Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB ülkelerinin liderleri toplanıyor: Gündem Belarus ve Ukrayna

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları bugün (16 Aralık) Belçika’nın başkenti Brüksel’de 2021 yılının son AB Liderler Zirvesi için bir araya gelecek. Liderlerin toplantısında gündemin koronavirüs salgını, enerji ve doğalgaz fiyatları, güvenlik ve savunma, Belarus-Polonya sınırında yaşanan insani kriz ve Rusya’nın Ukrayna sınırındaki eylemler olması bekleniyor.

Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasının ardından Moskova’yı , Ukrayna’ya karşı düşmanca bir eylemde bulunması durumunda “ağır bedeller” ödeyeceği konusunda uyardı. Rusya ise Ukrayna’yı işgal etmeyi planladığı konusundaki iddiaları reddediyor.

“Farklı alanları hedef alan yaptırımlar planladık”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dün (15 Aralık) yaptığı açıklamada, “Aklınıza gelebilecek tüm farklı alanları hedef alan ek yaptırımlar planladık. Mesaj çok açık, Rusya Ukrayna’ya karşı daha fazla saldırgan eylemde bulunursa, bunun bedeli ağır olacak ve sonuçları ciddi olacaktır” dedi. Yaptırım paketinin neler içerdiği henüz belli olmasa da, Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının yaptırımlardan etkilenmesi bekleniyor.

Ursula von der Leyen

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise konu ile ilgili açıklamasında, Rusya-Ukrayna sınırındaki durumun endişe verici olduğunu ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ihlalinin ağır sonuçları olacağını söyledi.

Olaf Scholz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, görüşmeler için Moskova’da bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried‘e dün Avrupa’nın güvenliğine ilişkin bir öneriler listesi teslim etti.

Sergey Ryabkov

Rusya, NATO’nun doğuya doğru genişlemesine ve sınırına yakın yerlerde silah konuşlandırılmasına karşı yasal olarak geçici garantiler isterken NATO, faaliyetlerinin savunma amaçlı olduğunu belirtiyor.

Sınırda 91 bin asker konuşlu

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, çarşamba günkü açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askerleri geri çekmediğini fakat olası bir Rus işgalinin de yakın zamanda yaşanacağına dair bir işaret bulunmadığını söyledi.

Oleksiy Danilov

Rusya’nın Ukrayna sınırında halihazırda 92 bine yakın asker bulundurduğunu fakat Ukrayna’yı işgal etmek için çok daha fazlasına ihtiyacı olacağını belirten Danilov, bu sayının 500 ile 600 bin arasında olması gerektiğini sözlerine ekledi. Danilov, Kiev’in olası bir işgalde de Batı’dan askeri teçhizat konusunda yardım isteyeceğini vurguladı.

Zelenksi, Putin ile görüşmeye hazır

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Brüksel’deki açıklamasında, Ukrayna’nın Rusya ile müzakere masasına oturmak için hazır olduğunu belirterek, Batı’nın da Moskova’ya karşı güçlü yaptırımlar uygulaması gerektiğini söyledi.

Volodimir Zelenski

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.