Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Borsa İstanbul’da işlemler iki kez durduruldu: Günlük düşüş yüzde 9’a ulaştı

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksinde gün içinde yaşanan sert kayıpların etkisiyle işlemler iki kez durduruldu. İkinci durdurmanın ardından günlük düşüş yüzde 9’a ulaştı.

BİST 100 endeksinde gün içinde yükseliş yüzde 6’ya yaklaştıktan sonra sert satışlarla endeks yüzde -5 kayıp durumuna geçti.

Bunun üzerine işlemler durduruldu.

İlk işlem durdurma 16.24’te uygulandı.

16.54’te işlemlerin başlamasının ardından düşüş devam etti.

Bunun üzerine işlemler 17.24’e kadar bir kez daha durduruldu.

İşlemlerin yeniden başlamasıyla düşüş yüzde 9’a ulaştı.

Borsa İstanbul’un ilk açıklamasında “Saat 16.24.28 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur” denildi.

İkinci açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Saat 16:54 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin ikinci aşaması tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikalarında saat 17.14’te tek fiyat emir toplama,17.19’da eşleştirme yapılacak ve 17.24’ten itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 17.14’te tek fiyat emir toplama yapılacak ve 17.24’ten itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF ve yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemler 17.24’ten itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir.

VİOP’taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Senedi Repo Pazarı’nda işlemler saat 17.24’te yeniden başlayacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.