısında, ücret konusunda anlaşma sağlayamadı. Asgari ücret rakamı, bir sonraki toplantıya kaldı. 

Bugün saat 13.00’te Yalçın Karatepe, “ParaPolitik” programında son gelişmeleri değerlendirecek.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçeleri görüşülecek.

Gazeteci Beyza Kural’ı haber takibi sırasında engelleyen ve ters kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan üç polis hakkında “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması bugün yapılacak. 

İstanbul’da haziran ayında düzenlenen Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan sekiz kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülecek.  

Bugün aynı zamanda 10 Aralık İnsan Hakları Günü. 

Kısaca düne bakalım. 

TBMM Genel Kurulu’nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçeleri kabul edildi. 

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde öğrencilere bir grup bıçakla saldırdı. Öğrenciler, olaydan sonra açıklamada bulunarak, okulda çok sayıda polis ve özel güvenlik bulunmasına rağmen saldırının engellenmemesine tepki gösterdi, okul idaresi ile polisin, öğrencilerin can güvenliğini önemsemediklerini öne sürdü.  

Şanlıurfa’ya giden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 276 gündür adalet nöbeti tutan Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar’ı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, “İnsanım’ diyen herkesin bu davaya sahip çıkması lazım. ‘Peygamberler şehri’ diyoruz ama adaletsizlik şaha kalkmış. Bütün bilgiler ortada, kimse cesaret edip adım atamıyor. Neden? İşin içinde bir milletvekili var diye. Değil milletvekili cumhurbaşkanı olsan ne olur? ‘Adalet, adalet, adalet’ kardeşim. Sen hiç merak etme anacığım. Bir evladın, kardeşin olarak aynen takipçisi olacağım” dedi.

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Meksika’da göçmenleri taşıyan bir kamyonun yaptığı kazada en az 54 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.  

Almanya’nın yeni başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ayrı ayrı görüşecek.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Yunanistan televizyon kanalı ANT1’e verdiği demeçte, Rusya’nın Türkiye’ye yeni bir S-400 hava savunma sistemi daha teslim etmeyi planladığını söyledi. Peskov kendisine, Türkiye’ye yeni bir S-400 sistemi daha sağlayıp sağlanmayacağının sorulması üzerine, “Türk ortaklarımız ile belirli bir anlayışımız var ve öyle umuyoruz” dedi.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

UEFA Avrupa Ligi gruplarında heyecan, dün (9 Aralık) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. UEFA Konferans Ligi’nde yoluna devam eden Fenerbahçe, sahasında konuk ettiği Almanya temsilcisi Eintracht Frankfurt ile 1-1 berabere kaldı. Sarı-lacivertlilerin golünü, Mergim Berisha atarken Eintracht Frankfurt’un golünü ise Djibril Sow kaydetti. Gecenin diğer maçında ise Galatasaray, Lazio deplasmanına konuk oldu. Sarı-kırmızılılar, İtalya temsilcisi ile 0-0 berabere kalmayı başararak grubunu namağlup lider tamamladı. Galatasaray, böylelikle adını doğrudan son 16 turuna yazdırdı.

Öte yandan dün (9 Aralık) oynanan karşılaşmaların ardından UEFA Avrupa Ligi’nde son 16 turuna yükselen, son 16 turu için play-off oynayacak ve UEFA Konferans Ligi’nde yoluna devam edecek ekipler belli oldu. Galatasaray, Olimpik Lyon, Spartak Moskova, Eintracht Frankfurt, Kızılyıldız, Bayer Leverkusen ve West Ham United, son 16 turuna yükseldi. Rangers, Real Sociedad, Napoli, Olympiakos, Lazio, Braga, Real Betis, Dinamo Zagreb, Barcelona, Borussia Dortmund, Leipzig, Porto, Sevilla, Sheriff Tiraspol, Zenit ve Atalanta, son 16 turuna yükselmek için play-off turu oynayacak. Fenerbahçe, Sparta Prag, Leicester City, Olimpik Marsilya, Midtjylland, Celtic ve Rapid Wien ise UEFA Konferans Ligi’nde yoluna devam edecek.

Süper Lig’de 16. hafta heyecanı, bugün (10 Aralık) Altay-Atakaş Hatayspor karşılaşması ile başlayacak. Müsabaka, saat 20.00’de oynanacak.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 696 yeni vaka tespit edildi. 195 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 121 milyon 403 bin 688’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 15.00’te Ruşen Çakır, Özer Sencar’ı ağırlayacak. Saat 16.00’da “Haftaya Bakış”, saat 17.00’de “Ankara Gündemi” programları olacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.