Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari ücret hala açıklanmadı: Sendikalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararını bekliyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dördüncü toplantısının bugün (13 Aralık) gerçekleştirilmesi ve asgari ücretin açıklanması bekleniyordu. Ancak sabah saatlerinde doların 14 lirayı, euronun 16 lirayı aşmasının ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi kurmaylarını topladı. Medyascope‘a konuşan bir sendika yetkilisi, “Durumun cumhurbaşkanına endeksli olduğu, bakanlığın Erdoğan’a sormadan karar açıklayamadığı ortada. İstanbul’da devam eden ekonomi zirvesi nedeniyle bugün asgari ücret toplantısı yapılamadı. Toplu sözleşme süreçleri başlıyor ve yüzde 50 zam alınsa dahi, mevcut ekonomik koşullarda tatmin edici olmayacak” diye konuştu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 9 Aralık’taki üçüncü toplantısında uzlaşma sağlanamamıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de bakanlıkta gerçekleştirilecek ve asgari ücretin açıklanması beklenen dördüncü toplantı için bugünü (13 Aralık) işaret etmişti. Ancak beklenen toplantı bugün yapılmadı. Bakanlıktan da toplantının neden yapılmadığına ve ne zaman yapılacağına ilişkin bir açıklama gelmedi.

Kur krizinin ardından ekonomi zirvesi

Merkez Bankası’nın 16 Aralık Perşembe günü açıklayacağı faiz kararından önce döviz kuru haftaya sert bir yükselişle başladı. Dolar 14 lirayı, euro ise 16 lirayı aştı. Bunun üzerine Merkez Bankası, döviz kuruna bu ay dördüncü kez doğrudan müdahale etti.

Kurdaki ani yükselişin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi zirvesini topladı. Erdoğan, İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve kamu bankalarının genel müdürleriyle bir araya geldi.

Aynı saatlerde Ankara’da ise asgari ücret toplantısına katılacak sendikalar ise Çalışma Genel Müdürlüğü’nden gelecek telefonu bekledi.

“Erdoğan’dan onay alınamadığı için bugün bir toplantı ve açıklama yapılamadı”

Medyascope‘un görüştüğü bir Türk-İş yetkilisi, “Bugün yapılması beklenen dördüncü toplantı için hazır bekledik. Ancak taraflara resmi bir bildirim yapılmadı. Komisyon kararını verdikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının alınacağı basına yansıdı. Erdoğan’dan onay alınamadığı için de bugün bir toplantı ve açıklama yapılamadı” dedi.

“Ekonomi zirvesi nedeniyle bugün asgari ücret toplantısı yapılamadı”

Bir başka sendikanın yetkilisi de Medyascope‘a şöyle konuştu: Basında asgari ücret için 4 bin 70 TL şeklinde iddialar yer aldı ancak durumun cumhurbaşkanına endeksli olduğu, bakanlığın Erdoğan’a sormadan karar açıklayamadığı ortada. İstanbul’da devam eden ekonomi zirvesi nedeniyle bugün asgari ücret toplantısı yapılamadı. Toplu sözleşme süreçleri başlıyor ve yüzde 50 zam alınsa dahi, mevcut ekonomik koşullarda tatmin edici olmayacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.