Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “OHAL ekonomik çöküş getirir, Cumhur İttifakı içinde yer almayız”

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan partisinin haftalık değerlendirme toplantısında, OHAL tartışmaları, seçim ittifakları ve ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve “OHAL ekonomik çöküş getirir” dedi. Babacan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda “İttifakta kabul görürse, onur duyarım” sözlerini ise şöyle değerlendirdi: “DEVA tek başına mı seçime girecek veya bir ittifaka dahil olacak mı diye bir şey söylemiyoruz, cumhurbaşkanlığı adaylığı için de bugünden bir değerlendirmemiz yok.”

Babacan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olursa destekleyip desteklemeyecekleri sorulduğunda “İttifaklar seçime yöneliktir. DEVA Partisi tek başına mı seçime girecek veya bir ittifaka dahil olacak mı diye bir şey söylemiyoruz, cumhurbaşkanlığı adaylığı için de bugünden bir değerlendirmemiz yok. Yalnızca iktidardaki partilerin oluşturduğu Cumhur İttifakı içinde yer almayacağımızı söylüyoruz” karşılığını verdi.

Hukukçu İzzet Özgenç’in “Ağır ekonomik bunalım sonucunda Olağanüstü Hal (OHAL) ilanına hazırlıklı olmalıyız” paylaşımına şöyle tepki gösterdi: “OHAL uygulamaları demokrasimize zarar vermektedir. Bu tür düşünceler ve olası uygulamalar ekonomik krizi derinleştirip tam bir çöküşe dönüştürür. Hükümet, bu dedikoduları kesin bir dille reddetmelidir.”

“Yoksulluk doğal afet değil, Erdoğan milli ve dini duyguları istismar ediyor”

Her sokakta kötü yönetimin ödettiği bedeller altında ezilen insanları gördüklerini söyleyen Babacan, “Elektrik faturasındaki zamda, 70 yaşındaki vatandaşların yağmur altında bekledikleri ekmek kuyruklarında, zincir vurulan yağlarda Erdoğan’ın ve krizlerin ortağı Bahçeli’nin imzası var” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu bir ayetle halka sabır tavsiye etmesini “Ekonomik krizi bir imtihan gibi sunmaya çalışıyor” diyerek eleştiren Babacan, şöyle devam etti:

“Bu açlık, yoksulluk, enflasyon bir doğal afet değildir, Erdoğan’ın kötü yönetiminin sonucu çıkmış bir krizdir. Ne zaman bir sorundan bahsetseler hakikati ve çözümü konuşmak yerine ayet okuyarak, İstiklal Savaşı’ndan bahsederek halkı kandırmaya çalışıyorlar. Erdoğan ve Bahçeli milli ve dini duyguları istismar ediyor.”

“Türkiye sizin deneme tahtanız değil”

Babacan, Merkez Bankası’nın (MB) 1 Aralık’tan bu yana yaptığı müdahalelerde 4,5 milyar dolar harcadığını söyledi ve bu müdahaleyi borçlanarak toplanan döviz rezervleriyle yapmasını “parayı yakmak” olarak değerlendirdi. Babacan, hükümeti ekonomi ilmini bilmemek ve iktisatçıları dinlememekle suçladı ve şunları söyledi:

“MB döviz sattığında piyasalara yön verebilmesi, kurdaki oynaklığı azaltabilmesi lazım. Bu müdahalelerin hiçbir etkisi yok. Her seferinde yanılsalar da hatada ısrar ediyorlar. Sayın Erdoğan, Türkiye sizin deneme tahtanız, koca ülke deney laboratuvarınız, bu ülkenin vatandaşları sizin kobayınız değil! Eylül ayından bu yana MB’nin kısa vadeli faiz oranı yüzde 19’dan yüzde 15’e düştü. Ancak aynı dönemde Hazine’nin beş yıllık borçlanma faizi yüzde 17’den yüzde 23’e çıktı. Erdoğan’ın yanlışları yüzünden bu ülkenin hazinesi tam altı puan fazla faiz ödemeye başladı, üstelik bu faizler milletten toplanan vergilerle ödeniyor. MB faizini düşürdük diyorsunuz da Hazine’nin faizlerini patlattığınızdan neden bahsetmiyorsunuz?”

“Kriz sadece ekonomide değil, yargıda, mecliste, sağlıkta”

Sağlık çalışanlarının grevde olmasına da değinen Babacan, Erdoğan’ın hekimlere ücret zammı yapılacağını açıklayarak diğer sağlık çalışanlarını dışladığını ve aslında yapılacak olanın döner sermayeden gelecek ek ödemenin maaşlara yansıması olduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarının Avrupa’nın en düşük ücretiyle ve en ağır koşullarında çalıştıklarını belirten Babacan, “Hem kendileri hayatta kalmaya, hem de hastaları hayatta tutmaya çalışıyorlar. Temennimiz en kısa sürede sağlık çalışanlarının huzurlu çalışma ortamının tesis edilmesidir” diye konuştu.  

“Bugünkü iktidarın sonuna geldik”

Krizden çıkışın yolunun iktidar ve sistem değişikliği olduğunu belirten Babacan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bugünkü iktidarın sonuna geldik, Erdoğan ve krizlerin ortağı Bahçeli ile vedalaşıyoruz. Ülkeyi gece yarısı kararnameleriyle fakirleştiren cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden ilk fırsatta kurtulacağız, her kademede milletimizin belirleyici olduğu güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçeceğiz, tüm sorunlarımızı demokrasiyi ayağa kaldırarak çözeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.