Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: CHP’nin Kürt seçmen ile yeni imtihanı

Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report‘ta yayımladığı “CHP’nin Kürt seçmen ile yeni imtihanı” başlıklı yazısında, anketlerin Doğu ve Güneydoğu’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) oylarının azaldığını, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) oylarının ise arttığını gösterdiğine dikkat çekti.

CHP’nin Kürt seçmen ile yeni imtihanı” başlıklı yazısında, Doğu ve Güneydoğu’da değişen seçmen profilini ele alan Yetkin, Diyarbakır’da kurulan ve bölgedeki siyasi ve sosyal eğilimleri kamuoyu yoklaması sonuçlarıyla paylaşan Rawest’in “Siyasi Eğilimler” araştırmasına göre Diyarbakır, Van, Şanlıurfa ve Mardin illerinde AKP’nin oy kaybettiğini, CHP’nin ise oy oranını üç katına çıkardığını belirtti.

Ocak 2021’deki bu saptamanın yıl boyunca değişip değişmediğini ve kalıcı görünüp görünmediğini anlamak için Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun ile konuştuğunu dile getiren Yetkin, Girasun’un söylediklerini şöyle aktardı:

“-Temmuz ayı itibarıyla CHP bölgedeki (bu dört şehir ortalamasındaki) oyunu 2018’in dört katına çıkarmış görünüyor. (Bu da yüzde 10’u bulmuş olması demek). Yakın döneme dek bölgede sembolik il başkanlarıyla tabela partisi hüviyetinde görülen CHP, artık il kongrelerinde listelerin yarıştığı bir siyasi cazibe merkezine dönüşmeye başladı.
-CHP merkez sağın, sonradan AK Parti’ye eklemlenen oylarının bölgedeki yeni adresi olmaya başladı diyebiliriz. Bunun bir nedeni Türkiye genelinde değişen siyasi hava, diğeri de başlarda ilgi odağı olan DEVA’nın Türkiye genelinde beklenen çıkışı yapamamış olması.”

“CHP’nin mevcut destek eğilimini korumak için çok dikkatli ilerlemesi gerek”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Diyarbakır, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Şanlıurfa ziyaretine değinen Yetkin yazısına, şöyle devam etti:

“İmamoğlu iki ay kadar önce -görünürde siyasi olmayan bir program için gittiği- Diyarbakır’da adeta bir siyasi pop-star gibi karşılanmıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise geçen hafta Şanlıurfa programı dönüşünde uğradığı Diyarbakır’dan herhangi bir programa katılmadan ayrıldı. İyi hazırlanılmadan öngörülen bazı görüşmelerin CHP’ye yarar değil, zarar vereceği son gün yapılan parti içi uyarı ve değerlendirmelerle anlaşılmıştı. Bu gelişme CHP’nin mevcut destek eğilimini korumak için çok dikkatli ilerlemesi gerektiğini gösteriyor.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.