Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Prof. Dr. Yücel Sayman yaşamını yitirdi

Eski İstanbul Barosu Başkanı Başkanı ve akademisyen Prof. Dr. Yücel Sayman, bugün (15 Aralık) 82 yaşında hayatını kaybetti. Sayman, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

1996-2002 döneminde İstanbul Barosu Başkanlığı görevinde bulunan Sayman için, baro önünde bir tören düzenleneceği belirtildi.

Türkiye Barolar Birliği’nin Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, “İstanbul Barosu eski başkanlarından, duayen avukat, yetkin akademisyen ve yazar Av. Prof. Dr. Yücel Sayman’ı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Meslek ustamıza rahmet; ailesine, öğrencilerine, hukuk ve akademi camiasına başsağlığı dileriz” denildi.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Yücel Sayman’ın ölümünün ardından sosyal medya hesabından bir başsağlığı mesajı paylaştı:

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “Son derece üzgünüm… Prof. Dr. Yücel Sayman üstadımızı kaybetmişiz. Sevenlerine, ailesine ve hukuk camiasına sabırlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Erdem de sosyal medya hesabından, aynı zamanda hocası da olan Yücel Sayman için bir başsağlığı mesajı yayınladı:

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, taziye mesajında, “İstanbul’da avukatlık stajına başlarken benim takdim yazımı da kendisi yazmıştı. Çok değerli bir hukukçu ve gerçek bir demokrattı. Her koşulda hukukun üstünlüğünü savundu” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sayman’ın vefatı üzerine Twitter hesabından taziye mesajı paylaştı:

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Sayman için taziye mesajı paylaştı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “İnsan hakları mücadelesinde özel yeri olan değerli hukukçu, dostum Yücel Sayman’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Böyle kayıpların yeri doldurulamıyor belki, ama yaratılan değerler ve paylaşılan anılar yaşıyor, yaşayacak. Başımız sağ olsun” mesajını paylaştı.


EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de “Anayasa hukukçusu, İstanbul Barosu Eski Başkanı, Evrensel Gazetesi köşe yazarı Yücel Sayman’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Ailesinin acısını paylaşıyor, başsağlığı diliyoruz. Anısı demokrasi mücadelemizde yaşayacak” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “İstanbul Barosu’nun eski başkanlarından Prof. Yücel Sayman yalnızca iyi bir hukukçu değil, aynı zamanda demokrasi maratonumuza çok değerli katkılar sunan bir aydındı. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Hukuk camiasının ve sevenlerinin başı sağ olsun” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, “İnsan Hakları, hukuk devleti ve demokrasi mücadelesinin dürüst ve seçkin örneği Yücel Sayman’a Allah’tan rahmet; geride kalanlara sabır ve başsağlığı diliyorum” dedi.

Sanatçı Zülfü Livaneli ise Sayman için, “Onurlu ve dürüst yaşadı. Saygıyla uğurluyoruz” mesajını paylaştı.

Yücel Sayman kimdir?

1939 yılında Konya’da doğan Yücel Sayman, 1957 yılında Saint Joseph Fransız Lisesi’nden mezun oldu.

1962 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.

1963 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde asistan olarak çalışmaya başladı.

1969 yılında Fransa’nın Strasbourg kentindeki Strasbourg Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doktorasını yaptı.

1978 yılında doçent olan Sayman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Uluslararası Özel Hukuk Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yaptı.

1996 yılında İstanbul Barosu Başkanlığı’na seçilen Sayman, 2002 yılına kadar üç dönem bu görevi yürüttü.

Bir dönem Evrensel gazetesinde yazarlık da yapan Sayman, Kürt sorununda barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik “Akil İnsanlar” listesine Marmara Bölgesi Temsilcisi olarak girmişti.

Sayman’a 2001’de Sosyal Demokrasi Vakfı tarafından “İnsan Hakları Demokrasi Barış ve Dayanışma Ödülü” verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.