Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ekonomide atacakları yedi adımı açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin bugünkü (21 Aralık) grup toplantısında iktidara gelmeleri durumunda ekonomide atacakları yedi adımı açıkladı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından dün akşam (20 Aralık) kur krizine karşı açıkladığı 20 maddelik tedbirlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Bir bakıyorsun dolar çıkıyor, bir bakıyorsun düşüyor. Dün Hazine’de olmayan bir para ile garanti verdiler. Gizli faizin dik âlâsını uyguladılar. Türkiye’yi daha büyük bir girdabın içine soktular” dedi.

Millet İttifakı’nın adayının 13. cumhurbaşkanı olacağını söyleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçilecek kişinin göreve geldiği zaman hayata geçirmeyi planladığı ilk yedi icraatını açıkladı.

“İlk iş güven tesis etmek”

1. “Bir sonraki seçimlerde göreve gelecek cumhurbaşkanının ilk işinin güven tesis etmek” olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Güveni tesis etmenin yolu sorunu yaşayanla sorunu çözenin yan yana gelmesidir. Anayasal kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey hemen toplanacak” dedi. Sorunun çözülmesi için seçime gidilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “İktidar sahipleri için de doğru olan sandığı getirmek ve milletin hakemliğine başvurmaktır” diye konuştu. 

“Kural düzenleyici ve denetleyici kurumlar oluşturulacak”

2. Kural düzenleyici ve denetleyici kurumlar oluşturulacağını, kurum başkanı ve yöneticilerinin liyakatli kişiler olacağını belirten Kılıçdaroğlu, halkın çıkarlarının gözetileceği bu kurumlar sayesinde ekonomiye istikrar kazandırılacağını söyledi.

“Fiyat İstikrar Komitesi lağvedilecek”

3. 30 Haziran 2021’de Cumhurbaşkanı tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda kurulan Fiyat İstikrar Komitesi’nin lağvedileceğini açıklayan Kılıçdaroğlu, komiteyi eleştirerek, “Herkes malı götürüyor. Bir gün bile toplanmış değiller” dedi.

“İsraf sona erecek”

4. İsrafın sona erdirileceğini söyleyen CHP lideri, “İlk bir hafta içinde, 13. cumhurbaşkanımız makama oturduğu gün, israfla mücadele genelgesini yayımlayacaktır. 13 uçak mı var, 12’sini satacaksınız, Hazine’ye gelir olacak. Bakanlıklar kendi bakanlıklarından çıktı, müteahhitlerin binalarında kiracı oldu. Yandaş kazansın diye dünyanın kirası ödeniyor. Hani israf haramdı, sen dindardın? Bu yolsuzluk ne? İsraf kesinlikle bitecek. İsrafı, yolsuzlukları en çok konuştuğumuz dönemde adamlar 474 bine üç Mercedes aldılar saraya. Neyine yetmiyor ya?” diye konuştu.

“Vatandaş, devlet sırrı hariç devletin bütün bilgilerine ulaşabilecek”

5. CHP lideri Kılıçdaroğlu vatandaşın devlet sırrı dışında istediği bilgilere ulaşabileceğini de belirtti. Bunun için cumhurbaşkanının genelge çıkaracağını aktaran Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Devlet sırrı hariç devletin bütün bilgilerine vatandaş ulaşabilecek. ‘Bu hastane kaça yapıldı?’ diye sorunca vatandaş cevap alabilecek. İstanbul Havalimanı’nın kaça yapıldığını kimse bilmiyor. Millet İttifakı’nın Meclis başkanı olacak ve Sayıştay’a yazı yazacak. Gelen raporlarda asla sansür yapılmamasını isteyecek. Halk iktidarı denetleyecek.”

“Soygun düzenine son vereceğiz”

6. Döviz garantili ihaleleri de yeniden gündeme taşıyan Kılıçdaroğlu, “Kendi yandaşlarına verdikleri ihaleleri dolar bazında yaptılar. ABD’deki enflasyonu neden 84 milyonun sırtına yıkıyorlar? Bu soygun düzenine son vereceğiz” dedi.  

“Stratejik Planlama Teşkilatı kurulacak”

7. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “Stratejik Planlama Teşkilatı” kurulacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, bu teşkilatın nitelikli kadrolara sahip olacağını ve 100 yıllık planlar yapacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Bir devlet kendi planını yapmaz mı? Devasa bir Türkiye’nin planlama teşkilatı yok. Bir kararname ile stratejik planlama teşkilatını kuracağız. 50 yıllık, 100 yıllık planlama yapılacak. Toplumun en nitelikli, en liyakatli kadroları orada olacak.”

“Gizli faizin dik âlâsını uyguladılar, Türkiye’yi daha büyük bir girdabın içine soktular”

Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşamki açıklamalarını ve dolar kurundaki hızlı düşüşü de şöyle değerlendirdi: “Bir bakıyorsun dolar çıkıyor, bir bakıyorsun düşüyor. Erdoğan’ı doğrudan muhatap almak yanlış. Ülkeyi bu hale getirene ne söyleyeceksin? Ancak işin ucunda milletin kaderi olunca mecburen bir şeyler söylüyoruz. 13. cumhurbaşkanının yapacağı ilk iş milletin alın teriyle biriken 128 milyar doların kimlere verildiğini öğrenmektir. Dün Hazine’de olmayan bir para ile garanti verdiler. Gizli faizin dik âlâsını uyguladılar. Türkiye’yi daha büyük bir girdabın içine soktular. Garibanın döviz sahibini fonladığı karanlık bir dünyaya götürdüler. Kurla TL arasında fark çıkarsa o fark Hazine’den bankada doları olana ödenecek. Garibanın sırtından dolar garantili faizi teşvik ettiler.”

“Belediye başkanlarımız bütün zorluklara ve baskılara rağmen tarih yazıyorlar”

Konuşmasında Millet İttifakı’nın belediye başkanlarını da öven Kılıçdaroğlu, “Hükümete ‘Karakış fonu kurun’ dedik. Yapmadılar ama biz belediye başkanlarımıza çağrı yaptık ve ‘Bulunduğunuz beldede hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek’ dedik. Belediye başkanlarımız bütün zorluklara ve baskılara rağmen tarih yazıyorlar” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.