Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FIFA’nın raporuna göre 2021 yılında yapılan transferlerde menajerlere 500 milyon dolar ödendi – Listede Türkiye 10. sırada

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) raporuna göre 2021 yılında menajerlere 500.8 milyon dolar ödeme yapılırken bu meblağ, 2020’nin yüzde 0,7 üzerinde gerçekleşti.

100 milyon doların üzerinde harcamanın yapıldığı İngiltere, bu alanda lider konumda. Avrupa’nın beş büyük futbol ligi ve Portekiz liginin büyük çoğunluğunu oluşturduğu markette Türkiye, en çok harcama yapan ülkeler listesinde ilk 10’da yer aldı.

Arda Turan ve menajeri Ahmet Bulut

Uluslararası bonservis bedeli harcamaları 2020’ye göre yüzde 13,9 azalırken menajer ödemelerinin azalmaması dikkat çekici. Pandemide bonservis harcamaları 2020 yılında ise 2019’a göre yüzde 24.3 azalmıştı.

2021 yılında yapılan menajer ödemelerini 2019 ile kıyaslayınca ise, 653.9 milyon dolardan 500.8 milyon dolara düşüşü görmek mümkün. Bu verileri ortaya koyan rapor, 2022’nin ilk çeyreğinde yürürlüğe girmesine hazırlanılan menajer düzenlemelerinden önce yayınlandı.

2021 yılında Transfer Eşleştirme Sistemi’nde (TMS) toplam 17 bin 945 erkek profesyonel futbolcunun uluslararası transferi tamamlandı. Bunların 3 bin 545’inde (yüzde 19,8) en az bir aracı yer aldı. Avrupa kulüplerinin aracılık hizmetleri için yaptığı ödeme, 500.8 milyon dolarlık harcamanın yüzde 95,8’ini oluşturdu. İngiltere (133.3 milyon dolar), Almanya (84.3 milyon dolar), İtalya (73.5 milyon dolar), İspanya (34.8 milyon dolar), Fransa (30.3 milyon dolar) ve Portekiz’in (29.3 milyon dolar) yaptıkları aracı harcamaları, dünya çapındaki harcamaların yüzde 77’sini kapsıyor.

Kulüplerin aracılık hizmet bedeli harcamalarına göre ilk on federasyon arasında Türkiye de yer aldı. Türk futbol takımları aracılık hizmet bedeli için bu yıl 9.6 milyon dolar ödedi ve FIFA’nın en fazla aracılık hizmeti harcaması yapan ülkeler listesinde 10. sırada yer aldı.

Transferin üç tarafının futbolcu, alıcı kulüp ve satıcı kulüpten oluştuğu düzlemde, her bir tarafın temsilciliğini yapan menajerin, oyuncunun maaşının yüzde 3’ü kadar pay alması planlanıyor. Oyuncu satışını yapan kulübü temsil eden menajerin payı ise yüzde 10’u geçemeyecek. Bu uygulamayı “FIFA Clearing House” denetleyecek.

Bir menajerin transferin üç yüzünü de temsil etmesini yasadışı hale getirecek düzenlemede iki tarafın temsili, ancak oyuncu ve alıcı kulüp kombinasyonunda mümkün olacak. Bu değişikliklere en büyük tepki dünyaca ünlü menajerler Mino Raiola ve Jonathan Barnett’tan geldi.

FIFA tarafında konuyla ilgili konuşan Emilio Garcia Silvero, değişim sürecinin içinde birkaç organizasyonun olduğunu ama herkesin sürecin parçası olmak istemediğini söyledi. Ayrıca FIFA tarafı, yeni düzenlemelerle birlikte şeffaflığın öncelik olduğunun altını çizdi.

Silvero, görüştüğü Güney Amerika’dan Avrupa’ya transfer olan bir futbolcunun, menajerinin kendisinin iki yılda kazandığı paradan daha fazla gelir elde ettiği bilgisini paylaştığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.