Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Çoğu Afrika’ya gönderilmek üzere 10 milyon doz aşı hibe ediyoruz”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi Sağlık Oturumu’na başkanlık etti. İslam İşbirliği Teşkilatı ile işbirliği içinde yürüttükleri proje kapsamında dokuz Afrika ülkesinde, 500’den fazla Afrikalı sağlık personeline eğitim verdiklerini açıklayan Koca “Afrika’daki sağlık çalışanlarının yalnızca dörtte birinin aşılanabilmiş olması da asla kabul edilebilir bir durum değildir. Covax aracılığıyla çoğu Afrika’ya gönderilmek üzere, 10 milyon doz aşının hibe edilmesi süreci de hızla devam etmektedir” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre oturumun açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü yapan Fahrettin Koca; Kovid-19 pandemisinin, küresel eşitsizlik ve adaletsizlik zincirine yeni halkalar eklediğini vurguladı. Türkiye ile Afrika arasında sağlık alanında ortak deklarasyonun kabul edildiği toplantıda konuşan Bakan Koca “Bugün tüm dünyada yapılan Kovid-19 aşılarının yalnızca yüzde 0,6’sının Afrika kıtasında yapılmış olması, Afrika’daki sağlık çalışanlarının yalnızca dörtte birinin aşılanabilmiş olması da asla kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.  

Türkiye Afrika’ya 1 milyon doz aşı hibe etti

Koca, Türkiye’nin pandeminin ilk döneminden itibaren Afrika’daki 45 ülkeye destek verdiğini ve 1 milyon doz aşı hibesini gerçekleştirdiğini hatırlattı. Afrika kıtasında bulunan 25 ülke ile sağlık alanında 37 işbirliği anlaşması olduğunu dile getiren Koca “Covax aracılığıyla çoğu Afrika’ya gönderilmek üzere, 10 milyon doz aşının hibe edilmesi süreci de hızla devam etmektedir” dedi. Turkovac aşısının kısa sürede genel kullanıma başlayacağını ve bu çalışmaların “Türkiye’nin girişimci ve insani dış politika vizyonu çerçevesinde gerçekleştirildiğini” belirten Koca, “Sağlık alanındaki tecrübemizi, toplumsal, siyasal ve kültürel birikimimizi, sahip olduğumuz olanak ve kaynakları Afrika ülkeleriyle karşılıklı yarar temelinde paylaşma gayreti içindeyiz” dedi.

“Afrikalı kardeşlerimize kaliteli sağlık hizmeti vermeye devam etmekteyiz”

Koca, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda yapımı TİKA tarafından tamamlanan Sudan, Somali ve Nijer’deki ‘Dostluk Hastaneleri’ ile Afrikalı kardeşlerimize kaliteli sağlık hizmeti vermeye devam etmekteyiz. Bu hastanelerimizde sadece sağlık hizmeti vermekle kalmayıp, yerel sağlık personelinin mesleki gelişimlerine de katkı sağlıyoruz.”

“Afrikalı kardeşimizin tedavileri bakanlığımıza bağlı hastanelerimizde ücretsiz olarak gerçekleştirildi”

Somali ve Sudan’da 100’den fazla doktorun tıpta uzmanlık eğitimlerine devam ettiğini, Afrika’daki beş ülkede dokuz Sağlık Haftası organizasyonu ile toplam bin 100 hastanın ameliyatının, 7 bin 800 konsültasyonun gerçekleştirildiğini ve 450 yerel personele teorik ve uygulamalı eğitimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından verildiğini belirten Koca, şu bilgileri paylaştı: “İkili işbirliği anlaşmaları kapsamında bugüne kadar 23 ülkeden 2 bin 300’den fazla Afrikalı kardeşimizin tedavilerini, ülkemizde bakanlığımıza bağlı hastanelerimizde ücretsiz olarak gerçekleştirmiş bulunmaktayız. İslam İşbirliği Teşkilatı ile işbirliği içinde yürüttüğümüz proje kapsamında dokuz Afrika ülkesinden 500’den fazla Afrikalı sağlık personeline eğitim verdik.”

“Pandemi Döneminde ve Sonrasında Afrika Sağlık İhtiyaçları için Potansiyelin Harekete Geçirilmesi” başlığıyla düzenlenen oturuma; Afrika CDC Acil Durum Operasyon Merkezi Başkanı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Ekvator Ginesi, Gambiya, Libya, Gine Bissau, Fildişi Sahilleri, Liberya, Moritanya, Nijer, Nijerya, Sierra Leone, Somali, Güney Sudan, Angola, Tanzanya ve Zimbabve’nin sağlık bakanları ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcileri katıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.