Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi’nden iş cinayetleri raporu: Kasımda 164, bu yılın 11 ayında 2 bin 17 işçi yaşamını yitirdi

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Kasım ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre kasım ayında en az 164, ilk 11 ayda en az 2 bin 17 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

11 ayda 154’ü kadın 2 bin 17 işçi yaşamını yitirdi

Kasım ayında hayatını kaybeden 164 emekçinin 149’u ücretli işçi ve memur, 15’i kendi nam ve hesabına çalışan çiftçi ve esnaftı.

İş cinayetlerinde ölenlerin 23’ü kadın işçi, 141’i erkek işçiydi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, eğitim, ticaret, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında meydana geldi. Yılın ilk on bir ayında ise hayatını kaybeden 2 bin 17 emekçinin 154’ü kadın, 1863’ü erkekti.

Kasımda yedi, 11 ayda 83 mülteci işçi yaşamını yitirdi

İSİG raporuna göre kasım ayında yedi mülteci işçi hayatını kaybetti. Bunlardan üçü Suriye, ikisi Türkmenistan, biri Afganistan ve biri Rusya vatandaşıydı. Yılın ilk 11 ayında ise hayatını kaybeden 2 bin 17 emekçinin 83’ü mülteci işçiydi.

İş cinayetleri en çok inşaat-yol sektöründe

İş cinayetleri en çok inşaat-yol sektöründe yaşandı. Onu, sağlık, ticaret, büro, eğitim, tarım, orman, belediye, genel işler, taşımacılık, konaklama, metal, gıda, madencilik, güvenlik, çimento ve enerji işkolları takip etti.

En fazla ölüm nedeni koronavirüs

İş cinayetlerinde en fazla ölüm nedeni koronavirüs oldu. Onu, yüksekten düşme, ezilme, göçük, trafik ve servis kazası, kalp krizi, zehirlenme, boğulma, elektrik çarpması, intihar, kesilme, kopma ve şiddet izledi.

Koronavirüs nedeniyle: 26 ölüm sağlık, 17 ölüm büro-eğitim, üç ölüm güvenlik, üç ölüm belediye, bir ölüm tarım ve bir ölüm metal sektöründe yaşandı. İnşaatlardaki iş cinayetlerinin yarısı yüksekten düşme sonucu meydana geldi. Sanayi iş kollarında ölümlerin yarısının nedeni ise ezilmeydi.

Kasımda üç, yılın 11 ayında 57 çocuk işçi yaşamını yitirdi

Tarım ve gıda işkolunda çalışan üç çocuk işçi kasım ayında hayatını kaybetti. Yılın ilk on bir ayında ise hayatını kaybeden 2017 emekçinin 57’si çocuk işçiydi. 57 çocuğun 20’si 14 yaş ve altı, 37’si 15-17 yaş aralığındaydı.

En çok iş cinayeti İstanbul’da yaşandı

Kasımda iş cinayetlerinde en çok ölüm İstanbul’da yaşandı. İstanbul’da 13 işçi yaşamını yitirirken, Kocaeli’de 11, Ankara ve Bursa’da sekizer, Antalya ve İzmir’de yedişer, Adana’da altı, Denizli, Mersin ve Muğla’da beşer, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kırklareli, Konya ve Zonguldak’ta dörder, Kastamonu, Sakarya, Trabzon ve Bosna-Hersek’te üçer, Afyon, Burdur, Çorum, Erzurum, Malatya, Mardin, Ordu, Osmaniye, Samsun, Şanlıurfa ve Tekirdağ’da ikişer, Aksaray, Bartın, Bilecik, Bingöl, Eskişehir, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karabük, Kayseri, Kütahya, Manisa, Rize, Siirt, Şırnak, Uşak, Van, Yozgat ve Güney Kore’de birer ölüm meydana geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.