Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBB’den 10 Aralık İnsan Hakları Günü açıklaması: “İnsan hakları alanında ciddi geri adımlar atıldı, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı, AİHM kararları tanınmadı”

Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB), 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne dair yaptığı yazılı açıklamada “evrensellik” ilkesinin, otoriter rejimlerin “yerellik, millilik” iddiaları ile aşındırıldığı ve özgürlük/güvenlik dengesinin sürekli özgürlük aleyhine bozulduğu belirtildi. TBB’nin hak ve özgürlükleri savunmak için baskıcı yönetim anlayışlarının karşısında demokrasiyi ve insan haklarını savunmaya devam edeceği vurgulandı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulu’nun yapılması ve yönetim kurulunun değişmesinin ardından ilk açıklamasını 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne dair yaptı. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edildiği 10 Aralık’ın, 73 yıldır Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlandığı belirtilen açıklamada, bu günün dünyada ve Türkiye’de insan hakları savunucularının ve hukukçuların sürekli artan bir şekilde kaygılarını aktardıkları özel bir güne dönüştüğü vurgulandı. 

Açılamada, evrensellik ilkesinin yükselen popüler otoriter rejimlerin “yerellik, millilik” iddiaları ile ciddi bir şekilde aşındırıldığı vurgulanarak, “İnsanı değil, belli siyasi görüşleri, milliyetleri, dini inançları merkezine alan ve bu gruplara dahil olmayanların eşit haklara sahip olma haklarını inkâr eden bu küresel yeni akım, özgürlük/güvenlik dengesini de sürekli bir şekilde özgürlük aleyhine bozma konusunda tereddüt etmemektedir” denildi.

2021 yılında insan hakları alanında çok ciddi geri adımlar atıldığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Türkiye Cumhuriyeti, bu yıl kadına yönelik şiddete ilişkin en önemli uluslararası belge sayılan Avrupa Konseyi’nin İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir şekilde çekildi. Buna ek olarak siyasilerin hukuk devleti ve yargı bağımsızlığını hiçe sayan açıklamalarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını tanımayacağını ve uygulamayacağını ilan etti. Bu ısrar ve kural tanımazlık, Türkiye’yi Avrupa Konseyi tarihinde ikinci kez Bakanlar Komitesi’nin ihlal usulüne başvurduğu üye devlet konumuna getirdi.”

TBB’nin insanlığın ortak değeri olan hak ve özgürlükleri savunmak için baskıcı yönetim anlayışlarının karşısında demokrasiyi ve insan haklarını savunmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, “uluslararası standartların Türkiye’de hayata geçirilmesi ve uygulanması, başta AİHM olmak üzere insan hakları mekanizmalarının kararlarının bağlayıcılığının kabulü, TBB’nin insan haklarının evrenselliği ilkesinin hayata geçirilmesi için olmazsa olmaz olarak gördüğü hedeflerdir” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.