Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Aralık 2021): Sağlık çalışanları “G(ö)REV”de

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

Soğuk havanın içimizi ürperttiği 15 Aralık sabahından herkese merhaba. 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava sağanak yağışlı olacak, sıcaklık 6 derece. İzmir’de hava 12, Antalya’da 11, Ankara’da 3, Diyarbakır’da ise 2 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasilerin, partilerin, devlet erkânının bugün neler yapacağını, Meclis’te neler olacağını, dün neler yaşandığını birazdan aktaracağım çünkü anlatacağım gelişmeler belki de bugünün en önemli haberi: 

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) ve Genel Sağlık İş Sendikası bugün iş bırakıyor. Sağlık çalışanlarının greve gitme kararlarının sebebi şöyle: 

“-Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak için,

 -Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz için,

Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz için,

-Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz için,

-Koronavirüs başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması için,

–Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için beş yıla bir yıl yıpranma payı verilmesi, ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi için.”

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, grev öncesi hekimlere hitaben bir mektup kaleme aldı. Fincancı mektubunda, “Bugün yan yana durmanın, birbirimize güvenmenin, mesleğimizin taşıdığı gücü kullanmanın tam zamanıdır. Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına, mesleğimize sahip çıktık, çıkmaya da devam ediyoruz. Emek bizim söz bizim” dedi. 

Sağlık çalışanları Türkiye’nin pek çok ilinde açıklamalarda bulunacak, biz de Medyascope olarak gün içinde gelişmeleri takip edeceğiz. 

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 39 kuruş, euro kuru ise 16 lira 21 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 157 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 818 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 72,90 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı ücretli çalışan istatistiklerini, “Satınalma Gücü Paritesi, 2020” haber bültenini yayımlayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kasım ayı bütçe gerçekleşmelerini açıklayacak.

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz kararını açıklayacak.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Ankara’da gerçekleşen il başkanları toplantısında konuştu. Babacan, Türk Lirası’nın (TL) yaşadığı değer kaybı sonucu, Türkiye’nin, komşu ülkeler için “her şey bir lira mağazası” haline geldiğini söyledi. Babacan, “Kimse zorla, habersizce, çaktırmadan bir partiye üye yapılamaz, bu suçtur. Gün gelir tüm bu yanlışların denetimi yapılır. Hiç kimse ilelebet bu iktidar devam edecek deyip bir vurdumduymazlık, pervasızlık yapmasın” dedi.

Bugün Medyascope’ta saat 13.30’da “Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi” programı olacak. Kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Hareketli bir gün bizi bekliyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Büyükelçisi Mustafa Elgelaib, Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dhaheri ve Libya Temsilciler Meclisi Başkanvekili Fevzi El-Nuveyri’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ayrı ayrı kabul edecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Kahramanmaraş’ta. Akşener, Elbistan, Afşin ve Göksun ilçeleri ile kent merkezinde esnafı ziyaret edecek. 

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’da haftalık basın toplantısı düzenleyecek. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddelerinin görüşülmesine devam edilecek.

Kısaca düne bakalım. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı bir televizyon programında, cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin konuştu. Kılıçdaroğlu, ittifak kabul ederse cumhurbaşkanı adayı olabileceğini söyledi ve “İttifak liderleri bu konu hakkında hiç konuşmadık. Eğer ki ittifak kabul ederse cumhurbaşkanı adayı olmaktan gurur duyarım. Bir araya gelip oturup karar vermemiz lazım. Biz demokrasiyi savunuyoruz. Karşı tarafta otoriter sistem var” dedi. 

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve sekiz baronun davaya müdahil olma talepleri mahkeme tarafından reddedildi. Duruşma sonunda dava, 8 Şubat’a ertelendi. Sanık Mehmet Altun’un tutukluluğunun devamına, diğer 10 sanığın tutuksuz yargılanmasının devam edilmesine karar verildi.

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde “Sefalete mahkûm değiliz, krizin faturasını ödemek zorunda değiliz” başlıklı forum düzenlemek isteyen öğrencilere polis müdahale etti. 25 öğrenci ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Ankara 5 No’lu Şube Başkanı Mutlu Arslan, yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Mülkiyeliler Birliği, okuldaki saldırıları ve öğrencilerin gözaltına alınmasını kınadı. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gazeteci Nazlı Ilıcak’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmederek Türkiye’yi haksız buldu. Bire karşı beş oyla alınan karara göre Türkiye, 16 bin euro tazminat ödeyecek.

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile Abu Dabi’de bir araya gelecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, çevrimiçi görüşme yapacak.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’nın katılımıyla Avrupa Birliği-Doğu Ortaklığı Zirvesi düzenlenecek.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüse bağlı gelişen Omicron varyantı nedeniyle bazı ülkelerin yetişkin nüfusları için hatırlatma dozuna başlamasını eleştirdi, aşı eşitsizliğinin artmasından endişe duyduklarını bildirdi.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’in 16. haftasında Demir Grup Sivasspor’a 1-0 yenilen Galatasaray’da takım arkadaşı Christian Luyindama ile çarpıştıktan sonra sakatlanan Fernando Muslera’nın son durumu belli oldu. Galatasaray, Muslera’nın sol diz iç yan bağlarında ileri derecede yırtık, ön çapraz bağında ise esneme tespit edildiğini açıkladı.

THY Euroleague 15. hafta maçında Fenerbahçe BEKO, İsrail ekibi Maccabi Playtika’yı 90-79 mağlup etti ve böylece Euroleague’de üst üste üçüncü, toplamda altıncı galibiyetini aldı. Sahasında İspanya temsilcisi Baskonia’yı konuk eden Anadolu Efes ise rakibini 82-72 mağlup etti ve bu sezonki yedinci galibiyetini aldı.

Barcelona ile Boca Juniors, geçen yıl hayata veda eden Diego Armando Maradona anısına düzenlenen Maradona Kupası’nda karşı karşıya geldi. Boca Juniors, Suudi Arabistan’da oynanan karşılaşmayı penaltı atışları sonucu kazandı ve bu anlamlı kupayı müzesine götürdü. Barcelona’ya geri dönen Daniel Alves, karşılaşmada 90 dakika forma giydi. Barcelona’nın genç yeteneği Yusuf Demir ise ilk 11’de başladığı karşılaşmada 45 dakika sahada kaldı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 21 bin 477 yeni vaka tespit edildi. 181 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 121 milyon 944 bin 781’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 12.00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış”, saat 12.30’da “Müge İplikçi ile Sabun Köpüğü” programları olacak. Saat 17.00’de “Transatlantik”, saat 18.00’de “Aydın Selcen ile Gündem Dışı”, saat 20.00’de “Adını Koyalım”, saat 21.30’da ise “Femfikir” programları ekranlarımızdan yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.