Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka, “cezaevlerindeki kalabalığı azaltmak” için Kosova’da 300 hücre kiralayacak

Danimarka hükümeti, sınır dışı edilecek mahkumlar için Kosova’da 300 cezaevi hücresi kiralamayı planladığını duyurdu. Ülkedeki cezaevlerinin aşırı derecede kalabalıklaşmasını azaltmayı amaçlayan proje, Danimarka’nın cezaevi hücresi sayısını genişletecek.

Resmi istatistiklere göre Danimarka’nın cezaevi nüfusu 2015’ten bu yana yüzde 19 arttı. 2021’in başında 4 binden fazla mahkûmun bulunduğu ülkede, cezaevlerindeki kapasitenin yüzde 100’ü aşıldı. Aynı dönemde, 5,8 milyonluk İskandinav ülkesinde gardiyanların sayısının da yüzde 18 oranında azaldığı belirtildi. 

Danimarka’daki cezaevi nüfusu 2015’ten bu yana yüzde 19 arttı.

Danimarka Adalet Bakanı Nick Hækkerup, hükümetin aldığı karar hakkında şöyle konuştu: “2025 yılına kadar cezaevi hücrelerinde bin kişilik yerimiz dahi olmayacak. Anlaşma ile Kosova’da 300 cezaevi hücresi kiralamayı ve Danimarka’daki cezaevi kapasitesini birkaç yüz kişi kadar genişletmeyi kararlaştırdık.” 

Nick Hækkerup

2020 yılında yayımlanan Londra Üniversitesi’nin Dünya Cezaevi Raporu’na göre Kosova’da, bin 642 mahkum ile cezaevi kapasitesinin yüzde 97’si dolu.

Danimarka’nın bu uygulaması yeni bir şey değil. Norveç ve Belçika da daha önce Hollanda’da cezaevi hücreleri kiralamıştı.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.