Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM, Rusya’ya, evli olduğu erkek tarafından elleri kesilen kadını koruyamadığı için 370 bin euro tazminat cezası verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya’nın, evli olduğu erkek tarafından elleri kesilen kadını aile içi şiddetten koruyamadığı için mağdura 370 bin euro tazminat ödemesine hükmetti. Rusya’nın aile içi şiddetle mücadele etmekte başarısız olduğunu belirten AİHM, vahşice saldırıya uğrayan üç kadına daha tazminat ödenmesine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya’nın aile içi şiddetle mücadele etmekte başarısız olduğuna karar vererek vahşice saldırıya uğrayan dört kadına tazminat ödenmesine hükmetti. 2017 yılında kocası tarafından kaçırılan ve baltalı saldırıya uğrayan Margarita Gracheva da bu kişiler arasında.

Margarita Gracheva

AİHM ayrıca, Moskova’dan gelecekte bu tür şiddet olaylarını durdurmak için acil önlemler almasını istedi. Rusya’da kadına yönelik aile içi şiddetin “şaşırtıcı bir ölçekte” yaşandığını belirten AİHM, ülkenin bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) iki maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Gracheva, daha önce polise eşi hakkında şikayette bulunmuştu

Aralık 2017’de, kendisini ormana kaçıran eşi tarafından elleri baltayla kesilen Gracheva, olaydan önce polise eşinin saldırgan davranışları olduğuna yönelik şikayette bulunmuş ancak güvenlik güçleri şikayetleri görmezden gelmişti. Gracheva’nın sol eli ormanda bulunarak geri dikildi. Sağ elini ise kaybeden Gracheva, yardım kampanyası sayesinde taktırdığı protez eli kullanmaya başladı.

AİHM: “Yasalar aile içi şiddetle mücadele başarısız oldu ve fiziksel yaralanma olana kadar müdahale edilmedi”

Mağdur kadının boşandığı eski eşi Dmitry Grachev suçlu bulundu ve 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. AİHM, Gracheva’nın davasında Rusya yasalarının aile içi şiddetle mücadelede başarısız olduğunu ve yetkililerin fiziksel yaralanmaya yol açana kadar harekete geçmediğini gösterdiğini belirtti. AİHM, Rusya’da aile içi şiddetin yasal tanımının yapılması ve aile içi şiddet faillerinin suçlu sayılması çağrısında da bulundu.

Putin aile içi şiddet cezalarını hafifleten yasayı imzalamıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2017’de aile içi şiddet cezalarını hafifleten yasayı imzalamıştı. Bu değişikliğe göre, mağdurun hastaneye kaldırılmadığı ilk şiddet eylemleri cezai suç olarak görülmüyor ve cezalarda indirime gidiliyor.

AİHM, Rusya’nın, Natalya Tunikova, Yelena Gershman ve Irina Petrakova isimli üç şiddet mağduru kadına da tazminat ödemesine karar verdi. Mahkemenin kararının ardından kadınların avukatlarından Mari Davtyan, sosyal medya hesabından “Biz kazandık!” yazdı ve ekledi: “Bu kadınların her biri, aile içi şiddet durumunda devletin eylemsizliği sonucu ciddi şekilde yaralanmıştı.

“Devlet bireysel suçlardan sorumlu tutulmamalı”

Rusya, daha önce kadınların tazminat taleplerine itiraz etmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Adalet Bakan Yardımcısı Mikhail Galperin, Rus devletinin bireyler tarafından işlenen aile içi şiddet vakalarından sorumlu tutulmaması gerektiğini söyledi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.