Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’daki Çeçen muhalif cinayeti: Rus zanlı Krasikov’a ömür boyu hapis

Rusya ile Almanya arasında diplomatik krize yol açan Çeçen muhalif Zelimkhan Tornike Kavtaraşvili cinayetine ilişkin davada karar açıklandı. Berlin Bölge Mahkemesi, sanık Rusya vatandaşı Vadim Nikolaevich Krasikov’u ömür boyu hapis cezasına mahkûm etti.

Kleiner Tiergarten Parkı

İkinci Çeçen Savaşı’nda, Rusya’ya karşı savaşan Zelimkhan Tornike Kavtaraşvili, 23 Ağustos 2019’da Almanya’nın Berlin kentindeki Kleiner Tiergarten Parkı’nda yakın mesafeden başından vurularak öldürülmüştü.

Cinayetle ilgili Rusya uyruklu Vadim Andreevich Sokolov tutuklanırken, savcıların cinayetin Rusya’nın emriyle gerçekleştirildiğini açıklamasının ardından Berlin’deki iki Rus diplomatı sınır dışı edilmişti. İddiaları reddeden Moskova yönetimi de Almanya’ya karşı benzer adımı atmıştı.

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, cinayetin Almanya ile Rusya arasındaki güven ilişkisini bozduğunu söylerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kavtaraşvili’nin Kafkasya’da Rusya’ya karşı savaştığını ve Moskova metrosunda düzenlenen bombalı saldırıya karıştığını açıklamıştı.

Berlin Bölge İdare Mahkemesi, iki yıllık yargı sürecinin ardından kararını açıkladı. Sanık Rusya vatandaşı Vadim Nikolaevich Krasikov, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Krasikov hakkında verilen kararın, iki ülke arasındaki yeni bir diplomatik krize neden olup olmayacağı belirsiz. Ancak bu karar, yeni Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock için bir sınav olarak değerlendiriliyor.

Vadim Nikolaevich Krasikov

Film gibi soruşturma

Cinayetin ardından Berlin’in Spree Nehri’ne bisiklet ve silah atarken yakalanan zanlının üzerinden Vadim Andreevich Sokolov’a ait kimlik çıkmıştı. Alman makamları zanlının, sahte kimlikle Almanya’ya gelen 56 yaşındaki Vadim Nikolaevich Krasikov olduğunu belirlemişti. Araştırmacı internet sitesi Bellingcat, Krasikov’un Rusya Federal Güvenlik Kurumu’nda (FSB) eğitim aldığını ortaya çıkarmıştı. Soruşturmada yer alan bir araştırmacı, mahkemede tanık olarak dinlenmişti.

Krasikov ise FSB ile bağlantısını reddederken avukatları, müvekkillerinin sahte kimlik kurbanı olduğunu ileri sürmüştü.

İddianamede, Kavtaraşvili’nin ise 2000-2004 yılları arasında Rusya’ya karşı savaşan bir Çeçen grubun lideri olduğu belirtilmişti. Kavtaraşvili’nin 2008’de Gürcistan hükümetinin talimatıyla Güney Osetya’yı savunmak için bir gönüllüler birliğini oluşturduğuna dikkat çekilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

“Rusya hukukun üstünlüğü ilkesini hiçe saydı”

İddianamede savcılar, Rusya’yı ise “hukukun üstünlüğünü çiğnemekle” suçlamıştı. Öldürülen Kavtaraşvili‘nin yakınları da Rusya’nın cinayetle siyasi düşmanlarına bir mesaj verdiğini dile getirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise Kavtaraşvili’yi “haydut” ve “terörist” olarak nitelendirmişti.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.