Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en büyük kırkayak fosili bulundu

Bilim insanları, İngiltere’nin kuzeydoğu bölgesi Northumberland’de yer alan sahilde dünyanın bilinen en büyük kırkayak fosilini buldu. Arthropleura olarak bilinen kırkayağın canlı halinin yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda ve 50 kilo ağırlığında olduğu düşünülüyor.

BBC’nin haberine göre, bilim insanları İngiltere’nin kuzeydoğu bölgesi Northumberland’de tesadüf sonucu dünyanın en büyük kırkayak fosilini keşfetti. Kırkayağın keşfedildiği fosil tabakası, ilk olarak 2018 yılında bölgedeki Howick Körfezi’ne büyük bir kumtaşı parçasının düşmesiyle ortaya çıkmıştı.

Arthropleura olarak bilinen kırkayağın canlı halinin yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda ve 50 kilo ağırlığında olduğu düşünülüyor.

“Buluş tam bir tesadüf eseriydi”

Fosil, incelemelerin ardından 2022 yılında Cambridge’deki Sedgwick Müzesi’nde sergilenecek. Yaklaşık 75 santimetre uzunluğundaki fosili analiz eden Cambridge Yer Bilimleri Bölümü’nden Dr. Neil Davies, “Buluş tam bir tesadüf eseriydi. Kayanın düşme şekli büyük bir tesadüftü, çatlayarak açıldı ve eski doktora öğrencilerimizden birinin yürürken gördüğü bu fosili ortaya çıkardı” dedi.

Arthropleura adlı kırkayağın 326 milyon yıl önce yaşadığı biliniyor. Araştırmalara göre kırkayak yaşarken İngiltere’nin kuzeydoğusunda, bugün olduğundan çok daha tropik bir iklim hakimdi. Kırkayak fosili keşfedildiği yerin eski bir nehir kanalı olduğu düşünülüyor.

Fosilin nasıl formunu koruyarak günümüze gelmiş olduğu ise merak konusu. Kırkayak fosillerine rastlamanın oldukça zor olduğunu belirten Davies, bu hayvanların öldüklerinde vücutlarının genellikle parçalandığını söyledi. Davies, bulunan kırkayağın tüylü bir kabuğa sahip olduğunu, dolayısıyla kalıntılarının parçalanmadan günümüze ulaşmış olabileceğini belirtti.

Arthropleura adlı kırkayağın 326 milyon yıl önce yaşadığı biliniyor.

Bu fosil, keşfedilen üçüncü Arthropleura fosili olarak tarihe geçti. Diğer iki kırkayak fosili Almanya’da keşfedilmişti. Öte yandan, Northumberland’da yer alan fosil, Almanya’da keşfedilenlere kıyasla oldukça büyük. Araştırmacılar, bu kadar büyük bir boyuta ulaşmak için Arthropleura’nın yüksek besinli bir diyeti olması gerektiğini belirtiyor.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.