Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BAE, ABD’ye F-35 anlaşmasından çekileceğini bildirdi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile imzaladığı 23 milyar dolarlık savunma paketi anlaşmasını askıya alıyor. İmzalanan savunma paketi, 50 adet F-35 savaş uçağını, 18 adet insansız hava aracını ve diğer gelişmiş mühimmatı kapsamaktaydı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilisi, dünkü (14 Aralık) açıklamasında BAE’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile imzaladığı F-35 savaş uçağı ve diğer gelişmiş mühimmatı içeren savunma anlaşmasından çekileceklerine dair Vaşington’u bilgilendirdikleri duyurdu.

F-35 savaş uçağı

ABD merkezli Washington Post gazetesinin haberine göre Körfez ülkesi, ABD’nin satacağı silahlarının teknolojisinin Çin’in casusluk girişimlerinden gizli tutulması için sunduğu güvenlik gereksinimlerinden şikayetçi.

BAE yetkilisi, Washington Post’ta yayımlanan haberi doğruladı ve Reuters’a verdiği demeçte, “Teknik gereksinimler, operasyonel kısıtlamalar ve kâr/zarar analizi anlaşmayı yeniden değerlendirmemize yol açtı” dedi.

ABD’nin gelişmiş savunma gereksinimleri için BAE tarafından tercih edilen “sağlayıcı” olduğunu belirten yetkili, F-35 tartışmalarının gelecekte yeniden açılabileceğini belirtti ve “Satın alma için karşılıklı savunma güvenliği koşullarını ele almak için tartışmalar yaşanabilir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BAE’nin görüşmeleri askıya almasının ardından açıklamada bulundu. Blinken, ABD’nin F-35 savaş uçaklarının ve insansız hava araçlarının satışında ilerleme kaydetmeye hazır olduğunu belirtti.

Antony Blinken

BAE, ABD ile 50 adet F-35 ve 18 adet silahlı insansız hava aracı satın almak için anlaşma imzalamıştı.

Daha önce de Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD’nin BAE ile ortaklığının bir silah satışı anlaşmasından daha stratejik ve karmaşık olduğunu belirterek, Vaşington’un sorunları ele almak için Abu Dabi ile çalışmaya kararlı olduğunu söylemişti.

ABD ile BAE’li yetkililer arasında bugün ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) bir toplantı düzenleneceği ve silah satışının da gündeme geleceği belirtildi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.