Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vietnam’da muhalif bir gazeteci “devlet karşıtı” eylemler nedeniyle 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Vietnam’da insan hakları ve polis şiddeti iddiaları hakkında yaptığı yayınlarla bilinen muhalif gazeteci Pham Doan Trang, dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Avukatlarının yaptığı açıklamaya göre Pham Doan Trang, “devlete karşı propaganda yürütmekten” suçlu bulundu.

Reuters’ın haberine göre, Vietnam’da insan hakları ve polis şiddeti iddiaları hakkında yayınlar yapan muhalif gazeteci Pham Doan Trang, “devlete karşı propaganda yürütmekten” suçlu bulunarak dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gazetecinin avukatları karara itiraz edeceklerini açıkladı.

İktidardaki Vietnam Komünist Partisi, toplumda ortaya çıkan kapsamlı ekonomik reform ve değişim taleplerine rağmen muhalif sesleri susturmayı hedefliyor ve ülkede sıkı bir medya sansürü uyguluyor.

Pham Doan Trang

“Ceza üst sınıra çok yakın ve suçlamalarla orantısız şekilde fazla”

Gazetecinin avukatlarından Nguyen Van Mieng, “Verilen ceza, bu tür suçlamalar için üst sınıra yakın ve çok uzun bir ceza” dedi. Mieng ayrıca, Trang’in duruşmada suçunu kabul etmediğini ve olası bir itirazı görüşmek üzere daha sonra buluşacaklarını da sözlerine ekledi.

43 yaşındaki Trang, Ekim 2020’de düzenlenen yıllık Amerika Birleşik Devletleri (ABD)-Vietnam insan hakları diyaloğundan saatler sonra tutuklanmıştı. Trang’in hukuk ekibinin bir başka üyesi Dang Dinh Manh, dokuz yıl hapis cezasının suçlamalar karşısında orantısız şekilde fazla olduğunu söyledi. Manh, “Hâkimler, Trang’in faaliyetlerinin toplum ve yönetim için tehlikeli olduğu konusunda ısrar etti” dedi.

ABD kararı kınadı ve gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulundu

ABD hükümeti, mahkemenin aldığı kararı kınarken Trang’in serbest bırakılması için çağrıda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Vietnam hükümetinin yasalarının ve eylemlerinin, anayasaya ve insan hakları hükümlerine uygun olması gerekir. Vietnam’ı uluslararası yükümlülükleri ve taahhütleriyle uyumlu olmaya çağırıyoruz” denildi.

“Trang’in fikirleri demokratik toplumlarda bir suç değildir, aksine övülür”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Bölgesi Direktör Yardımcısı Phil Robertson, kararın yalnızca ifade özgürlüğünü kullanan biri için kabul edilemez olduğunu belirtti. Robertson, “İnsan haklarını, iyi yönetimi ve adaleti geliştirmeye kendini adamış böylesine kararlı bir reformcunun hapsedilmesi, bugün otoriter Vietnam’da yanlış olan her şeyin iddianamesidir. Demokratik bir toplumda, Trang’in üretken fikirleri ve yazıları, suç olmaktan ziyade hayranlık uyandırır ve övülür” diye konuştu.

Daha önce de gözaltına alınmıştı

Trang, Mayıs 2016’da da gözaltına alınmış ve dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından bir aktivist olarak davet edildiği foruma katılması engellenmişti. Bundan iki yıl sonra Trang, yıllık AB-Vietnam insan hakları diyaloğuna hazırlanan Avrupa heyetiyle görüştükten sonra da gözaltına alınmıştı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.