Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (16 Aralık 2021): Faiz kararı açıklanacak

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

Soğuk havanın içimizi ürperttiği 16 Aralık sabahından herkese merhaba. 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava sağanak yağışlı olacak, sıcaklık 4 derece. İzmir’de hava 9, Antalya’da 9, Ankara’da 2, Diyarbakır’da ise 0 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’larda görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 80 kuruş, euro kuru ise 16 lira 73 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 162 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 848 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,58 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bugün yapılacak. Yılın son toplantısının ardından faiz kararı saat 14.00’te açıklanacak.

TCMB ayrıca ekim ayına ilişkin özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcunu, haftalık para ve banka istatistiklerini ve ekim ayına ilişkin konut fiyat endeksini duyuracak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı su ve atık su istatistiklerini açıklayacak.

Avrupa Merkez Bankası, faiz kararını duyuracak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Hazine ve Maliye bakan yardımcıları Şakir Ercan Gül ve Mehmet Hamdi Yıldırım görevden alınırken, yerlerine Mahmut Gürcan ve Yunus Elitaş atandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü Abdullah Bayazıt ve Ekonomik Programlar ve Araştırmalar Genel Müdürü Ahmet Yalçın Yalçınkaya da görevden alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bankacılık Düzenleme ve Kenetleme Kurulu’na (BDDK) ise üç yeni atama yaptı. BDDK İkinci Başkanlığı’na Yakup Asarkaya atandı. Mustafa Balcı ve Olcay Turan da BDDK üyeliğine getirildi.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Fed’in medyan tahmini 2022’de üç faiz artışı, 2023’te iki faiz artışı oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde suya yüzde 20,58 zam teklifi kabul edildi.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret edecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Osmaniye, Kilis ve Kadirli’de esnafı, Cevdetiye’de Belediye Başkanlığı’nı ziyaret edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddelerinin görüşülmesine devam edilecek.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, stokçulukla mücadele kapsamında uygulanan cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifinin görüşmelerine başlanacak. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Demokrat Parti Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, ekonomide yaşanan buhranı değerlendirmek üzere bugün saat 11:00’de TBMM’de bir araya gelecek.

Lise öğrencisi Gamze Açar’ın (17) öldürülmesine ilişkin davanın üçüncü duruşması Ankara’da yapılacak.

Kısaca düne bakalım. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda “Bu konuda kararı, birlikte yola çıktığımız, demokrasi konusunda birlikte mücadele ettiğimiz, güçlendirilmiş parlamenter sistemi birlikte Türkiye’ye getirmek istediğimiz ittifak ortaklarımızla birlikte karar vereceğiz” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aday olma olasılıkları ile ilgili soruya da yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Arkadaşların görevleri var. İstanbul ve Ankara’ya da başarılı bir süreci yaşatıyorlar” diye konuştu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan partisinin haftalık değerlendirme toplantısında, OHAL tartışmaları, seçim ittifakları ve ekonomik krize ilişkin değerlendirmede bulundu ve “OHAL ekonomik çöküş getirir” dedi. Babacan Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda “İttifakta kabul görürse, onur duyarım” sözlerini de değerlendirdi ve “DEVA Partisi tek başına mı seçime girecek veya bir ittifaka dahil olacak mı diye bir şey söylemiyoruz, cumhurbaşkanlığı adaylığı için de bugünden bir değerlendirmemiz yok” diye konuştu.

Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “damadının İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ihale aldığına” yönelik sosyal medyada gündeme getirilen iddialar üzerine yazılı açıklamada bulundu. İddiaları yalanlayan Önder, “Adı geçen şahısla hiçbir akrabalık, damatlık veya dostluk ilişkim yoktur. Bunu sosyal medyada yayan tüm hesaplar için hukuki girişimleri yarın (16 Aralık) itibariyle başlatacağım” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile sağlık personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren maddelerin çıkarılmasına tepki gösteren sağlık çalışanları yurt genelinde “Şimdi G(ö)REV Zamanı” diyerek iş bıraktı. Medyascope İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da sağlık çalışanlarının eylemlerini takip etti, web sitemizden okuyabilirsiniz. 

Eski İstanbul Barosu Başkanı Başkanı ve akademisyen Prof. Dr. Yücel Sayman, dün (15 Aralık) 82 yaşında hayatını kaybetti. Sayman, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Ankara Barosu yöneticileri, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’la ilgili yaptıkları açıklamanın ardından açılan davada bugün ikinci kez hâkim karşısına çıktı. Baro yöneticilerini savunan eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı Rıza Türmen, Ali Erbaş’ın LGBTİQ+’lara yönelik ifadelerinin nefret söylemi olduğunu vurguladı. Erbaş’ın avukatı ise Kuran’ı referans gösterdi ve baronun açıklamasının ifade özgürlüğü olmadığını öne sürdü. Duruşmada, savcı; sanıkların haklarında beraat kararı verilmesi talebinin reddedilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, beraat talepleri yargılamanın bu aşamasında reddetti, Davanın üçüncü duruşmasının 9 Mart 2022 tarihinde yapılmasına karar verildi.

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla AB Liderler Zirvesi düzenlenecek.

Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi, Afrika ülkelerinin devlet başkanları ve Afrika Birliği Komisyonu’nun katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde başlayacak.

Türkiye, son dönemde attığı adımlar ile başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere birçok ülke ile ilişkilerini normalleştirmeye çalışıyor. Önce Mısır ve İsrail, daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ermenistan, şimdi de Suudi Arabistan. The Wall Street Journal’da yer alan bir analizde, Ortadoğu’da atılan yeni adımlar mercek altına alınırken, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin geleceğine de yer verildi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile normalleşme süreci kapsamında eski Vaşington Büyükelçisi Serdar Kılıç‘ın özel temsilci olarak görevlendirileceğini açıkladı. 

Koronavirüse karşı dünyada ilk aşıyı geliştiren BioNTech şirketinin kurucu ortağı Dr. Özlem Türeci, Almanya’da cumhurbaşkanını seçen Federal Kongre’ye delege olarak seçildi.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Rezan Epözdemir, hem kulüpteki hem de Sportif A.Ş.’deki görevlerinden istifa etti. Epözdemir, 17 Aralık Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyerek istifasının gerekçelerini anlatacak.

2021-2022 sezonu öncesi Manchester City’den Barcelona’ya transfer olan Sergio Agüero, kalbindeki ritim bozukluğu nedeniyle 33 yaşında futbol kariyerine son verdi.

İngiliz Formula 1 pilotu Lewis Hamilton, motor sporlarına katkısı nedeniyle onurlandırıldı. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in geçen yıl şövalye ilan ettiği Hamilton, tarihi Windsor Kalesi’nde düzenlenen törende Galler Prensi Charles tarafından şövalye unvanını resmen aldı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 872 yeni vaka tespit edildi. 193 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 122 milyon 47 bin 121’e çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu. Omicron varyantının Türkiye’deki etkilerini ele aldıklarını belirten Koca, varyantın daha kolay bulaştığını dile getirirken, varyantın hasta etme gücünde olumsuz bir durum tespit edilmediğini belirtti. Türkiye’de günlük vaka sayılarında ani artış olmamasının aşı programının başarısını gösterdiğini belirten Koca, belirlenen aşı takvimi üzerinden üç aydan uzun süre geçen vatandaşlar için hatırlatma dozunun uygulanmasına karar verildiğini duyurdu.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 13.30’da “Gündem: Medya”, saat 14.00’te “Alternatif Siyaset”, saat 15.00’te ise “Ön Libero” olacak. Akşam saat 20.00’de “Açık Oturum” yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.