Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da göçmenleri taşıyan kamyon devrildi: En az 54 ölü, 58 yaralı

Meksika’nın Chiapas eyaletinde göçmenleri taşıyan kamyonun kaza yapması sonucu en az 54 kişi öldü, 58 kişi ise yaralandı. Chiapas Sivil Koruma Dairesi Başkanı Luis Manuel Garcia, yaşanan bu kazayı “Meksika’daki en kötü kazalardan biri” olarak nitelendirdi. Honduras ve Guatemala’dan yola çıkan göçmenlerin hedefi, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ulaşmaktı.

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ulaşmak isteyen 150’den fazla göçmeni taşıyan kamyonun, Meksika’nın güneyindeki Chiapas eyaletindeki bir otoyolda devrilmesi sonucu en az 54 kişi hayatını kaybetti, 58 kişi ise yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında çocuklar da bulunuyor.

Kamyonun, Chiapas eyaletinin başkenti Tuxtla Gutiérrez’e giden otoyolda viraja girerken hız yaptığı ve daha sonra takla atarak bariyerlere çarptığı belirtildi.

“En kötü kazalardan biri”

Chiapas Sivil Koruma Dairesi Başkanı Luis Manuel Garcia kazayı, “Meksika’daki en kötü kazalardan biri” olarak nitelendirdi. Hayatını kaybedenlerin uyrukları doğrulanamadı fakat yerel yetkililer, kamyondaki çocuğu kişinin Honduras ve Guatemala’dan gelen göçmenler olduğunu söyledi.

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında kazayı “çok elim bir kaza” olarak nitelendirdi.

Guatemala Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kevin Lopez, kazadan sonra Milenio’ya verdiği demeçte, “Bu elim kaza bize düzensiz göçün en iyi yol olmadığını gösteriyor” dedi.

Guatemala, düzensiz göçmenler için bir geçiş noktası

Guatemala’ya komşu Chiapas, düzensiz göçmenler için önemli bir geçiş noktası. Orta Amerika’daki yoksulluk ve şiddetten kaçmak isteyen yüzbinlerce göçmen, ABD’ye ulaşmak için her yıl Meksika’ya geçmeye çalışıyor. Göçmenler, kendilerini yasadışı olarak taşıyan kaçakçılara ciddi miktarda para ödüyor.

Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) verilerine göre ABD-Meksika sınırı, dünyadaki en ölümcül geçiş noktalarından biri. Sadece 2021 yılında en az 650 kişi sınırı geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. Bu sayı, IOM’un sınırlardaki göçmen ölümlerinin kayıtlarını tutmaya başladığından bu yana en yüksek sayı.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.