Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan: “İstanbul seçimi ile birlikte seçmen davranışını kimlikler üzerinden okuma dönemi bitti”

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, toplumsal kimlikler ve seçmen davranışı hakkında Medyascope‘a konuştu. Prof. Dr. Rüstem Erkan, Türkiye’de seçmen davranışında etkili olan kimlik üzerinden okuma döneminin İstanbul seçimi ile birlikte sona erdiğini söyledi. Erkan, bu anlamda İstanbul yerel seçimlerinin milat olduğunu belirterek, “1990’lı yıllardan sonra partilerin ‘kemik seçmen’ diye tabir ettikleri ‘bağlı seçmen’ sayısının azaldığını görüyoruz. Daha önce partilerin üçte ikisini oluşturan kemik seçmenleri şimdi üçte bire düşmüş. Merkeze karşı gelişen öfke ve tepki ile AK Parti iktidara geldi. Şu anda yaşanan ekonomik sorunlarla birlikte yine iktidarın belirlediği merkeze karşı tepki var. Ancak 20 yıl gibi uzun bir süre iktidarda kalmak hem ideolojisine hem de partiye zarar veriyor” dedi.

Erkan yurttaşların, döviz kurları ve borsanın yanı sıra marketlerdeki etiketleri de takip eder hale geldiğini vurgulayarak, “Bu normal bir durum değil. Ciddi bir ekonomik ve toplumsal kriz halindeyiz. Bana göre iktidar, bu ekonomik şartlarda seçim kararı alamaz. Bu dönem aşılmaz ise seçmenin davranışı ekonomi ve ekonomik sorunlar üzerinden şekillenecektir. Şu anda vatandaş artık bir araba ya da konut derdinden çok gündelik yaşamını sürdürme derdine girmiştir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.